Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta indukcyjna - Czy można kłaść garnki prosto z lodówki na płyte? - porady

eraeste 24 Lis 2014 18:53 6453 7
  • #1 24 Lis 2014 18:53
    eraeste
    Poziom 14  

    Jak w temacie,

    Chociaż mam klika pytań, to zasadnicze jest poniżej;

    -Mogę zimny garnek z lodówki położyć na płycie bezproblemu i czy płyta musi być chłodna czy mogę połozyć na pole, które wcześniej było rozgrzane również?

    Drugie pytanie;

    - mam płytę od tygodnia zauważyłem małe ryski gdzie niegdzie jak się cżłowiek przyjrz pod światło to normalne?

    trzecie pytanie;

    - mimo, że producent pisze, że nie powinno się zostawiać garnków na płycie, gdy się skończyło gotować jest to słuszne stwierdzenie? może uszkodzić płytę?

    i ostatnie pytanie

    - czyszczenie, na mokro a potem sa sucho koniecznie taki układ??? i płyta musi być zimna czy może być ciepła czy jak?

    dzięki serdeczne.

    1 7
  • #2 24 Lis 2014 21:04
    MDD
    Poziom 26  

    1-Z lodówki nie.
    2-Normalne. Szkło hartowane
    3-Tak
    4-Zimna. Wyczyścisz na gorąco zostanie nalot trudny do usunięcia.

    1
  • #3 24 Lis 2014 21:21
    eraeste
    Poziom 14  

    1 Skoro z lodówki nie można prosto dawać garnka na płyte, to stwierdzam, że jest to uciążliwe PORAŻKA..., czyli co odczekać.
    -Zapytałem bo na logikę zimne naczynie garnek szybko podgrzany albo uszkodzi się albo uszkodzi płytę, jednak nie ma w instrukcji takich wzmianek, niektórzy z tego, co czytałem dają prosto z lodówki, ale wole dmuchać na zimne.

    2. Aha rozumiem, że to normalne i zawsze coś się porysuje płyta od normalnego użytkowania.

    3. Utwierdziłeś mnie, ze nie można pozostawiać garnków na płycie, ale konkretnie dlaczego, równiez jest to uciążliwe, że nie mogą sobie być na płycie.

    4. Czyli myć na mokro zimną płytę a potem na sucho przetrzeć. A jak usunąć w takim razie jak napisałeś po próbie mycia ciepłej płyty ten osad?
    -niektórzy również piszą, że lepiej czyści się płytę na ciepło, to też nonsens w takim razie.

    0
  • #4 24 Lis 2014 21:45
    MDD
    Poziom 26  

    1) Można stawiać lecz nie powinno się bo możne zostać nalot

    3) Nie stawia się ani na elektrycznej ani na indukcyjnej - bo można uszkodzić

    4) Jedynie woda z octem + delikatną ściereczką. Nie od razu zejdzie ( nie stosować żadnych detergentów specjalistycznych do tego celu gdyż to nic nie da - sprawdzone w praktyce )

    0
  • #5 25 Lis 2014 11:01
    jack63
    Poziom 41  

    A dlaczegóż to nie można zostawić gorącego garnka na płycie indukcyjnej?
    Co i dlaczego ma się uszkodzić?
    Przecież zdejmowanie garnka zaraz po wyłączeniu grzania to byłaby straszna niewygoda. Wręcz upierdliwość.
    Sam mam płytę indukcyjną i garnków nie zdejmuję gdy sam wyłączam dany "palnik". Z resztą płyta ma timer i sama wyłącza dane pole po upłynięciu określonego czasu. "Pokrzyczy" trochę a potem się wyłącza z informacją "H" czyli hot (gorące).
    W instrukcji swojej płyty nic nie piszą o konieczności zdejmowania garnków gdy płyta nie grzeje.

    0
  • #6 28 Lis 2014 21:24
    eraeste
    Poziom 14  

    no własnie, tak jak kolega powyżej pisze ?

    1
  • #7 04 Mar 2018 13:32
    tojaa
    Poziom 13  

    Co prawda temat archiwalny ale jak ktoś nowy wejdzie w poszukiwaniu informacji to się przerazi...
    ad.1.
    garnek z lodówki ma coś kolo 0 stopni, płyta 20st C, taka różnica temperatur nic płycie nie zrobi (mowa o szkle), a elektronice to wisi czy garnek ma -100 czy +100, oczywiście trochę przesadzam bo metal ma trochę inne właściwości w tak różnych temp. ale mimo wszystko na kuchenkę to nie ma wpływu.
    Na ciepłe pole lepiej nie stawiać zimnych garnków i na zimne gorących, ale po wielu latach nie przestrzegania takiego zalecenie z płytą nic się nie stało.

    ad.3.
    powiem więcej, część producentów zaleca zostawianie garnków na wyłączonym palniku, pozostaje ciepło resztkowe i dłużej trzyma ciepło potrawy, ewentualnie można na takim polu ustawić inne naczynie które chcemy lekko podgrzać.
    Zalecenie producenta dotyczą jedynie kwestii kulinarnych, jeżeli nie ma potrzeby dogrzewać potrawy, można garnek ściągnąć w dowolnym momencie.

    ad.4.
    każda pani domu powie jak powinno się czyścić szybę, płyta musi być chłodna bo inaczej się nie da tego zrobić na mokro, woda za szybko odparowuje.
    W praktyce czyszczę kiedy mi się podoba, czasami w środku gotowania jak coś wykipi, czasami jak wszystko ostygnie...oczywiście polecam to robić na zimnej kuchence, robi się to dokładniej, nie ma niebezpieczeństwa oparzenia, itd.

    1
  • #8 04 Mar 2018 13:45
    a_mariusz_a
    Poziom 2  

    ja osobiście wkładam zimne garki z lodówki i jest ok .Płyta musi być odporna na róznice temperatur ,bo przecież podczas gotowania woda może sie wylać z garka i wtedy by pękło.

    0