Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Johny II ASC nie działa zamienione bieguny zasilania

slawekzako 22 Nov 2014 20:35 3543 29
    slawekzako
    Level 9  
    Witam wszystkich! Mam jeden mały problem. Dostałem radio President Johny II ASC,próbowałem podłączyć radio i się nie włączyło była plomba radio nie było kręcone. Po otwarciu obudowy okazało się że 2 ścieżki są spalone! Wymienie te 3 tranzystory naprawie ścieżki. Mam pytanko: co muszę jeszcze sprawdzić przy tej naprawie? I proszę o pomoc w rozpoznaniu dwóch elementów. Jeden jest zaznaczony na kolor czerwony. Muszę go wymienić potrzebuje dane tego elementu. Drugi na zielono, nie wiem do czego to jest? Proszę o pomoc i dziękuje.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Ten na czerwono to :

Obawiam się, że upalone ścieżki i popsuty C311 to coś "grubszego" z napięciami.
    Wydaje mi się, że doszło do podłączenia 24V i to odwrotnie z plusem na masę.

Jeżeli tak było to do wymiany pozostanie jeszcze garść elementów.

Pozdrawiam.
    Rzuuf
    Level 43  
    Ścieżki (a również bezpieczniki topikowe - jeśli są) to zwykle ostatnie elementy w łańcuszku uszkodzeń, gdy już inne elementy (a w pierwszej kolejności półprzewodniki) dostały zwarcie.
    Sprawdź, czy te upalone ścieżki mają zwarcie do masy - i poszukaj, jaki element je zwiera.
    Uszkodzenie kondensatora 0,1 jest mało prawdopodobne, choć to może tak wyglądać. Sprawdź po wylutowaniu.
    To nie 24V, a podłączenie biegunów "na odwrót" może poczynić największe i nieprzewidywalne szkody.
    zabierzbabcidowód
    Level 9  
    Spalona ścieżka prowadzi do wyłącznika dlatego w sytuacji kiedy poza tym radio nie wykazuje uszkodzeń możesz na 99% przyjąć zwarcie w mikrofonie. Kol. Adam już po raz kolejny przypominam o naprawie zamieszczonej pod tym linkiem. Jeżeli brak bezpiecznika upalił ścieżkę, to idzie spokojnie podwoić stawkę.

Dodano po 49 [minuty]:

Rzuuf wrote:
    podłączenie biegunów "na odwrót" może poczynić największe i nieprzewidywalne szkody.
    Sprawna D303 wyklucza podłączenie odwrotnie.
    Jednak od jakiegoś czasu w zamian za SB340 montują tam smd - dlatego warto ją zbadać za każdym razem.

Dodano po 2 [minuty]:

SP5ANJ wrote:
    Wydaje mi się, że doszło do podłączenia 24V i to odwrotnie z plusem na masę.
    slawekzako wrote:
    Wymienie te 3 tranzystory
    Warto zauważyć, że linia zasilająca PSW +B jest rozdzielona wyłącznikiem w sposób jak niżej.

- na czerwono wisi na zasilaniu na stałe
    - na niebiesko za wyłącznikiem
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    SP5ANJ
    Witam.

slawekzako wrote:
    A kodesator wiem co to jest tylko pytałem czy chodzi 0.1 uF

Na schemacie mamy 0.1 co odpowiada 100nF.

Quote:
    dioda d304 ma zwarcie trazystor B1135

D304 to nie dioda krzemowa jak np. 1N4007 tylko dioda Schottky 3A.

2SB1135 możesz zastąpić dowolnym (powtórzę - dowolnym) tranzystorem PNP o prądzie do 7A z napięcia około 50V i wyżej.

Pozdrawiam.
    User removed account
    Level 1  
    SP5ANJ
    Witam.

slawekzako wrote:
    ... czy musze wyminic wszystkie kondezatory ?

NIE.

Ty masz odszukać uszkodzenie i naprawić (wymienić element) a nie wymieniać na chybił trafił. :cry:

Quote:
    wymieniłem już tranzystor na BC244c za miast 2SB1135

Czy aby na 100% to jest właściwy tranzystor. :?:

Czy nie piszesz tutaj o BD244C i czy odizolowałeś C od obudowy poprzez mikę. :?:

Quote:
    kondensatory elektrolitowe

Kondensatory elektrolityczne.

Quote:
    radio dalej się nie włącza

To co - szukamy uszkodzeń. :!:

Na początek :

President Johny II ASC nie działa zamienione bieguny zasilania President Johny II ASC nie działa zamienione bieguny zasilania

Pozdrawiam.
    slawekzako
    Level 9  
    Na tranzystor Bc244C dałem tylko pastę? To źle zrobiłem?

Znalazłem jeszcze jedną Ścieszkę upaloną na włączniku.Naprawiłem ją po włóczeniu radia kondensator C311 zaczął dymić.A TRANZYSTOR L7808CV, po podłączeniu do płyty ma zwarcie do obudowy.Tam gdzie jest przykręcony.
    SP5ANJ
    Witam.

Bez obrazy ale w ten sposób nie naprawimy radia, ponieważ wyraźnie widać, żeś Laik w tych tematach. :cry:

Jest to dział serwisowy, w którym trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie o tym co się czyta, robi i naprawia.

_____

Quote:
    Naprawiłem ją po włoczeniu radia kondensator C311

Widać był zwarty.

Quote:
    Tranzystor Q312 ma zwarcie

Q312 w tych pomiarach napięć jest NIE istotny.

Quote:
    TRANZYSTOR L7808CV, po podłączeniu do płyty ma zwarcie do obudowy.

L7808 to stabilizator monolityczny i jego obudowa (n. 2) jest minusem zasilania - prawidłowo.

Pomierz napięcia, o które prosiłem - w innej sytuacji kończę tutaj podpowiedzi.

Pozdrawiam.
    User removed account
    Level 1  
    SP5ANJ
    Witam.

slawekzako wrote:
    Kolego SP5ANJ powiedz mi jeszcze jedną rzecz ...

W zadbaniu o Fachowość działu czy zaniechaniu wypisywanych tutaj NIEfachowych informacji/podpowiedzi oraz "gdybania" czy nawet wymiany wszystkiego co user przeczytał na Forum o sposobie naprawy danego "sprzętu" --- jestem zmuszony (w myśl regulaminu i utrzymania poziomu Forum oraz własnym przekonaniu) --- aby ZAMKNĄĆ ten wątek tematyczny.
    Regulamin pkt 3.1.17.

Poczekam "chwil" parę, bo może znajdzie się bardziej kompetentny czy "rozgarnięty", czy taki co bardziej jest w stanie przekazać wiedzę Tobie w myśl tego regulaminu pkt 3.1.17.

"Chwil parę" pojęcie w godzinach tego wątku z funkcji "śledzenia odpowiedzi w tym temacie".
    _____

Reasumując :
    Quote:
    I czy mam odizolować ten tranzystor BD244C?

To już TOTALNA porażka w Mym mniemaniu tej Twojej fachowości. :cry: :cry:

Pozdrawiam.

PS. Chciałbym aby Ci "inni" (staży bywalcy) w tym dziale nie zrozumieli Mnie jako osobę/znawcę tematów radiokomunikacyjnych ale jako zwykłego Moderatora (wolontariusza), który podjął się trudnej sztuki "walki" czy "uświadomienia" czy w woli i chęci podpowiedzenia user-om o możliwościach naprawczych sprzętu Radiokomunikacyjnego.
    slawekzako
    Level 9  
    Witam mam problem z radiem President Johny II ASC. Radio nie odbiera i nie nadaje. Na drugim radiu jest sama nośna bez głosu. Filtr zmieniony i dalej nic. Proszę o pomoc. Na wyświetlaczu są tylko 2 kwadraciki zielone i TX się świeci. Radio było po zmianie zasilania, usterka była usunięta. Tranzystor 2SB1135 jest zamienny na BC244c oddzielony miką.Dioda Schottky też wymieniona. Tranzystor l7808CV też zmieniony bo był zwarty.Proszę o pomoc :cry:
    Gherardo
    Level 11  
    W przypadku Twoim/mam na myśli zamianę zasilania-czyli pomyłka +/- /
    padł scalak głośnikowy.Dlatego brak modulacji w odsłuchowym radiu.W tego
    typu radiach trzeba zwracać uwagę na gniazda wejściowe mikrofonu,jak
    również na przewód mikrofonowy.A może założyłeś inny mikrofon?To
    kończy się spaleniem gniazda wejściowego dla mikrofonu,co jest bagatelizowane
    ze strony użytkowników CBradia
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Panowie co to za cyrk? Jak by nie było to dział serwisowy.

slawekzako wrote:
    Tranzystor l7808CV też zmieniony bo był zwarty.

To nie tranzystor, a stabilizator scalony o napięciu wyjściowym 8V i patrząc na niego z przodu od lewej ma wejście- tam powinno być napięcie zasilania radia, środkowy to masa, a prawy to wyjście i tam jest najważniejsze napięcie które powinno wynosić 8V.

Tu proszę bardzo następne jaja w tym dziale:

Gherardo wrote:
    padł scalak głośnikowy.

Czy ten element tak fachowo się nazywa?
    Może to końcówka mcz. co Panie kolego która zresztą pracuje też jako modulator AM w tym sprzęcie.

Teraz trochę konkretów dla autora. Wyświetlacz kanałów pokazuje kanały ok? 7808 po prawej ma mieć 8V. Końcówka mcz. TDA2003 na 5 pinie ma mieć około 1/2 napięcia zasilania radia czyli około 6V. Do tego dochodzi tranzystor Q14 na którym wraz z diodą "zenerką" jest zrealizowany stabilizator 5V. Proszę zrobić pomiary po kolei. Najpierw 8V na 7808 potem 5V na emiterze Q14. Pamiętaj- naprawa sprzętu polega na pomiarach i przede wszystkim logicznym myśleniu. Następnym razem kolego slawekzako opisz dokładnie swój problem, bo sam widzisz że wprowadziłeś w błąd nie pisząc o najważniejszej rzeczy że radio było podłączone odwrotnie czyli plus na minus. Potem zamiast pisać o usterce to trzeba zadawać pytania i bawić się we wróżki. W twoim przypadku o mikrofonie na razie nic nie pisz, bo to nie istotna sprawa jest na tym etapie skoro zamieniłeś bieguny zasilania. Nie jestem pewny czy zdołasz to naprawić skoro stabilizator nazywasz tranzystorem. Napisałeś też że
    slawekzako wrote:
    .Dioda Schottky też wymieniona.
    mogę zapytać gdzie ona pracowała i po co wymieniona?
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak to poczytaj swój pierwszy post jak opisałeś element I7808CV? Zresztą nie po to tu odpisuję by polemizować w taki sposób i przy okazji zaśmiecać forum.. Odpisz na zadane pytania i zrób pomiary jak chcesz to radio naprawić. Jak nie to nie nabijaj postów, bo przyjdzie moderator i temat w koszu wyląduje. Człowiek chce pomóc, a ty nie wiesz co napisałeś w tytułowym poście. Daj sobie spokój jak nie wiesz co piszesz.
    User removed account
    Level 1