Witam. Płyta zasilania to ILPI-082 Rev A. Objaw jest taki że po podłączeniu źródła obrazu (d-sub, hdmi) świetlówka dostaje zasilanie na krótką chwilę( 1-2 sekundy), potem gaśnie. Obraz na matrycy jest. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla sygnałowego sytuacja się powtarza. Wymieniłem kondensatory 25[V] na railu kluczy - napięcie zasilania wzrosło z 17,5 na 18,5[V]. Problem jednak pozostał. Czas po którym inwerter odcina zasilanie jakby się minimalnie wydłużył( o 1-2 sek), jednak to może być odczucie subiektywne. Płyta zasilania wygląda na serwisowaną. Do rezystorów 1,5[Mohm] przy wyjściu inwertera oraz do transoptorów skierowane są jakieś strzałki, filtracja, którą wymieniłem także wyglądała na wcześniej ruszaną, dużo topniku na laminacie.
Na uwadze mam jeszcze kondensatory 3[kV] 12[pF] na wyjściu inwertera - czasami, gdy przyłoży się do nich woltomierz inwerter reaguje (tak samo jak na kabel sygnałowy).Nie mogę przeanalizować układu sterującego inwertera bo nie widzę jego symbolu, a nie znalazłem schematu do pytki. Sprawdziłem wszelkie tranzystory,diody. Proszę o jakieś sugestie.
Na uwadze mam jeszcze kondensatory 3[kV] 12[pF] na wyjściu inwertera - czasami, gdy przyłoży się do nich woltomierz inwerter reaguje (tak samo jak na kabel sygnałowy).Nie mogę przeanalizować układu sterującego inwertera bo nie widzę jego symbolu, a nie znalazłem schematu do pytki. Sprawdziłem wszelkie tranzystory,diody. Proszę o jakieś sugestie.