Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seat Ibiza 6L 2002 - Pompa wspomagania Koyo

22 Lis 2014 03:06 2577 8
  • Poziom 9  
    Witam

    Co jakiś czas wyłącza mi się wspomaganie w Seat Ibiza 6L 2002 1,2 64KM
    Pompa Koyo, z odczytu błąd 01309 jednostka sterująca układu wspomagania J500.
    Auto był u elektormechanika i nic nie znalazł. Powiedział, że prawdopodobnie pompa do wymiany lub regeneracji. Auto sprawdzał gdy wspomaganie nie działało. Mówił, że ciężko było się połączyć, gdyż wywalało informację o braku komunikacji.

    Od prawie 2 miesięcy wspomaganie wyłączyło się raz. Nim auto trafiło do speca, to jeździłem bez wspomagania ponad miesiąc licząc, że w końcu zaskoczy, aż raz poprawiłem komputer bo się zmienił położenie lekko i "się naprawiło".
    W wakacje myślałem, że to wina klimatyzacji, gdyż najczęściej wtedy się wspomaganie wywalało. Ale po jakimś czasie stwierdziłem, że nie ma zależności.

    Możecie stwierdzić czy faktycznie pompa do wymiany lub regeneracji? Czy to raczej inny problem i jakoś oddziałuje na wspomaganie.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wypiąć wtyczki przy wspomaganiu, sprawdzić oscyloskopem CAN, z jednej i drugiej strony, Zobaczyć zasilania, pod obciążeniem minimum 120W. Sprawdzić spadek napięcia na zasilaniu po zapłonie. Jeśli wszystko będzie OK, wspomaganie do regeneracji.
  • Poziom 9  
    Pawel wawa napisał:
    Wypiąć wtyczki przy wspomaganiu, sprawdzić oscyloskopem CAN, z jednej i drugiej strony, Zobaczyć zasilania, pod obciążeniem minimum 120W. Sprawdzić spadek napięcia na zasilaniu po zapłonie. Jeśli wszystko będzie OK, wspomaganie do regeneracji.


    Sam nie potrafię. Mogę udać się jedynie do Elektromechanika i zasugerować to co podałeś i przypilnować, żeby przy mnie to zrobił. Tak jak pisałem wcześniej, byłem już u jednego "speca' i niby wszystko sprawdził, ale jakoś w to nie wierze, bo żadnych konkretów nie podał, co mierzył i jakie miało wartości.
  • Poziom 16  
    Jeśli miał problem z połączeniem to powinno już dać elektromechanikowi do myślenia.
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Zasilania, komunikacja, pompa - nic innego tu nie wymyślisz.
    Koyo dość często pada, z tego powodu cena sprawnej pompy jest dość wysoka.
    Przekładka na TRW raczej mało opłacalna.
  • Poziom 9  
    serwus2009 napisał:
    Jeśli miał problem z połączeniem to powinno już dać elektromechanikowi do myślenia.


    No właśnie w tym problem, że ten gość chyba nie myśli lub po prostu nie chciało mu się robić a zarobić

    Dodano po 3 [minuty]:

    grala1 napisał:
    Zasilania, komunikacja, pompa - nic innego tu nie wymyślisz.
    Koyo dość często pada, z tego powodu cena sprawnej pompy jest dość wysoka.
    Przekładka na TRW raczej mało opłacalna.


    Tyle, że ta pompa jak nie działała ponad miesiąc, tak nagle po poprawie pozycji kompa pod machą (plastik się ułamał więc zabezpieczony w swym gnieździe jest taśmą) pompa zaczęła działa i tak już działa ok miesiąc czasu i nic w między czasie sie nie wydarzyło. Moje podejrzenie pada też na jakieś zagięcie, przetarcie jakiegoś kabla i jak komp się obsunął to akurat może ten kabel miał położenie, że nie dawał sygnału.
  • Moderator Samochody
    melonez napisał:
    serwus2009 napisał:
    Jeśli miał problem z połączeniem to powinno już dać elektromechanikowi do myślenia.


    No właśnie w tym problem, że ten gość chyba nie myśli lub po prostu nie chciało mu się robić a zarobić

    Dodano po 3 [minuty]:

    grala1 napisał:
    Zasilania, komunikacja, pompa - nic innego tu nie wymyślisz.
    Koyo dość często pada, z tego powodu cena sprawnej pompy jest dość wysoka.
    Przekładka na TRW raczej mało opłacalna.


    Tyle, że ta pompa jak nie działała ponad miesiąc, tak nagle po poprawie pozycji kompa pod machą (plastik się ułamał więc zabezpieczony w swym gnieździe jest taśmą) pompa zaczęła działa i tak już działa ok miesiąc czasu i nic w między czasie sie nie wydarzyło. Moje podejrzenie pada też na jakieś zagięcie, przetarcie jakiegoś kabla i jak komp się obsunął to akurat może ten kabel miał położenie, że nie dawał sygnału.


    Kolega wyżej napisał jak sprawdzić instalację, w ten sposób na pewno wszystko wyjdzie na jaw i będzie wiadomo co jest nie tak.
  • Poziom 9  
    szymitsu21 napisał:
    melonez napisał:
    serwus2009 napisał:
    Jeśli miał problem z połączeniem to powinno już dać elektromechanikowi do myślenia.


    No właśnie w tym problem, że ten gość chyba nie myśli lub po prostu nie chciało mu się robić a zarobić

    Dodano po 3 [minuty]:

    grala1 napisał:
    Zasilania, komunikacja, pompa - nic innego tu nie wymyślisz.
    Koyo dość często pada, z tego powodu cena sprawnej pompy jest dość wysoka.
    Przekładka na TRW raczej mało opłacalna.


    Tyle, że ta pompa jak nie działała ponad miesiąc, tak nagle po poprawie pozycji kompa pod machą (plastik się ułamał więc zabezpieczony w swym gnieździe jest taśmą) pompa zaczęła działa i tak już działa ok miesiąc czasu i nic w między czasie sie nie wydarzyło. Moje podejrzenie pada też na jakieś zagięcie, przetarcie jakiegoś kabla i jak komp się obsunął to akurat może ten kabel miał położenie, że nie dawał sygnału.


    Kolega wyżej napisał jak sprawdzić instalację, w ten sposób na pewno wszystko wyjdzie na jaw i będzie wiadomo co jest nie tak.


    Dostałem już namiary na ponoć dobrego speca. Muszę się umówić i najlepiej tak, żeby być przy pomiarach. W takim bądź razie temat zawieszony do czasu powrotu od elektromechanika.
  • Poziom 9  
    Późno piszę, ale rozwiązaniem jest regeneracja pompy. Siadają w nich sterowniki