Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rozrusznik R11A Ursus - nie kręci, jaki wirnik

areo84 20 Lis 2014 20:40 1410 2
  • #1 20 Lis 2014 20:40
    areo84
    Poziom 8  

    Witam. Niedawno wysypał mi się bendiks w polskim rozruszniku R11A . Gdy założyłem nowy bendiks okazało się że te rowki śrubowe na wirniku są trochę zdeformowane co powoduje że bendiks przesuwa się po nich z oporem. Podpiłowałem je trochę pilniczkiem i chodzi już o wiele lepiej . Po dokładnym oczyszczeniu i złożeniu rozrusznik ledwo kręci. Sam elektromagnes wybija bedniks za każdym razem bez zająknięcia, ale rozrusznik ledwo daje radę obrócić wałem i lekko dymi z okolicy szczotkotrzymacza.
    Znajomy mechanik, który zajmuje się elektryką samochodową stwierdził że to może być wina owego wyrobionego frezu na ośce wirnika, i pod obciążeniem może się przycinać. Trochę się temu dziwię, bo jak napisałem samo wybijanie na wyciągniętym rozruszniku chodzi ładnie. Tulejki ślizgowe są nowe, wirnik obraca się lekko, nie trze o stojan. Komutator nie ma okopconych lameli.
    Gdzie można szukać jeszcze przyczyny tak słabego kręcenia?

    Nie chciałbym się pozbywać tego rozrusznika na rzecz taniego chińskiego z przekładnią, bo słyszałem że R11A to solidna i sprawdzona konstrukcja. I faktycznie parę ładnych lat nie było z nim problemów.
    W sklepie z częściami do ciągników sprzedawca powiedział mi że jak chcę żeby szybko kręcił to można podmienić wirnik na taki na 24v z rozrusznika R10, takich które były w Bizonach, Starach i Autosanach . Można tak robić ? co z żywotnością takiego wirnika?

    0 2
  • #2 20 Lis 2014 22:06
    chomik106
    Poziom 17  

    Jeśli przed naprawą kręcił i maił moc,to gdzieś dałeś d.... przy składaniu i wirnik jest sprawny.Przyczyn jest klilka
    1Tulejki wbijane na nie wciśnięte-może za ciasno
    2Któraś szczotka wisi i nie opadła do końca w trzymaczu
    3Zwarcie nieoizolowanej szpilki do stojana
    4Zardzewiałe oczko plecionki przy stojanie
    5Zardzewiałe zasyfiałe oczko przewodu od aku.
    6Brudno poskładane
    Sprawdż to wszystko i powinno być ok.

    0
  • #3 02 Gru 2014 20:22
    Strzała138
    Poziom 10  

    Chomik 106 wyjaśnił Ci wszystko ale ja jeszcze od siebie chciałem polecić sprawdzenie włącznika elektromagnetycznego bo tu też może być ta przyczyna a zwłaszcza kiedy dokręca się przewód akumulatorowy i lekko obróci się śruba i wtedy wewnątrz nadpalone styki nie zwierają obwodu lub zwierają słabo i są takie efekty jak Piszesz.

    0