Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Impedancja kolumn, oznaczenie.

3ooFrayda 19 Lis 2014 13:19 1704 18
  • #1 19 Lis 2014 13:19
    3ooFrayda
    Poziom 6  

    Witam,

    Mam pytanie odnośnie impedancji. Jak patrze na specyfikacje kolumn Canton GLE 496 to impedancja podana jest w ten sposób:

    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    Czyli jaka jest ta impedancja, 4? czy 8? Nie wiem jaką na wzmacniaczu ustawić.

    Dzieki!

  • Megger
  • #2 19 Lis 2014 17:57
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    To nie jest impedancja zestawów głośnikowych. Jest to parametr określający z jakim wzmacniaczem powinny te zestawy pracować w tym przypadku ze wzmacniaczem akceptującym impedancję od 4 do 8 om.

  • Megger
  • #3 19 Lis 2014 22:37
    3ooFrayda
    Poziom 6  

    telecaster1951 napisał:
    To nie jest impedancja zestawów głośnikowych. Jest to parametr określający z jakim wzmacniaczem powinny te zestawy pracować w tym przypadku ze wzmacniaczem akceptującym impedancję od 4 do 8 om.


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.

    Poza tym w instrukcji wzmacniacza mam napisane:
    Przy ustawieniach standardowych, urządzenie to skonfigurowane jest do pracy z głośnikami o impedancji 8 ohm. Gdy podłączymy głośniki o impedancji 4 do 6 Ohm, należy ustawić impedancję głośników na 4 Ohm minimum

    Dlatego nie wiem jaką impedancje mam dla tych głośników na wzmacniaczu ustawić.

  • Megger
  • #5 19 Lis 2014 23:57
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    3ooFrayda napisał:


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.
    Mają. Nie wiem o jakim modelu mówisz, ale taki zapis najczęściej świadczy o impedancji pomiędzy 4 a 8 omów.

  • #6 20 Lis 2014 08:39
    3ooFrayda
    Poziom 6  

    telecaster1951 napisał:
    3ooFrayda napisał:


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.
    Mają. Nie wiem o jakim modelu mówisz, ale taki zapis najczęściej świadczy o impedancji pomiędzy 4 a 8 omów.


    Model to Canton GLE 496. Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy.. tzn. jaka impedancje kolumn na wzmacniaczu ustawić?

  • Pomocny post
    #7 20 Lis 2014 09:34
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    3ooFrayda napisał:
    tzn. jaka impedancje kolumn na wzmacniaczu ustawić?
    Ustaw 4 omy.
    3ooFrayda napisał:
    Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy.
    Nie znam tego modelu. W niektórych oznacza to że można zmienić podłączenie głośników z równoległego na szeregowe. W niektórych zaś że impedancja minimalna może sięgać 4 om, lecz wartość średnia jest wyższa.

  • Pomocny post
    #8 20 Lis 2014 19:32
    Pablo1964
    Moderator

    3ooFrayda napisał:
    Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy..

    Żeby rozwiać wątpliwości: impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości. Dlatego należy ustawić wartość minimalną. W tym przypadku 4Ω.

  • #9 21 Lis 2014 10:28
    DjMapet
    Poziom 42  

    Jak masz miernik, to dla pewności zmierz rezystancję kolumn.
    I jak podano wyżej, dla jego bezpieczeństwa, wzmacniacz ustaw na obciążenie 4 om.

    Dla mnie, określanie impedancji kolumn w stylu:

    3ooFrayda napisał:
    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    ... to jakieś nieporozumienie, lub amatorszczyzna i nie sądzę by w tym wypadku chodziło im o to że:
    Pablo1964 napisał:
    impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości

    Impedancja profesjonalnego (i nie tylko) zestawu głośnikowego powinna być określona jednoznacznie.

    Pozdrawiam.

  • #10 21 Lis 2014 17:53
    Pablo1964
    Moderator

    DjMapet napisał:
    Impedancja profesjonalnego (i nie tylko) zestawu głośnikowego powinna być określona jednoznacznie.

    Ale jak? Skoro
    Pablo1964 napisał:
    impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości.

    Kiedyś zawsze podawano minimalną impedancję - moim zdaniem słusznie. Dziś specjaliści od marketingu wolą zamydlić, żeby poszerzyć grono potencjalnych nabywców. Nie obowiązuje żadna norma, stąd tyle nieporozumień.

  • #11 21 Lis 2014 18:12
    DjMapet
    Poziom 42  

    Pablo1964 napisał:
    Kiedyś zawsze podawano minimalną impedancję - moim zdaniem słusznie

    Też jestem tego zdania, dlatego też napisałem że:
    DjMapet napisał:
    Dla mnie, określanie impedancji kolumn w stylu:
    3ooFrayda napisał:
    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    ... to jakieś nieporozumienie, lub amatorszczyzna


    Nie wiem dokładnie ile, ale miałem setki różnych kolumn i na żadnej nie widziałem w taki sposób określonej impedancji.
    Ja, na pewno nie kupił bym takich kolumn, z podejrzanie niejednoznacznie opisanymi parametrami.

    Pozdrawiam.

  • #12 21 Lis 2014 18:18
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    DjMapet napisał:


    Nie wiem dokładnie ile, ale miałem setki różnych kolumn i na żadnej nie widziałem w taki sposób określonej impedancji.
    W niemieckich zestawach jest to częsta praktyka. I to wcale nie w zestawach najniższej klasy.

  • #13 22 Lis 2014 19:58
    DjMapet
    Poziom 42  

    telecaster1951 napisał:
    W niemieckich zestawach jest to częsta praktyka. I to wcale nie w zestawach najniższej klasy.

    Chyba że w zestawach home audio, bo w estradowych (a trochę ich miałem i mam) z tym się nie spotkałem.
    Syn ma jakieś niemieckie zestawy domowe - muszę kiedyś - przy okazji odwiedzin - to sprawdzić.

    Pozdrawiam.

  • #14 22 Lis 2014 20:32
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    DjMapet napisał:

    Chyba że w zestawach home audio, bo w estradowych (a trochę ich miałem i mam) z tym się nie spotkałem.
    W estradzie również się z tym nigdy nie spotkałem. Na przykład na Heco Interior Reflex 25H jest wartość "anschlusswerte - 4-8 ohm"
    Impedancja kolumn, oznaczenie.
    O co chodzi? Szczerze Ci powiem, że tak do końca nie wiem. Wedle instrukcji oznacza to, iż można je podłączyć do wzmacniacza obsługującego impedancję 4-8 omów.

  • #15 22 Lis 2014 21:34
    DjMapet
    Poziom 42  

    telecaster1951 napisał:
    Wedle instrukcji oznacza to, iż można je podłączyć do wzmacniacza obsługującego impedancję 4-8 omów.

    Jak dla mnie, jest to informacja pozbawiona sensu, tym bardziej że na tabliczce jednoznacznie jest podana impedancja kolumn: "Impedanz 4 Ohm", więc nie można tymi kolumnami obciążyć wzmacniacza, pracującego z obciążeniem min. 8 om.
    Nijak nie da się tego: "anschlusswerte - 4-8 ohm", rzeczowo i zrozumiale przetłumaczyć (żona zna Niemiecki) na Polski, więc też nie rozumiem, o co biega, ale mało kto rozumie Niemców :-).

    Pozdrawiam.

  • #16 01 Gru 2014 13:13
    3ooFrayda
    Poziom 6  

    Zapytałem o to mailowo autoryzowany sklep cantona, odpisali tak:

    Cytat:
    Witam serdecznie,
    jeśli impedancja podana jest w takiej formie oznacza to, że może Pan podłączyć kolumny do wzmacniaczy z tego przedziału, jeśli wzmacniacz posiada regulowaną wartość impedancji to proszę ustawić wartośc pośrednia np. 6 Ohm jeśli jest taka możliwość.

  • #17 01 Gru 2014 14:16
    Tomek Janiszewski
    Poziom 29  

    Na takie dictum osobiście zmierzyłbym impedancję owych kolumn. Najpierw zwykłym omomierzem dla prądu stałego, potem zaś - z użyciem generatora akustycznego przestrajanego w zakresie 20Hz-20kHz. Gdyby okazało się że kolumny wykazujące na omomierzu 7 omów z hakiem (co wskazywałoby na impedancję znamionową 8 omów) wykazują dla niektórych częstotliwości 4 omy a nawet nieco mniej, i tak właśnie należało rozumieć "impedancję z przedziału 4÷8Ω" (inaczej mówiąc - wmacniacz musi być przystosowany do pracy na obciążenie 4Ω momo że uzyska się moc wyjściową jak przty obciążeniu 8Ω a więc niemal dwukrotnie mniejszą od mocy jakiej mógłby dostarczyć wzmacniacz) - ogłosiłbym wszem i wobec że producent zespołów głośnikowych wypisuje bzdety na swoich produktach mydląc oczy ich nabywcom zamiast napisać prosto i szczerze:
    Spieprzyliśmy wyrób ponieważ zrobić go poprawnie nie potrafiliśmy.

  • #18 02 Gru 2014 10:03
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Moim zdaniem taki zapis jest bezsensowny. Tym bardziej, ze jeśli faktycznie wartość nominalna jest ok 4Ω to może okazać się zabójczy dla wzmacniaczy dedykowanych dla wyższych impedancji. Więc raczej należy odczytywać informację jako: zestaw przeznaczony tylko i wyłącznie do wzmacniaczy, które obsługują impedancję w zakresie 4-8 Ω. Jak koledzy wcześniej napisali, ustawiłbym na 4Ω ale zaleceniem autoryzowanego punktu jest zrobić inaczej. Więc to oni mają rację (w przypadku reklamacji). :)

  • #19 02 Gru 2014 10:40
    DjMapet
    Poziom 42  

    Powyższy cytat, utwierdza jedynie powszechne odczucie, iż w większości wypadków, w sklepach AGD/RTV pracują osoby o niedużym zakresie kompetencji.
    Zresztą nieźle się nie tak dawno uśmiałem, jak w salonie firmowym pewnej szacownej firmy, przekonywano mnie, że pewien model amplitunera, ma moc 2100W.

    Pozdrawiam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME