Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migotanie LED pomimo zastosowania kondensatora

22 Lis 2014 18:25 2547 12
  • Poziom 6  
    Cześć,

    Borykam się z problemem z migotaniem taśmy LED podczas gdy włącznik jest wyłączony oraz z tym że czasami po włączeniu LED się załącza a czasami nie. Dzisiaj na forum doczytałem iż problem można ten wyeliminować poprzez zastosowanie kondensatora.
    Zakupiłem tego typu:

    Migotanie LED pomimo zastosowania kondensatora

    Podłączenie go do kostki która znajduje się pomiędzy zasilaczem a włącznikiem dało jedynie efekt tego że taśma led zawsze się załącza i migocze ale zdecydowanie rzadziej.

    Włączniki mam z podświetleniem (LIVOLO)
    Zasilacz który posiadam to:

    Migotanie LED pomimo zastosowania kondensatora
    Długość taśmy led to ok. 3m.
    Co ciekawe w miejscu gdzie mam podłączone 6m taśmy led i zastosowałem zasilacz ze zdjęcia poniżej nic się nie dzieje:

    Migotanie LED pomimo zastosowania kondensatora

    Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu. Czy muszę zmienić wszystkie zasilacze czy może dać inny kondensator bądź jeszcze inaczej rozwiązać problem?
  • spec od auto-elektro
    Możesz też wymienić wyłączniki na takie bez podświetlenia.
  • Poziom 6  
    Jacek79 napisał:
    Możesz też wymienić wyłączniki na takie bez podświetlenia.


    Wymiana wyłączników to faktycznie najłatwiejsze rozwiązanie, niemniej nie wchodzi w rachubę.
  • Poziom 27  
    Podepnij wszystko pod zasilacz dolny[zdjęcie] .Górny może być nie sprawny.Przy 26 W ,powinien pociągnąć więcej niż 3 m.
  • Poziom 6  
    MDD napisał:
    Podepnij wszystko pod zasilacz dolny[zdjęcie] .Górny może być nie sprawny.Przy 26 W ,powinien pociągnąć więcej niż 3 m.


    Zasilacz ze zdjęcia powyżej mam w 2 szt. Podpinałem obydwa i efekt był ten sam.
    Zasilacz ze zdjęcia na dole ma wbudowany kondensator i diodę. Więc podejrzewam że napięcie które puszcza wyłącznik jest łapane na kondensatorze jak i diodzie stąd nie ma z nim problemu.
  • Poziom 6  
    Rozwiązaniem które wybrałem jest zastosowanie wszędzie zasilaczy modułowych, nie impulsowych.
    Przy włącznikach z podświetleniem jest to chyba jedyna metoda aby uniknąć mrugania i słabego światła LED.
  • spec od auto-elektro
    A jaki to jest modułowy?
  • Poziom 6  
    Tego typu co ten na ostatnim zdjęciu.
  • Poziom 17  
    Oba są impulsowe - tylko ten drugi (150W) ma wystarczającą moc aby pociągnąć taśmę i wyłącznik - ten pierwszy (20W) na 90% nie wyrabiał się z mocą przy włączaniu => za słaby zasilacz.
  • Poziom 6  
    Przy zastosowaniu kondensatora ten pierwszy wyrabiał i świecił się ładnie. Problemem jedynie było "mruganie" przy wyłączonym włączniku.
  • Poziom 1  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto