Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Impedancja kolumn, oznaczenie.

19 Lis 2014 13:19 2085 18
  • Poziom 8  
    Witam,

    Mam pytanie odnośnie impedancji. Jak patrze na specyfikacje kolumn Canton GLE 496 to impedancja podana jest w ten sposób:

    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    Czyli jaka jest ta impedancja, 4? czy 8? Nie wiem jaką na wzmacniaczu ustawić.

    Dzieki!
  • Moderator Akustyka
    To nie jest impedancja zestawów głośnikowych. Jest to parametr określający z jakim wzmacniaczem powinny te zestawy pracować w tym przypadku ze wzmacniaczem akceptującym impedancję od 4 do 8 om.
  • Poziom 8  
    telecaster1951 napisał:
    To nie jest impedancja zestawów głośnikowych. Jest to parametr określający z jakim wzmacniaczem powinny te zestawy pracować w tym przypadku ze wzmacniaczem akceptującym impedancję od 4 do 8 om.


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.

    Poza tym w instrukcji wzmacniacza mam napisane:
    Przy ustawieniach standardowych, urządzenie to skonfigurowane jest do pracy z głośnikami o impedancji 8 ohm. Gdy podłączymy głośniki o impedancji 4 do 6 Ohm, należy ustawić impedancję głośników na 4 Ohm minimum

    Dlatego nie wiem jaką impedancje mam dla tych głośników na wzmacniaczu ustawić.
  • Moderator
    Ustaw na 4Ω.
  • Moderator Akustyka
    3ooFrayda napisał:


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.
    Mają. Nie wiem o jakim modelu mówisz, ale taki zapis najczęściej świadczy o impedancji pomiędzy 4 a 8 omów.
  • Poziom 8  
    telecaster1951 napisał:
    3ooFrayda napisał:


    No nie wiem.. głośniki przecież maja impedancje i wydaje mi się, że to jest ten właśnie parametr.
    Mają. Nie wiem o jakim modelu mówisz, ale taki zapis najczęściej świadczy o impedancji pomiędzy 4 a 8 omów.


    Model to Canton GLE 496. Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy.. tzn. jaka impedancje kolumn na wzmacniaczu ustawić?
  • Pomocny post
    Moderator Akustyka
    3ooFrayda napisał:
    tzn. jaka impedancje kolumn na wzmacniaczu ustawić?
    Ustaw 4 omy.
    3ooFrayda napisał:
    Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy.
    Nie znam tego modelu. W niektórych oznacza to że można zmienić podłączenie głośników z równoległego na szeregowe. W niektórych zaś że impedancja minimalna może sięgać 4 om, lecz wartość średnia jest wyższa.
  • Pomocny post
    Moderator
    3ooFrayda napisał:
    Ciekawy jestem co to znaczy że pomiędzy..

    Żeby rozwiać wątpliwości: impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości. Dlatego należy ustawić wartość minimalną. W tym przypadku 4Ω.
  • Poziom 43  
    Jak masz miernik, to dla pewności zmierz rezystancję kolumn.
    I jak podano wyżej, dla jego bezpieczeństwa, wzmacniacz ustaw na obciążenie 4 om.

    Dla mnie, określanie impedancji kolumn w stylu:
    3ooFrayda napisał:
    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    ... to jakieś nieporozumienie, lub amatorszczyzna i nie sądzę by w tym wypadku chodziło im o to że:
    Pablo1964 napisał:
    impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości

    Impedancja profesjonalnego (i nie tylko) zestawu głośnikowego powinna być określona jednoznacznie.

    Pozdrawiam.
  • Moderator
    DjMapet napisał:
    Impedancja profesjonalnego (i nie tylko) zestawu głośnikowego powinna być określona jednoznacznie.

    Ale jak? Skoro
    Pablo1964 napisał:
    impedancja nie jest wielkością stałą lecz zmienia się w funkcji częstotliwości.

    Kiedyś zawsze podawano minimalną impedancję - moim zdaniem słusznie. Dziś specjaliści od marketingu wolą zamydlić, żeby poszerzyć grono potencjalnych nabywców. Nie obowiązuje żadna norma, stąd tyle nieporozumień.
  • Poziom 43  
    Pablo1964 napisał:
    Kiedyś zawsze podawano minimalną impedancję - moim zdaniem słusznie

    Też jestem tego zdania, dlatego też napisałem że:
    DjMapet napisał:
    Dla mnie, określanie impedancji kolumn w stylu:
    3ooFrayda napisał:
    Impedancja [ohm] 4, 8
    lub
    Impedancja [ohm] 4..8

    ... to jakieś nieporozumienie, lub amatorszczyzna


    Nie wiem dokładnie ile, ale miałem setki różnych kolumn i na żadnej nie widziałem w taki sposób określonej impedancji.
    Ja, na pewno nie kupił bym takich kolumn, z podejrzanie niejednoznacznie opisanymi parametrami.

    Pozdrawiam.
  • Moderator Akustyka
    DjMapet napisał:


    Nie wiem dokładnie ile, ale miałem setki różnych kolumn i na żadnej nie widziałem w taki sposób określonej impedancji.
    W niemieckich zestawach jest to częsta praktyka. I to wcale nie w zestawach najniższej klasy.
  • Poziom 43  
    telecaster1951 napisał:
    W niemieckich zestawach jest to częsta praktyka. I to wcale nie w zestawach najniższej klasy.

    Chyba że w zestawach home audio, bo w estradowych (a trochę ich miałem i mam) z tym się nie spotkałem.
    Syn ma jakieś niemieckie zestawy domowe - muszę kiedyś - przy okazji odwiedzin - to sprawdzić.

    Pozdrawiam.
  • Moderator Akustyka
    DjMapet napisał:

    Chyba że w zestawach home audio, bo w estradowych (a trochę ich miałem i mam) z tym się nie spotkałem.
    W estradzie również się z tym nigdy nie spotkałem. Na przykład na Heco Interior Reflex 25H jest wartość "anschlusswerte - 4-8 ohm"
    Impedancja kolumn, oznaczenie.
    O co chodzi? Szczerze Ci powiem, że tak do końca nie wiem. Wedle instrukcji oznacza to, iż można je podłączyć do wzmacniacza obsługującego impedancję 4-8 omów.
  • Poziom 43  
    telecaster1951 napisał:
    Wedle instrukcji oznacza to, iż można je podłączyć do wzmacniacza obsługującego impedancję 4-8 omów.

    Jak dla mnie, jest to informacja pozbawiona sensu, tym bardziej że na tabliczce jednoznacznie jest podana impedancja kolumn: "Impedanz 4 Ohm", więc nie można tymi kolumnami obciążyć wzmacniacza, pracującego z obciążeniem min. 8 om.
    Nijak nie da się tego: "anschlusswerte - 4-8 ohm", rzeczowo i zrozumiale przetłumaczyć (żona zna Niemiecki) na Polski, więc też nie rozumiem, o co biega, ale mało kto rozumie Niemców :-).

    Pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    Zapytałem o to mailowo autoryzowany sklep cantona, odpisali tak:

    Cytat:
    Witam serdecznie,
    jeśli impedancja podana jest w takiej formie oznacza to, że może Pan podłączyć kolumny do wzmacniaczy z tego przedziału, jeśli wzmacniacz posiada regulowaną wartość impedancji to proszę ustawić wartośc pośrednia np. 6 Ohm jeśli jest taka możliwość.
  • Poziom 32  
    Na takie dictum osobiście zmierzyłbym impedancję owych kolumn. Najpierw zwykłym omomierzem dla prądu stałego, potem zaś - z użyciem generatora akustycznego przestrajanego w zakresie 20Hz-20kHz. Gdyby okazało się że kolumny wykazujące na omomierzu 7 omów z hakiem (co wskazywałoby na impedancję znamionową 8 omów) wykazują dla niektórych częstotliwości 4 omy a nawet nieco mniej, i tak właśnie należało rozumieć "impedancję z przedziału 4÷8Ω" (inaczej mówiąc - wmacniacz musi być przystosowany do pracy na obciążenie 4Ω momo że uzyska się moc wyjściową jak przty obciążeniu 8Ω a więc niemal dwukrotnie mniejszą od mocy jakiej mógłby dostarczyć wzmacniacz) - ogłosiłbym wszem i wobec że producent zespołów głośnikowych wypisuje bzdety na swoich produktach mydląc oczy ich nabywcom zamiast napisać prosto i szczerze:
    Spieprzyliśmy wyrób ponieważ zrobić go poprawnie nie potrafiliśmy.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Moim zdaniem taki zapis jest bezsensowny. Tym bardziej, ze jeśli faktycznie wartość nominalna jest ok 4Ω to może okazać się zabójczy dla wzmacniaczy dedykowanych dla wyższych impedancji. Więc raczej należy odczytywać informację jako: zestaw przeznaczony tylko i wyłącznie do wzmacniaczy, które obsługują impedancję w zakresie 4-8 Ω. Jak koledzy wcześniej napisali, ustawiłbym na 4Ω ale zaleceniem autoryzowanego punktu jest zrobić inaczej. Więc to oni mają rację (w przypadku reklamacji). :)
  • Poziom 43  
    Powyższy cytat, utwierdza jedynie powszechne odczucie, iż w większości wypadków, w sklepach AGD/RTV pracują osoby o niedużym zakresie kompetencji.
    Zresztą nieźle się nie tak dawno uśmiałem, jak w salonie firmowym pewnej szacownej firmy, przekonywano mnie, że pewien model amplitunera, ma moc 2100W.

    Pozdrawiam.