Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens DY S3260W - problem z inwerterem, świetlówka gaśnie po chwili

demox 24 Nov 2014 19:57 1407 4
SterControl
    demox
    Level 2  
    Witam. Płyta zasilania to ILPI-082 Rev A. Objaw jest taki że po podłączeniu źródła obrazu (d-sub, hdmi) świetlówka dostaje zasilanie na krótką chwilę( 1-2 sekundy), potem gaśnie. Obraz na matrycy jest. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla sygnałowego sytuacja się powtarza. Wymieniłem kondensatory 25[V] na railu kluczy - napięcie zasilania wzrosło z 17,5 na 18,5[V]. Problem jednak pozostał. Czas po którym inwerter odcina zasilanie jakby się minimalnie wydłużył( o 1-2 sek), jednak to może być odczucie subiektywne. Płyta zasilania wygląda na serwisowaną. Do rezystorów 1,5[Mohm] przy wyjściu inwertera oraz do transoptorów skierowane są jakieś strzałki, filtracja, którą wymieniłem także wyglądała na wcześniej ruszaną, dużo topniku na laminacie.
    Na uwadze mam jeszcze kondensatory 3[kV] 12[pF] na wyjściu inwertera - czasami, gdy przyłoży się do nich woltomierz inwerter reaguje (tak samo jak na kabel sygnałowy).Nie mogę przeanalizować układu sterującego inwertera bo nie widzę jego symbolu, a nie znalazłem schematu do pytki. Sprawdziłem wszelkie tranzystory,diody. Proszę o jakieś sugestie.
  • SterControl
    dzimi
    Moderator
    Dużo zrobiłeś , ale zapomniałeś o podstawie - elektrolity wymienia się wszystkie.
    demox wrote:
    Wymieniłem kondensatory 25[V] na railu kluczy - napięcie zasilania wzrosło z 17,5 na 18,5[V].
    - to powinno Cię naprowadzić na dalszą wymianę.
    Jeśli nie zmieni to sytuacji- podstaw zewnętrzną świetlówkę, któraś może być uszkodzona.
  • SterControl
    demox
    Level 2  
    Wszystkie elektrolity na płytce wymienione. Bez zmian. Na ciemno obadałem obwód inwertera. Nic podejrzanego nie zauważyłem. Z chwilą wyłączenia świetlówek zanika natomiast sygnał 3[V] dochodzący do sterownika z drugiej płyty. Jest on zawieramy do masy z inicjatywy procesora. Na rzeczy wydaje sie byc albo swietlowka, albo jakis element z obwodu zabezpieczającego inwerter. Po przeglądnięciu sąsiednich tematów zdecydowałem, że zajże jeszcze pod zabudowę świetlówek - czy nie ma przepaleń. Dowiedziałem się, że monitor miał kiedyś problemy z ich wyłączaniem w trybie standby. Czynność ta trwała nawet kilka minut. Użytkowany był w ten sposób przez dłuższy czas.
    dzimi
    Moderator
    demox wrote:
    Po przeglądnięciu sąsiednich tematów zdecydowałem, że zajże jeszcze pod zabudowę świetlówek - czy nie ma przepaleń.
    - prościej podstawić zewnętrzną świetlówkę.
    demox
    Level 2  
    Problem w tym, że jej nie mam :) Udało mi się odczytać nazwę sterownika inwertera - OZ99936, a także wyłączyć zabezpieczenie wyłączające świetlówki. Sprzęt podziałał z 15min i na ekranie zaczęły pojawiać się białe piksele. Spróbowałem podstawić zasilanie do kluczy inwertera jednak po rozłączeniu właściwego zasilania 18.5v od obciążenia ( wylutowałem cewkę na wyjściu) włącza się kolejne zabezpieczenie. Pozostało mi poczekać na świetlówkę.