Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung 223bw i LG w2261v - Matryca z Samsunga elektronika z LG, przesunięty obr

Brenas89 24 Nov 2014 19:55 1557 3
    Brenas89
    Level 9  
    Ostatnio popsuł mi się monitor Samsung Syncmaster 223bw. Zawieziony do naprawy, okazało się popuchnięte kondensatory, więc mały problem. Zostały wszystkie wymienione, ale monitor dalej nie startował, po sprawdzeniu tak na prawdę już wszystkiego postanowiłem szukać całej płytki zasilającej, ale u tego znajomego znalazł się LG W2261v ze zbitą matrycą, więc na szybko przełożyliśmy bebechy, jakoś to wszystko do kupy w domu poskładałem i bez problemu się włączył.

Problem polega na tym że Samsung miał max rozdzielczość 1680x1050, LG 1920 x 1080
    Więc w tej chwili obraz jest ucięty u dołu, przesunięty w prawą stronę i czarny pasek od lewej.
    Przeszukałem już wszystkie opcje i jest tylko automatyczne dopasowanie ekranu, które nic działa bo nic się nie dzieje.
    Monitor podłączony kablem DVI.

W narzędziach nvidia znalazłem ręczne dopasowanie rozdzielczości ale brak przesuwania ekranu.
    W serwisowych ustawianiach monitora nie znalazłem opcji aby przestawić to, wszystkie opcję są na 1080p czyli 1980x1080.
    Jak ten problem teraz rozwiązać??
    Można zmienić coś w stylu bios-a od monitora, który ma rozdzielczość pod tą matrycę, czyli 720p albo jakieś opcje w pc?
    dzimi
    Moderator
    Soft procesora, flash itd. dopasowuje się do matrycy stosowanej w danym monitorze. Oczywiście można zamiennie stosować ale nie wszystko i nie wszędzie.
    Brenas89 wrote:
    Zawieziony do naprawy, okazało się popuchnięte kondensatory, więc mały problem. Zostały wszystkie wymienione, ale monitor dalej nie startował, po sprawdzeniu tak na prawdę już wszystkiego
    - jesli byłoby sprawdzone wszystko to pewnie by i zadział. Świetlówki, trafo inwertera, driver - jest tyle elementów do sprawdzenia które mogą być uszkodzone.
    Brenas89
    Level 9  
    Szukam albo matrycy pod elektronikę lg czyli 1080p albo płytki od jakiegoś 720p
    remzibi
    Level 24  
    Brenas89 wrote:
    Szukam albo matrycy pod elektronikę lg czyli 1080p albo płytki od jakiegoś 720p

Tu masz opisana uniwersalna plytke sygnalowa do wszystkich typow matryc
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2859840.html

Mysle , ze opisalem to w miare czytelnie, wkladasz plytke , sztukujesz kabel LVDS , ustawiasz zworke na potrzebna rozdzielczosc.
    Plytka ma miejsce na standardowa zlaczke ZIF do tasmy 2channel 8bit , wiec mozna przelutowac zlaczke ZIF ze starej plytki.
    Koszt 20 zeta , czyli mozna sobie pozwolic.