Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchnia Amica SEG 1.81 SZ - zwarcie

Maciek 01 20 Nov 2014 06:59 1980 5
    Maciek 01
    Level 10  
    Witam. Posiada może ktoś schemat do takiej kuchenki jak w temacie?. Amica SEG 1.81 SZ nigdzie nie mogę takowego namierzyć. Problem jest taki że po włączeniu wtyczki do gniazdka od razu wywala B16. Zwarcie jest w kuchence. Gniazdko sprawne , wtyczka sprawna, przewód sprawny , zasilanie podłączone jest poprawnie. Zastanawiające jest to że zwarcie jest od razu w momencie włożenia wtyczki do gniazdka. Zanim zostanie włączone pokrętło. Wizualnie nie widać żadnego podejrzanego miejsca. Po odłączeniu jednej z dwóch płyt grzejnych , kuchenka normalnie pracuje. Zarówno druga płyta jak i piekarnik. Wiadomo że podejrzana staje się płyta grzejna tylko zastanawia mnie fakt jak ona może robić zwarcie skoro jeszcze nie została włączona pokrętłem. Płyta posiada 4 wyprowadzone zaciski , Pomiary rezystancji po kolei każdej z par daje wyniki od 50 do 280 ohm, a od każdego z 4 zacisków do jej obudowy przejścia elektrycznego nie ma więc o co może chodzić??. aha i jeszcze sprawdzałem płytę na krótko bez ochronnego same L i N podłączałem w różnych konfiguracjach i płyta grzeje i nie wywala nadmiarówki, i podczas takich testów pojawia się napięcie pomiędzy N a obudowa nawet do 130V. Ma ktoś jakiś pomysł albo jakieś papierki od tego typu kuchni lub chociarz samej płyty grzejnej. nie wiem ile tam jest elementów grzejnych ale pokrętło od niej ma 3 pozycje a jej moc max. to 2kW. Z góry dziękuję za jakieś info :)
  • Helpful post
    zbigniew3107
    Level 21  
    Płyta ma przebicie do masy do wymiany na nową , kupując zwróć uwagę na moc i napięcie .
    Maciek 01
    Level 10  
    dziękuję kolego za odpowiedż. też to podejrzewam tylko że zanim kupię drugą to chciałem się upewnić , ponieważ miałem dwie wątpliwości. :
    1- czemu pomiar rezystancji od każdego zacisku do masy nie wykazuje żadnego przebicia ( mierzyłem miernikiem UNI-T UT 202) oczywiście bez napięcia i przy odpiętej płycie.
    2- czemu wali od razu zanim włączę pokrętłem ową płytę.
    zbigniew3107
    Level 21  
    Prozaiczne pytanie na jakim zakresie dokonujesz pomiaru , fakt pojawienia się napięcia na obudowie świadczy o tym że przebicie jest a to skutkuje wyrzuceniem różnicówki .
    Maciek 01
    Level 10  
    Ten miernik właśnie ma jeden zakres tylko do mierzenia rezystancji. Wyrzuca nadmiarowy bo różnicówki nie ma w tej instalce bo to jest TN-C i gniazdko jest zerowane
    Maciek 01
    Level 10  
    Wymieniłem płytę i wszystko gra i buczy. Dziękuję kolego Zbigniew za słuszne poparcie moich podejrzeń co do przyczyny zwarcia :D