Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuner z CI+ Cyfrowy Polsat

Marrik 20 Nov 2014 18:32 3780 2
    Marrik
    Level 10  
    Witam.

Jest podobny temat na forum ale zablokowany więc piszę tutaj.
    Mam obecnie Dekoder HD7000 wymieniony z ESI88 i nadal wieczne problemy, jedyny plus, że szybciej działa.
    Kolega zaproponował mi tuner na moduł CI+ ale, że nie mam zbytnio w wiedzy na ten temat to proszę o pomoc.

Chciałbym kupić tuner z:
    -dwiema głowicami (choć czy warto?),
    -polskim menu,
    -własną listą kanałów,
    -cichy,
    -nagrywaniem,
    -czułym pilotem, żebym nie musiał go kierować wprost na dekoder,
    -cyfrowym wyjściem audio, najlepiej coaxial ale nie koniecznie.

Czytałem o Ariva TT HD PVR ale nie wiem czy to dobry wybór.
    Zakres cenowy tak do 1000zł, jeśli nie ma nic sensownego to mogę dołożyć lub zrezygnować z dwóch głowic.

Z góry dzięki za pomoc.
    lacen
    Level 2  
    Temat wprawdzie założony rok temu, ale ponieważ pozostał bez odpowiedzi, napiszę o własnych doświadczeniach z CP i modułem CI+. Może komuś się te informacje przydadzą.
    "Przygodę" z modułem zacząłem ponad 2 lata temu. Ponieważ po TNK SD został mi dekoder Opticum 9600 Prima, decydowałem się na moduł CP. Ponieważ w roku 2012 zakończyło się wsparcie software'owe dla Primy, a kolejne, poprzednie wersje oprogramowania miały uciążliwe błędy (złe wyświetlanie napisów, nierozpoznawanie modułu po przejściu w tryb standby, brak możliwości edycji nazw kanałów - każda wersja miała inny błąd), zdecydowałem się na dekoder linuksowy.
    I teraz przechodzę do sedna.
    1. Dekoder z dwiema (i więcej) głowicami może nie mieć zastosowania ponieważ moduł CP dekoduje jednoczasowo tylko jeden kanał. Podczas nagrywania inne kodowane kanały będą ciemne. Nie będzie problemów z kanałami FTA.
    2. Można rozważyć, o ile jest taka opcja, drugą głowicę DVB-T do TV naziemnej (tak zrobiłem kupując Miraclebox mini).
    3. Dekodery na linuksie mają polskie menu (nie zawsze kompletnie przetłumaczone)
    4. Można tworzyć własne listy kanałów niemal w dowolny sposób.
    5. Moje dekodery są ciche, można podłączyć dysk zewnętrzny do nagrywania (lub wewnętrzny w niektórych modelach) i mają optyczne wyjście audio.

Inną bajką jest oprogramowanie. Z reguły często aktualizowane, ale w zależności od teamu, który je wypuszcza (dla każdego dekodera jest co najmniej kilka alternatywnych softów) różni się możliwościami konfiguracji i niestety niedomaganiami, które objawiają się np. złą współpracą z modułem CP (brak rozpoznawania modułu, zamrażanie niektórych kanałów - na pewnych transponderach), nie zawsze dobra współpraca z zewnętrznymi urządzeniami USB. Tu trzeba poeksperymentować, ponieważ ten sam soft na różnych modelach dekoderów może się zachowywać inaczej. Wsparcie na forach także bywa różne, są takie dekodery, które mają mocne, polskie fora, ale dla części urządzeń są dostępne głównie fora zagraniczne.
    Ponieważ mój Miraclebox się hardware'owo "wysypał", wymieniłem go na Vu+ Solo2, w moim przekonaniu zakup lepszy, choć pojawiły się inne kłopoty natury software'owej.
    I chociaż nie jestem linuksowym magikiem (wręcz przeciwnie) nie zamieniłbym się w tej chwili na inny, nielinuksowy dekoder. Dość duża swoboda w konfiguracji, możliwość zabawy i eksperymentu - bezcenne.
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous