Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ComboBox lista - Pole ComboBox a odczyt wartości

KrzyMol 24 Nov 2014 15:04 2670 8
  • #1
    KrzyMol
    Level 9  
    Witam wszystkich serdecznie

    Mam malutki problem z polem combobox od kilku dni próbuję wczytać wartość do ComboBox-a.

    Pole działa prawidłowo jeżeli chcę wybrać dane z rozwiniętej listy ComboBox-a w userForm.

    Czy jest możliwe abym odczytał dane z komórki np Activecell.offset(0,5) a jednocześnie mógł zmienić wartość rozwijając listę.

    Przy zapisie nie mogę zmienić wartości jeżeli wywalę pierwszy wiersz działa lista a pole domyślnie jest puste /a chciałbym aby wyświetlana byla wartość z Activecell.offset(0,5)/ .

    ComboBox1=Activecell.offset(0,5)
    ComboBox1.RowSource = "Dane!d2:d7"
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    clubs
    Level 36  
    zobacz to

    Code: vb
    Log in, to see the code
  • #3
    KrzyMol
    Level 9  
    Może źle wpisałem bo jestem raczkującym w VBA

    Przy takim wpisie otrzymuję błąd Run-Time error 2147467259
    Unspecified error

    A dodatkowo odczytana wartość jest pokazana ciągiem 2x

    Code: vb
    Log in, to see the code
  • #4
    clubs
    Level 36  
    w kodzie userform-a umieść

    Code: vb
    Log in, to see the code
  • #5
    KrzyMol
    Level 9  
    Nie mam pojęcia co robię źle bo nie działa

    Code: vb
    Log in, to see the code


    i nie działa mogę natomiast ręcznie poprawić wartość ale z listy combobox nic nie mogę zmienić
  • #6
    clubs
    Level 36  
    heh teraz to już całkiem namieszałeś w tym kodzie

    jeżeli masz userform-a w nim combobox1 i w kodzie to co podałem wyżej to
    przy uruchomieniu userform-a w combobox1

    1 czyści go
    2 wyświetla nagłówek to co masz od aktywnej komórki 5 kolumn dalej
    3 ładuje listę z zakresu d2:d7

    no chyba że chodzi ci o coś innego

    jeżeli combo ma ci dodatkowo zmienić tą komórkę to w userformie wklej tylko te dwa kody
    Code: vb
    Log in, to see the code
  • #7
    KrzyMol
    Level 9  
    Zgadza się a chcę zrobić tak
    1 przy uruchomieniu combobox
    - odczytuje wartość z ActiveCell.Offset(0, 5)
    2 wartość widoczna i kliknięcie Combobox-a rozwija listę z której można wybrać nową wartość

    I tu jest problem bo punkt 2 nie działa - muszę np. wpisać nową wartość ręcznie bo przy rozwinięciu listy nie mogę wprowadzić nowej wartości.

    A może .Clear uruchomić w momencie kliknięcia Combobox-a tylko nie mam pojęcia jak.

    Dodano po 34 [minuty]:

    Udało się jeżeli możesz podpowiedzieć czy tak może być to będę wdzięczny

    Zmieniłem

    Private sub ComboBox1_Click()
    na
    Private sub ComboBox1_Load()

    widzę, że działa więc pewnie będzie ok
  • #9
    KrzyMol
    Level 9  
    Code: vb
    Log in, to see the code


    Przy takim zapisie wszystko jest OK :D