logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zapieczoną sondę lambda? Skuteczne metody i środki

rito 06 Maj 2005 15:01 10488 7
REKLAMA
  • #1 1466706
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jak wykrećić sonde bo próbowałem i tylko toszke poszło bo pewnie jest zapieczone czy polać czymś prosze o rady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1466715
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    Witam
    Najlepiej na gorącym układzie wydechowym, tylko się nie poparz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1466726
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    już próbowałem ale bez zmian
  • REKLAMA
  • #4 1470943
    mars1
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Próbowałbym WD 40 psiknąć tylko na gorącym układzie wydechowym ostrożnie, bo może zapalić się. I pokręcić w lewo i prawo aby specyfik poszedł po gwincie. Potem próba odkręcenia. Możesz spróbować z ON i coca-colą (nie żartuję).
  • REKLAMA
  • #5 1471030
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Jak mocno zapieczona to bez palnika bedzie ciężko, lubi się "franca" urwać
    i wtedy jest dopiero fajnie, wiercenie gwintowanie i podobne "przyjemności".
  • #6 1471060
    dunqa
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    sonda nie jest wkrecona bezposrednio w otwor rury bo ma ona za cieka scianke. Wkrecona jest w "zgrubienie" ktore przyspawane jest do rury wydechowej.Zagrzej palnikiem dookola tego zgrubienia i odkrecisz ja bez problemu.
  • #7 1471071
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Jak zalozysz nowa to daj na smar grafitowy wymieszany ze stluczonym szklem. Gdzies czytalem ze na taki smar sie to montuje. Smar sie wytapia od teperatury a szklo zostaje i zapobiega zapiekaniu.
  • Pomocny post
    #8 1475391
    JariP
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    rito napisał:
    jak wykrećić sonde bo próbowałem i tylko toszke poszło bo pewnie jest zapieczone czy polać czymś prosze o rady.
    Pozdrawiam

Witam! Bawiłem się ostatnio w wykręcanie sondy , proponuje polać ją (okolice gwintu) płynem hamulcowym. Po upływie ok 5-10minut powinna z łatwością się odkręcić.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Aby odkręcić zapieczoną sondę lambda, zaleca się podgrzanie układu wydechowego, najlepiej palnikiem, aby rozgrzać zgrubienie, w które jest wkręcona sonda. Należy zachować ostrożność, by się nie poparzyć. Przed próbą odkręcenia warto zastosować preparaty penetrujące, takie jak WD-40, nanoszone na gorący układ, z ruchem obrotowym w lewo i prawo, aby środek przeszedł po gwincie. Alternatywnie można użyć płynu hamulcowego, który po 5-10 minutach ułatwia odkręcenie. Niektórzy polecają także nietypowe metody, jak zastosowanie oleju napędowego (ON) i coca-coli. W przypadku silnego zapieczenia bez użycia palnika może dojść do uszkodzenia gwintu, co skutkuje koniecznością wiercenia i gwintowania. Przy montażu nowej sondy warto zastosować smar grafitowy zmieszany ze stłuczonym szkłem, który zapobiega ponownemu zapiekaniu się elementu dzięki właściwościom szkła pozostającego po stopieniu smaru w wysokiej temperaturze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA