Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tornado które dziwnie działa :(

501238975 06 May 2005 19:47 2186 26
  • #1
    501238975
    Level 21  
    Witam
    Pomóżcie mi chłopaki z tym UFS bo już mnie szlag trafia, robi wszystkie modele oprócz nokii :-(
    dct3 wogóle nie rusza a dct4 tylko zczytuje (nie zawsze) ale nie fleszuje. Dziwna sprawa z nim jest bo jak podłącze np. 6310 normalnie na wyświetlaczu pojawia się local mode a ze zczytaniem są problemy, jak już go zczyta to przy próbie fleszowania wywala mi komunikat taki jak w załączniku, później już nawet nie zczyta, trzeba tel odłączyć i ponownie podłączyć. Próbowałem na różnych telefonach oraz DCTX od h do j i nadal to samo. Wczym więc leży problem?? Nawet przy podłączonej ładowarce niechce nic fleszować. Pomóżcie mi z tym bo mam full roboty a sprzęt nie chce działać.
    Samsungi i siemensy chodzą jak trzeba.
  • #2
    fischer8
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przy tych ustawieniach UI options naciśnij UI setings,przy flashu start.
    A w ogóle to najpierw flash później simlock i factory defaults.Za dużo rzeczy pozaznaczałeś

    Pozdrawiam Bogdan
  • #3
    501238975
    Level 21  
    Mimo to nadal jest to samo, nawet jak niczego nie zaznacze, próbowałem zrobić nawet tak jak w dct3 pod dejanem - na krótko POWER ON ale wtedy wyskakuje ten napis - czy na to wszystko może mieć wpływ procek ?? Bo mam Atlona Xp, a z tego co słyszałem to wszystk0o chodzi stabilnie tylko pod serią Pentiuma.
    Najbardziej mnie dziwi że wszystkie opcje w trybie local mode chodzą znaczy UI Options, jedyne co nie działą to fleszowanie :(
  • #4
    norbi45
    Level 33  
    Mam Tornado i mam Athlona XP. U mnie wszystko działa idealnie. Może po prostu robisz coś nie tak?
    Akurat mam 6310 i robię tak:
    -podpinam kabelek do telefonu
    -podpinam Tornado do komputera
    -podpinam kabelek z telefonu do Tornado (na telef. jest Local mode)
    -odpalam DCTX_UFSx(wersja j)
    -klikam connect
    -teraz zaznaczam DCT4(UI Options jest puste)
    -klikam Info (program zczytuje telefon)
    -zaznaczam wersję MCU którą czcę wgrać
    -zaznaczam wersję PPM którą chcę wgrać
    (musisz je mieć wgrane w C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\tutaj rodzaj telefonu np. RH-19
    Jeśli chcę zmienić tylko język to wybieram wersję taką jaka jest aktualnie w telefonie i zaznaczam: Flash PPM Only( wymień tylko PPM)
    - potem klikam START i po kilku sekundach język jest wgrany.
    jeśli nie zaznaczyłeś: Flash PPM Only to trwa dłużej, bo najpierw wymieni MCU, a potem PPM . Razem ok. 30-50sekund

    - Dopiero teraz dwa razy klikasz w: UI Options na to co Ci jest potrzebne.
  • #5
    501238975
    Level 21  
    Z tym się mogę zgodzić że być może robie coś nie tak albo mam ogromnego pecha to tornado jest już moim 4. 3 poprzednie odsyłałem na gwarancji i oczywiście wymieniali mi na nowe, a to prznajmniej robi reszte telfonów al z nokią sami widzicie co jest. Co więc robie źle ? Może ktoś krok po kroku opisze mi sposób zainstalowania oraz aktualizacji BOXA ? Będe wdzięczny w załączniku mam okienko po naciśnięciu fleszowania - jest 0% i na dole pisze powering up mobil a po chwili wyskakuje to co wyżej.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #6
    vymiathatch
    Level 31  
    bawiles sie juz plikami fia? i dlaczego uzywasz najnowszego oprogramowania ktore ma pelno bledow?
  • #7
    wanek
    Level 18  
    a zciagałes najnowsze fia pod dct3 i dct4
  • #8
    vymiathatch
    Level 31  
    uzywa 3.19.00 czyli tych co sie nadaja juz nie powiem gdzie
  • #9
    501238975
    Level 21  
    I co z tego jak sam widzisz że nawet 3_07 nic nie pomagają bo jest to samo pod 98 przy instalacji tornado (sterowników) wyskakuje mi brak jednego pliku i później nic nie działą niezależnie od wersji DCTx a pod XP są takie jazdy jak widać, specjalnie pod tornado zmieniłem płyte główną (na nowego solteka) ale to g**** dało, jest to co jest flaeszowanie nie startuje. Po instalacji tak jak kolega wyżej napisał plików TIA wersji 3_07 jest to co było a przy uruchomianiu tornado wyskakuje:

    Executive Path:
    C:\Program Files\Nokia\Phoenix
    Warning, no DCT3 TIA files in folder: C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Flash\ !
  • #10
    bosseq
    Level 17  
    Też miałem jaja z moim Tornado, Też mam Atlona 2600 XP Bartohna (jeśli to ma jakieś znaczenie), Nie wiem jakie mam Tia czy tam Fia, Miałem jaja na początku z odpaleniem, ale już śmiga, kłopot mam natomiast z komunikacją z poszczególnymi telefonami. Ostatnio próbowałem zapisać UEM w 3510i i już myślałem że telefon uwaliłem a okazało się że to były błędy w komunikacji. Bo Check przechodził a info już nie i zapis rpl też nie. Ale po dwuch dniach wojny udało się. Dzisiaj wojowałem z unlockiem 3100. Nie chciała się skomunikować. O dziwo jak ją włączyłem normalnie powerem to przeszła w ten Test Mode dopiero.
  • #11
    fischer8
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    501238 napisał
    Quote:
    Wysłany: 07 Maj 2005 01:32 Temat postu: Tornado które dziwnie działa :(

    --------------------------------------------------------------------------------

    I co z tego jak sam widzisz że nawet 3_07 nic nie pomagają bo jest to samo pod 98 przy instalacji tornado (sterowników) wyskakuje mi brak jednego pliku i później nic nie działą niezależnie od wersji DCTx a pod XP są takie jazdy jak widać, specjalnie pod tornado zmieniłem płyte główną (na nowego solteka) ale to g**** dało, jest to co jest flaeszowanie nie startuje. Po instalacji tak jak kolega wyżej napisał plików TIA wersji 3_07 jest to co było a przy uruchomianiu tornado wyskakuje:

    Executive Path:
    C:\Program Files\Nokia\Phoenix
    Warning, no DCT3 TIA files in folder: C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Flash\ !


    W folderze flash nie masz zapisanych plików do DCT3 Tia,przepisz je tam ręcznie.

    Tornado używam od ponad roku i nigdy nie miałem żadnych problemów, również z najnowszą wersją 3.19.00.Komputer Duron 850,płyta ECS, czyli to co niby najgorsze.
    Odinstaluj wszystko co związane z tornadem, zainstaluj oprogramowanie dostarczone z płyty, później podłącz boxa wskaż drivery które są w katalogu Program Files\Nokia\phoenics\USB_Driver i to musi działać.

    Pozdrawiam Bogdan
  • #12
    501238975
    Level 21  
    bosseq wrote:
    Ostatnio próbowałem zapisać UEM w 3510i i już myślałem że telefon uwaliłem a okazało się że to były błędy w komunikacji. Bo Check przechodził a info już nie i zapis rpl też nie. Ale po dwóch dniach wojny udało się. Dzisiaj wojowałem z unlockiem 3100. Nie chciała się skomunikować. O dziwo jak ją włączyłem normalnie powerem to przeszła w ten Test Mode dopiero.


    No to miałeś ten sam problem co ja tylko jestem ciekaw jak go rozwiązałeś. Z tego co zauważyłem to największe kłopoty są z 3510i a 3100 wogóle mi nie rusza, tak samo jest z N-GAGEM. Co do instalacji dziś spróbuje zainstalować win98 i zobacze co z tego wyjdzie.
  • #13
    ziko77
    Level 23  
    ja bym przeinstalował twister suite i wylaczyl powiadamianie o bledach usb...musi pomoc..
  • #14
    dziuba
    Level 14  
    Ja wlasnie mam N-box'a i dzis flashowalem N3510i i wyczyszcza mi 30% pamieci MCU i "DUPA" wywala sie. PPM robi ladnie caly.
    Telefonik padl i niemoze sie podniesc.

    Jakies sugestie?
  • #15
    501238975
    Level 21  
    Z teoretycznego podejścia wygrzej flesza, miałem kilka takich co wygrzanie flesza stało się dla nich reanimacją. Wogóle wg mnie seria 3510x to najgorsze padło jeżeli chodzi o DCT4
  • #16
    vymiathatch
    Level 31  
    poslin styki od wtyczki jest lepsze przewodnictwo :) co do nowych 3.19.00 to sa do dupy polowa telefonow mi sie na nich nie flashuje ida tylko badziewia a zadne komunikatory ani 6600 ani nawet 3100 nie smiga.
  • #17
    501238975
    Level 21  
    Właśnie wróciłem od kumpla, który ma win98 i PentiumIII na pokładzie, ku mojemu zdziwieniu wszystko śmiga poprawnie nie ma problemu ze zczytaniem telefonu, jednak tej 6310 którą chciałem sfleszować coś dolega. Nie idzie jej zrobić, a błąd jest dziwny, oto i on:

    Detected: V 04.20 04-03-02 NPE-4 (c) NMP.
    1st Boot Ok, DCT4, UPP: 0120
    Fl0: 0x01000000-0x017FFFFF,00898874,Int 28F640W18-T
    Algorithm: u_int_b.fia
    Alg Boot Error: 2
    Error Data1:
    00000000: 9A 02 01 00 89 88 74 00 00 00 04 02 00 00 00 01 ......t.........
    00000010: 00 00 00 00 AD 7E B6 1A 1B BE 0B E2 7D 58 6B E4 .....~......}Xk.
    00000020: DB EE 65 14 49 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ..e.I...........
    00000030: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    Error Data2:
    00000000: C3 72 89 88 74 00 00 00 04 02 00 00 00 01 00 00 .r..t...........
    00000010: 00 00 AD 7E B6 1A 1B BE 0B E2 7D 58 6B E4 DB EE ...~......}Xk...
    00000020: 65 14 49 C3 72 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 e.I.r...........
    00000030: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    Before taking screenshot, expand this window !
    Process Failed, Repowering Mobile


    I tak za każdym razem, wygląda na błędne zczytanie komórek, jeszcze jedno czy przy instalacji sterowników pod 98 wyskakuje wam aby podać ścieżke do pliku UFS2xx.CAT ??? Tego pliku nie mogę nigdzie znaleźć i go poprostu pomijam.
  • #18
    ziko77
    Level 23  
    dziuba wrote:
    Ja wlasnie mam N-box'a i dzis flashowalem N3510i i wyczyszcza mi 30% pamieci MCU i "D..." wywala się. PPM robi ladnie caly.
    Telefonik padl i niemoze się podniesc.

    Jakies sugestie?



    złe pliki *.fia *.tia ....juz temat przegryzłem ....problem polega na tym, ze za kazdym razem instalując flashe kopiują się tez flash loadery i dlatego dzieja sie cuda...
  • #19
    dziuba
    Level 14  
    Quote:
    złe pliki *.fia *.tia ....juz temat przegryzłem ....problem polega na tym, ze za kazdym razem instalując flashe kopiują się tez flash loadery i dlatego dzieja się cuda...


    Jak bys kolego jeszcze podal jakis link gdzie moge sciagnac dobre loadery to normalnie stawiam flaszke !!
  • #20
    bolek120
    Level 18  
    zrub moze wedlug tej instrukcji wszystko !!!
    potrzebne zeczy znajdziesz na swojm suporcie lub poszukaj tutaj moze ci cos pomoze http://simplegsm.info/

    niewiem jakie maz tornado z tego co wiem sa ruzne ja mam srebne i naprawde niepowiem zlego slowa na nie moze niejest idealne!! narazie wiem ze ma problemy z 3100 i 6100 ale jak pomeczysz to i te zrobi :)zreszta niemiałem zadnych
    Attachments:
  • #22
    bolek120
    Level 18  
    rozumie ze masz orginał a nie klon pracujesz na xp czy na 98 podeśle ci jutro sterowniki i loadery z n-boxa bo ja mam tam suport i wtedy zobaczymy ok zrobisz wszystko od początku jak ci podeśle wedugł instrukcji ok dzisiaj niemam czasu szukać bo do pracy na nockę :(
    pozdrawiam
  • #23
    dziuba
    Level 14  
    Oryginal dzialajacy pod XP, wszystko inne robi ladnie
    Z supportu probowalem juz chyba wszystkiego.
    Zaczymam myslec ze to wina telefonu a nie box'a, bo dziwna jest sprawa ze zawsze na 30% wywala i nie da rady dalej.

    Ale jak mozesz przeslij mi te "gadzety" na dziuba(malpa)uznam.net.pl , moze jakims cudem pojdzie dalej.

    Czekam
    Dzieki
  • #24
    501238975
    Level 21  
    A moim zdaniem to wina kompa, bo swoich doświadczeniach z tornado (miałem 3 złote aktualnie mam niebieskie) mogę powiedzieć że działały różnie ale na Athlonie to naprawdę jest kicha, rozwiązałem problem jednak nie leży on w BOXIE tylko kompie podpiąłem pod PIII i jak narazie oprócz tej 63 wszystko chodzi jak trzeba.
    "bolek120" - z tego co się orientuje to srebrna wersja to klon tak mnie informował sprzedawca.
    Jedno jest pewne że ten sprzęt powinien działać po pierwszej instalacji bo przecież jest to zwykłe urządzenie peryferyjne, wyobraźcie sobie co by było gdyby instalacja drukarki byłą tak skomplikowana :)
    Jeżeli coś nie funkcjonuje to należy zacząć od kompa, a później zrzucać na BOXA. Oczywiście to jest moja opinia
  • #25
    bolek120
    Level 18  
    Twój sprzedawca sie myli srebrny napewno nie jest klonem przynajmniej mój mam pełny dostep do suportu na www.n-box.org i obecnie mi działa bez rzadnych zarzutów na dctx_13j a klony natym juz niechodza :) !
    dziuba weź sprubuj jeszcze na innym telefonie to może byc wina telefonu !
    A co do komputerów to mój box pracował na celeronie 1200 na athlonie xp 1900 i diuronie 600 narazie spotkałem jeden komputer gdzie wogule box miał problemy ale tam płyta główna miała problemy z USB i dlatego tak sie działo !

    pozdrawiam
  • #26
    dziuba
    Level 14  
    Sprawdzale na Laptopie gdzie jest Pentium M i to samo
  • #27
    pawelc
    Level 22  
    @dziuba wtwoim przypadku stawiam na 99%uszkodzona pamięc flash najpierw ja wygrzej jak niepomoze to tylko wymiana