Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompy CO, napięcie na styku N przy podłączonym przewodzie L.

radko_str 21 Lis 2014 18:27 1188 9
  • #1 21 Lis 2014 18:27
    radko_str
    Poziom 10  

    Witam
    Dzisiaj modernizowałem układ sterowania pompami w kotłowni i okazało się że w 3 na 4 pompy po dotknięciu próbnikiem neonowym przyłącza N jarzy się nenonówka w tymże próbniku.
    I tak się zastanawiam czy jest bezpiecznie czy nie. Czy w tych pompach nastąpiła jakaś awaria izolacji?
    Jak wspomniałem wcześniej w jednej pompie to zjawisko nie występuje.

    0 9
  • Sklep HeluKabel
  • #2 21 Lis 2014 19:54
    BILGO
    Poziom 38  

    radko_str napisał:
    Jak wspomniałem wcześniej w jednej pompie to zjawisko nie występuje.

    Wszystkie pompy to ten sam model ?
    Są to pompki elektroniczne czy z silnikiem indukcyjnym ?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 22 Lis 2014 02:34
    radko_str
    Poziom 10  

    Wszystkie pompy są tego samego producenta, dwa typy (różne wydajności). Silnik indukcyjny.

    0
  • #4 22 Lis 2014 07:49
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    A jaki producent?
    Jak podłączone?

    0
  • #5 22 Lis 2014 19:09
    radko_str
    Poziom 10  

    Producent to raczej mało istotne, ale jak już tak pytasz IMPPUMPS.
    Podłączenie trój przewodowe do 230V.

    0
  • #6 27 Lis 2014 10:50
    antomas
    Poziom 14  

    Kolego, jeżeli chcesz uzyskać poradę, podaj więcej informacji, przecież przewód L sam się nie
    podłącza. Czy pompy zasilane są z rozdzielnicy ze stycznikami, czy z gniazd, czy potencjał na
    przewodzie N przenosi się poza pompy i kotłownię?

    0
  • #7 27 Lis 2014 19:19
    1500759
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 28 Lis 2014 12:58
    kSmuk
    Poziom 19  

    A czy kolega Autor mógłby narysować schemat lub rysunek, jak podłącznono pompę, i w którym miejscu dokonuje pomiaru?

    0
  • #9 28 Lis 2014 19:12
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 29 Lis 2014 12:02
    radko_str
    Poziom 10  

    Zamykam temat, był problem w obwodzie sterującym.
    Wszystkim dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam

    0