Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Somfy Passeo 520 - Nie mogę dobrać odpowiedniego pilota. Działa tylko oryginał

siengrzesio 21 Nov 2014 20:41 4650 8
    siengrzesio
    Level 11  
    Witam.
    Kilka lat temu kupiłem w Niemczech komplet automatyki do bramy Somfy Passeo 520 z jednym pilotem. Wiosną br. zamontowałem ten zestaw na swojej bramie. Działa poprawnie, lecz problem jest z pilotem, bo jest tylko jeden. Kupiłem 2 piloty Keygo i nie udało mi się ich zsynchronizować ze sterownikiem. Dokupiłem inne, uniwersalne piloty, które można zaprogramować na stary i nowy sposób kodowania, też nie pasują. Ręce mi już opadają. Czyżby sterownik, który posiadam miał trzeci, inny sposób kodowania?
    Załączam zdjęcie naklejki ze sterownika.
    Może ktoś z Was koleżanki i koledzy jest zorientowany co można z tym zrobic? A może ktoś ma do sprzedania pilot do tego sterownika? Zdecydowanie odkupię.

Somfy Passeo 520 - Nie mogę dobrać odpowiedniego pilota. Działa tylko oryginał

Tu jest zdjęcie centralki i wyglądu pilota.
    Z tym pilotem nie działa:
    z tym, uniwersalnym również. Po prostu centralka nie reaguje na te piloty.
    Opis powyższego pilota:
    Zamiennik pilotów SOMFY
    Pilot mini do Somfy - zastępuje piloty:
    Somfy KEYGO
    Somfy KEYTIS 2
    Somfy KEYTIS 4
    Simu Hz

Zmienny kod, obsługuje stary i nowy standard kodowania.
    tapczan0
    Level 22  
    Oba piloty są zmiennokodowe. I trzeba je zarejestrować w centralce.
    Rejestrowałeś je???????????????
    siengrzesio
    Level 11  
    Oczywiście, że rejestrowałem. Tylko centralka "nie widzi" żadnego z tych pilotów. Współpracuje jedynie z oryginalnym. Znalazłem informację, że moja centralka pracuje w systemie RTR, a nie RTS.
    tapczan0
    Level 22  
    Oba piloty z Twoich zdjęć to system RTS z kodem zmiennym.

Sorry, Twój pilot jest z kodem stałym, kup pilota potrafiącego kopiować kod stały,
    Pewnie w PROXIMie (ten drugi pilot jest PROXIMY) zamienią Tobie ich pilota RTS z kodem zmiennym na pilota klonera którym możesz sklonować swoje pilota.
    http://www.youtube.com/watch?v=J4VVosUnf8k
    siengrzesio
    Level 11  
    Fajnie to wszystko wygląda, ale Cloner - Proxima działa na częstotliwości 433,92 MHz, natomiast mój pilot ma częstotliwość 433,42 MHz. Tak jest napisane na naklejce na plecach pilota. Mam też jeden pilot uniwersalny właśnie o częstotliwości 433,92 MHz z kodem stałym i on nie che "nauczyć" się kodu pilota Somfy. Niby załapie kod, bo dioda miga, że go przyjął, ale centralka Somfy na niego nie reaguje. Są piloty uniwersalne na kod stały o częstotliwości 433,42 MHz?
    tapczan0
    Level 22  
    Znowu przepraszam, masz racje, przeoczyłem częstotliwość,
    ale jestem przekonany że PROXIMA może zrobić dla Ciebie pilota Clonera na 433.42MHz.
    Polecam kontakt z Sebastianem w Proximie, na pewno pomoże....
    siengrzesio
    Level 11  
    Dzięki tapczan0 !!!
    Pozwolę sobie zacytować odpowiedź Sebastiana:

Witam, proszę o odesłanie pilotów zamienimy je na clonery z częstotliwością Somfy, jeżeli zadziałają to będziemy szczęśliwi że mogliśmy pomóc. Jeżeli nie zadziałają przyjmiemy zwrot i oddamy należność za piloty.
    Piloty proszę wysłać na adres PROXIMA 87-100 Toruń ul. Polna 23 z opisem proszę o wymianę na clonery Somfy w sprawie szczegółów kontakt z Sebastianem.
    Pozdrawiam Sebastian W...

Nic dodać, nic ująć.
    siengrzesio
    Level 11  
    Piloty - clonery do somfy pod częstotliwość 433.42 MHz otrzymałem w dniu wczorajszym i.... działają !!!
    Dziękuję Sebastianie i Tobie tapczan0.
    Pozdrawiam

P.S.
    Mam do sprzedania tanio (30zł szt.) 2 nieużywane piloty Somfy Keytis
    siengrzesio
    Level 11  
    Zamówiłem 2 clonery