Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyka - Kominek z płaszczem wodnym współpraujący z kotłem olejowym.

Dejvid1189 23 Nov 2014 20:15 7374 15
    Dejvid1189
    Level 9  
    Witam, mam za zadanie wykonać i zaprezentować projekt kominka z płaszczem wodnym współpracującym z kotłem olejowym. Jako, że projekt ten jest z przedmiotu sterowanie i automatyzacja procesów cieplnych, mam za zadanie przedstawić go od strony automatyzacji. Tutaj rodzi się problem ponieważ muszę zaprezentować schemat sterownika. Wg tego opisu:

Dzięki zastosowaniu odpowiedniej automatyki kocioł sam się włączy, kiedy kominek wygaśnie, a wyłączy, gdy kominek zaczyna grzać.

Sterowanie piecem olejowym w układzie z kominkiem następuje automatycznie. Jeżeli zaczniemy palić w kominku. Automatycznie sterowanie od pieca olejowego odnotuje zwiększenie temperatury w domu, a co za tym idzie nie załączy się piec olejowy do momentu, kiedy nie przestaniemy palić w kominku. W nocy, kiedy już będzie kończyło się drewno w kominku i zacznie spadać temperatura, automatycznie załączy się piec olejowy. Nie ma więc potrzeby połączenia sterownika kominka ze sterowaniem pieca olejowego lub gazowego..

Ma ktoś schemat sterownika który by tak działał aby robić to co w opisie, bądź wie jak to wykonać ?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    Rafal_elektronik
    Level 12  
    schemat sterownika czyli co? schemat blokowy? schemat ścieżek drukowanych?
    Magister_123
    Level 36  
    Układ bardzo prosty.
    Kominek w układzie otwartym. Olejówka w układzie zamkniętym. Połączone wymiennikiem płytowym.
    Sterownik olejówki ma na pewno wyjście na termostat pokojowy. Pod to wyjście podpinamy nisko prądowy przekaźnik. Cewkę tego przekaźnika podłączamy pod pompę obiegową kominka.
    Rozpalasz w kominku, włącza się pompa i przekaźnik (który robi przerwę w obwodzie olejówki [elektronika olejówki ''myśli'' że nagrzała pomieszczenie]) przez co kocioł się nie włączy. Drewno się wypaliło, pompa komina i przekaźnik się wyłączają. Zaczyna działać olejówka.
    Przekaźnik, trochę przewodu i działa.
    Dejvid1189
    Level 9  
    Sami musimy zaprojektować sterownik. Chodzi o schemat sterownika. Trzeba go tak narysować, żeby potem można było go zlecić firmie która wykona go tak jak my chcemy żeby działał, czyli tak

jeżeli zaczniemy palić w kominku. Automatycznie sterowanie od pieca olejowego odnotuje zwiększenie temperatury w domu, a co za tym idzie nie załączy się piec olejowy do momentu, kiedy nie przestaniemy palić w kominku. W nocy, kiedy już będzie kończyło się drewno w kominku i zacznie spadać temperatura, automatycznie załączy się piec olejowy. Nie ma więc potrzeby połączenia sterownika kominka ze sterowaniem pieca olejowego lub gazowego.

Schemat całej instalacji wygląda tak Automatyka - Kominek z płaszczem wodnym współpraujący z kotłem olejowym. [/img]
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Ja robię to tak, że kocioł olejowy jest blokowany gdy pompa na kominku się uruchomi i blokada jest utrzymywana jeszcze przez 30min po tym jak pompka na kominku się wyłączy.
    Jeżeli przed upływem 30min pompka na kominku znowu się uruchomi to kocioł będzie nadal blokowany.
    Aby wykonać coś takiego wykorzystuję dwa przekaźniki i przekaźnik czasowy.
    Dejvid1189
    Level 9  
    piracik wrote:
    Ja robię to tak, że kocioł olejowy jest blokowany gdy pompa na kominku się uruchomi i blokada jest utrzymywana jeszcze przez 30min po tym jak pompka na kominku się wyłączy.
    Jeżeli przed upływem 30min pompka na kominku znowu się uruchomi to kocioł będzie nadal blokowany.
    Aby wykonać coś takiego wykorzystuję dwa przekaźniki i przekaźnik czasowy.

Może być i tak. Byle by przedstawić schemat sterownika, żeby to wszystko współpracowało. Wydaje mi się, że schemat może być nawet z cx programmera.
    Mam również opisać jak zrobiony jest regulator, co czym steruje, czym sterujemy, jakie są sygnały wejściowe, wyjściowe.
    piracik
    Może więc zamów taki układ u kogoś kto wie jak coś takiego zrobić.
    Wykonać coś z gotowego schematu nie jest problem. Lub kup sobie schemat i zleć jego wykonanie.
    Dejvid1189
    Level 9  
    To jest projekt na studia, nie będę tego instalował w domu.
    Magister_123
    Level 36  
    Dejvid1189 Podaj nazwy sterowników które obsługują kominek i kocioł olejowy? Potrzebne jest to do budowy ''zaawansowanego'' sterownika :| za którego schemat chcesz płacić...
    piracik
    Dejvid1189 wrote:
    To jest projekt na studia, nie będę tego instalował w domu. W jaki sposób można kupić schemat ?

Sorry. Przeoczyłem pierwsze posty i skupiłem się na czwartym.

Tak jak pisał Magister_123 wystarczy przekaźnik, którego cewkę podłączasz równolegle z pompą od kominka.
    W praktyce jest tak, że kominek się nagrzewa do około 50*C pompa startuje chłodząc szybko kominek i się wyłącza. Ten ponownie się nagrzewa, włącza pompę, chłodzi i wyłącza.
    Dla tego dodatkowo montuję układ podtrzymania blokady z czasem na około 30min.
    Jeżeli przez 30min pompa na kominku nie uruchomi się ponownie zakładam, że już w nim wygasło i można uruchomić kocioł olejowy lub gazowy.

Ale nawet jeżeli jest to na studia to liczenie na darmowego gotowca to trochę nie halo.
    Narysuj coś zgodnie z podpowiedziami to Ci sprawdzimy i podpowiemy czy jest OK czy i gdzie trzeba coś poprawić. Ale własnej jakiejś pracy też powinieneś w to włożyć.
    Skoro dostałeś taki temat to podstawy powinieneś znać, a ten układ jest bardzo prosty. Nawet ten z czasówką.

Dodano po 9 [minuty]:

Jeżeli ma mieć to formę sterownika, a nie tylko układu wykonawczego to możesz zrobić tak:
    Dajesz zasilanie poprzez termostat na kominku ustawiony np. na 50*C do cewki przekaźnika, który rozwiera styki wpięte szeregowo z termostatem pomieszczenia kotła olejowego.
    Będzie to droższe, mniej praktyczne ale będzie bardziej przypominało sterownik.
    Można regulować temperaturę zadziałania.
    Chociaż... w moim też można regulować ale czasem;)
    Dejvid1189
    Level 9  
    To tylko część projektu, do tego dochodzą, cały schemat budynku podłączenia, obliczenia moce grzewcze, wydajności, sprawności. Instalowane elementy, długości rur i cała masa innych rzeczy. Tylko tego sterownika nie jestem w stanie zrobić.

Ogólnie projekt możemy zrobić dowolny, byle go zautomatyzować i nim sterować. Sam wybrałem taki temat.
    Ja mam zrobić tak, że mam tym układem sterować. W projekcie chodzi o to, żeby to zautomatyzować.
    Dejvid1189
    Level 9  
    Magister_123 wrote:
    Dejvid1189 Podaj nazwy sterowników które obsługują kominek i kocioł olejowy? Potrzebne jest to do budowy ''zaawansowanego'' sterownika :| za którego schemat chcesz płacić...

kocioł dobrałem taki: Kocioł olejowy Viessmann Vitola 200, Viotronic 200 typ KO1B z dużym wyświetlaczem graficznym o intuicyjnej obsłudze. Palnik olejowy: Unit Vitoflame 200 (możliwa praca niezależna od powietrza w pomieszczeniu).

gdyż taki mieliśmy na laborkach

sterownik kominkowy:
    Sterownik MSK/MSK Glass
    Dejvid1189
    Level 9  
    Magister_123 wrote:
    Prościej się nie da! Przekaźnik z cewką 230V.
    Automatyka - Kominek z płaszczem wodnym współpraujący z kotłem olejowym.

Dzięki :)

Wydaję mi się, że na schemacie brakuje zamkniętego naczynia wzbiorczego.

Kominek wymaga instalacji otwartej, natomiast kocioł wymaga instalacji zamkniętej. Aby mogły one współpracować, potrzebne są dwie instalacje z wymiennikiem ciepła, który je odseparuje (woda z obu instalacji nie może się ze sobą mieszać). Ta z kotłem i grzejnikami musi być wyposażona w zamknięte naczynie wzbiorcze (przeponowe).
    Magister_123
    Level 36  
    Oprócz naczynia przeponowego brakuje całej grupy bezpieczeństwa. Ja ten rysunek potraktowałem tylko jako schemat poglądowy problemu którego rozwiązanie dostałeś powyżej.
    Odpowiedź już padła i temat uważam za wyczerpany.
    Rafal_elektronik
    Level 12  
    Magister_123 autor po prostu chciał się pochwalić swoją zdobytą wiedzą na studiach :D