Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buderus GB022-24k - Schodzi woda z instalacji - przełącznik CO-CWU

montertb 21 Lis 2014 09:00 1914 12
  • #1 21 Lis 2014 09:00
    montertb
    Poziom 22  

    Witam, od jakichś 2 tygodni znika mi woda zinstalacji CO, na początku zjawisko to było minimalne, ale zauważalne, a dziś już można mówić o problemie.
    Zauważyłem, że jak instalacja CO jest nabita do np. 1 [atm], a następnie odkręcam kran i korzystam z wody ciepłej - przełącza się jednocześnie jak przypuszczam zawór CO/CWU (i z pieca wydobywa się ten charakterystyczny dźwięk siłownika) i w tym momencie na manometrze ciśnienie trochę spada, powiedzmy o jakieś 0,2 [atm]. I tak za każdym razem jak przełącza się ten zaworek, aż do zerowego ciśnienia.

    Wykluczyłem problem z intalacją, odcinałem ją całkowicie sprawdzajac ubytki ciśnienia i nic, zresztą jest wykonana wzorowo i brak w niej łączników, jest wykonana jednolicie.

    Zamierzam wezwać serwisanta, ale najepierw jednach sam chciałem się zorientować w temacie. Przede wszystkicm czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Jaki może być koszt takiego zaworu i jak zidentyfikować jego oznaczenie, nazwę - bo nie mogę nic w internecie konkretnego znaleść (szczególnie ceny)?

    0 12
  • #2 22 Lis 2014 12:18
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Gdyby ten zawór puszczał to ta woda musiałaby wykapać z kotła.
    Jeżeli pod kotłem jest sucho to na początek sprawdziłbym stan naczynia przeponowego, uzupełnił w nim powietrze.
    1,0 bar to czasami granica działania naczynia przeponowego.
    Jeżeli ono nie działa to wystarczy kilka kropel aby ciśnienie spadło nawet o 0,5bar

    0
  • #3 22 Lis 2014 18:39
    didario
    Poziom 1  

    Proponuje sprawdzić zawór bezpieczeństwa.
    Jego odpływ jest podłączony do odprowadzenia skroplin kondensatu i uchodzi syfonem do kanalizacji.
    Należy ujście odłączyć i sprawdzić czy nie przecieka.
    Jesli tak to:
    a) brak powietrza w naczyniu przeponowym - należy uzupełnić do ciśnienia o 0,2 atmosfery niższego od napełnienia instalacji.
    b) uszkodzony zawór bezpieczeństwa 2,5 bara - wymienić na nowy.

    0
  • #4 26 Lis 2014 11:18
    montertb
    Poziom 22  

    OK, miałem chwilę to sprawdziłem, zawór trójdrogowy nie cieknie. Poza tym też nie widzę wycieków z innych elelmentów pieca.

    Mam teraz zagadkę, bo przez ostatnie 3...4 dni zauważyłem że jednak woda schodzi gdzieś z instalacji, sytuacja zmieniła się...
    Zrobiłem eksperyment, mam możliwość odcięcia niezależnego - parteru, poddasza i samego pieca. W każdym z tych trzech elementów instalacji mam manometr (wpiąłem do testów po jednym na parterze i poddaszu w rozdzielacz, w piecu jest standardowo), po napełnieniu całości instalacji do 2atm, odciąłem te instalację i w każdym z zamkniętych obiegów sprawdzałem gdzie ciśnienie spada. Wynika jednak że prawdopdobnie w instalacji na poddaszu jest jakiś problem. Pisze prawdopdobnie bo ciśnienie spadło lekko na parterze i trochę bardziej na poddaszu (ale ta część instalacji ma większą objętość), ale te spadki mogą być spododowane wystudzeniem wody i znowu nie mam pewności. Ciśnienie w części instalacji z piecem sprawdzić mogę tylko "statycznie", bez włączania grzania - więc też niewiele informacji mi to da...

    Wszystko jest dziwne, bo nigdzie się nic nie leje z sufitu (przynajmniej narazie, a minęło już trochę czasu od wystąpienia piewszego ubytku wody i ciągle ją dolewam...), a instalacja jest zrobiona z jednolitych odcinków rurek i raczej nie było możliwości żeby je gdzieś uszkodzić (np. przy układaniu podłogi). A ha, instalacja w całości z markowego ALUPEXa i wyjście z pieca do rozdzielaczy z miedzi.

    Ciągle mnie zastanawia też opisany fakt że przy przełączaniu tego zaworu spadało ciśnienie w całej instalacji, było to dobrze widoczne. Ciekawi mnie przyczyna tego zjawiska... Chyba muszę skupić sie na piecu jednak.

    W/g Waszych zaleceń:
    1. sprawdzę naczynie przeponowe i ciśnienie. Przez ostatnie lata ciśnienie w intalacji było ustawiane na 1atm i wzrastało do 2atm przy grzaniu. Tak zreszt a mówi tez instrukcja. Ale faktycznie to moze być coś na rzeczy, podobne doświadczenia mam z mebranną w hydroforze w ogrodzie. A ha, jak teraz dopełniam instalację to wydaje mi się że manometr porusza się nienaturalnie skokowo w pewnym momencie, chyba wcześniej pracował z większą gracją, może więc to i przepona...

    2. sprawdzę zawór bezpieczeństwa

    Dzięki za pomoc, dam znać do zrobiłem.

    0
  • #5 26 Lis 2014 21:30
    montertb
    Poziom 22  

    OK, znalażłem chwilę (cięzko...) i sprawdziłem.

    1. Zawór bezpieczenstwa jest raczej OK, nic nie przepuszcza i jest generalnie "suchy".

    2. Nacisnąłem wkrętakiem wentylek w naczyniu przeponowym, cisza. Wykręciłem wentylek - wydaje się być sprawny, ale wkręciłem sprawdzony, wykonany solidnie wyrób radziecki.
    Następnie pompką próbowałem napompować przeponę... słychać syk, nie wiem gdzie dokładnie, ale wydaje się że przepona padła i puszcza powietrze....

    Wobec tego skontaktuję się z serwisantem, bo nic więcej sam nie zrobię. Musi potwierdzić i wymienić naczynie/przeponę.

    Orientuje się ktoś ile to może kosztować?

    0
  • #6 27 Lis 2014 10:07
    gersik
    Poziom 32  

    Jak by przepona pękła to wykręconym wentylkiem wyciekła by woda. Jak masz możliwość odciąć kocioł od instalacji to tak zrób, wypuść ciśnienie z kotła i dopiero wtedy pompuj naczynie.

    0
  • #7 28 Lis 2014 14:11
    montertb
    Poziom 22  

    OK, spuściłem wodę z pieca, zacząłem napełniać powietrzem przeponę. Usłyszałem świst powietrza wychodzący z odpowietrznika instalacji zamontowanego na górze pieca (wewnętrzny odpowietrznik pieca)... Więc co? dziurawa przepona?
    Po chwili znowu spróbowałem napełnić przeponę i się udało, napompowałem, choć strasznie długo to trwało, do 1atm. Napełniłem instalację i teraz wody z instalacji ubywa mi jeszcze szybciej... :)

    0
  • #8 28 Lis 2014 22:42
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    Rozumiem że przeponę napełniałeś powietrzem przy "otwartym" kotle !?

    0
  • #10 28 Lis 2014 22:45
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    montertb napisał:
    Napełniłem instalację i teraz wody z instalacji ubywa mi jeszcze szybciej...


    Do ilu napełniłeś? Odpowietrzyłeś c.o. po napełnieniu ?

    0
  • #11 28 Lis 2014 22:49
    montertb
    Poziom 22  

    przeponę napełniłem do 1atm (mój manometr przy wentylu), potem instalację do 1atm (tak pokazuje manometr na piecu). I teraz myślę czy te wskazania mają sens, czy faktycznie o czymś zapomniałem.

    Po napełnieniu sprawdzałem czy gdzieś się zapowietrzyło i nie odnotowalem, przypuszczam że odpowietrzniki załatwiły sprawę?

    0
  • #12 28 Lis 2014 23:04
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    montertb napisał:
    przypuszczam że odpowietrzniki załatwiły sprawę?

    Możliwe, ale wątpię.
    montertb napisał:
    potem instalację do 1atm

    Napełnij do 1,5. Jutro sprawdź i znów dopełnij do 1,5 bar.

    0
  • #13 15 Sty 2015 08:49
    montertb
    Poziom 22  

    Trochę czasu minęło, ale lada moment będę wymieniał to naczynie z przeponą. Niestety jest uszkodzone. Dodatkowo membrana była przyklejona do jakiejś wewnętrznej grodzi i odkleiła się dopiero po podaniu paru atmosfer przez wentyl.

    Serwisant poinformował mnie że naczynie u producenta kosztuje około 460zł + 100..150zł (przy konieczności zdjęcia pieca) za wymianę.

    Jak bym miał możliwość, to nie wymieniał bym tego naczynia, a zainstalował osobny zewnętrzny zbiornik, dużo tańszy i możliwe że solidniejszy...

    0