Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Vitodens 100-W - Open Therm (PT52) + czujnik TZ + temperatura na piecu

tomix 24 Nov 2014 21:20 8493 12
    tomix
    Level 16  
    Panowie, krótko opisując sytuację:
    do 100-W jest podłączony termostat pokojowy PT52 za pomocą protokołu OpenTherm (http://www.elektrobock.cz/pl/termostat-z-komunikacj---opentherm-plus/product.html?id=238) oraz czujnik temperatury zewnętrznej NTC.
    Zgodnie z instrukcją wybrałem dostępną krzywą grzania nr. 11 (str. 10), co przy temperaturze zewnętrznej 0°C na piecu powinno dać 43°C i tak też oblicza termostat ukazując stosowną informację na wyświetlaczu (przykład str. 4 rys. "TEMP A MOC"), natomiast kocioł potrafi nagrzać się do 70°C. W czym leży problem, czy ktoś może domyśla się?
    Ogólnie rozmawiałem z serwisantami Viessmanna z Krakowa i Wrocławia, ponoć od jakiegoś czasu interesują się tym termostatem i chcą go wprowadzić do swojej oferty jednak pojęcia nie mieli z czego wynika ów powiedzmy problem.
    serwo66
    Level 25  
    Zwróć uwagę czy grzeje do 70st.c wtedy gdy ma przejście z niższej temp. na wyższą a gdy zbliża się do temp. żądanej to wtedy powraca do temp. wyliczonej z krzywej grzewczej.
    tomix
    Level 16  
    Dzięki serwo66 za odpowiedź. Analizowałem ją trzy razy i obawiam się, że nie do końca rozumiem co miałeś na myśli. Możesz prościej mi to wyłożyć? :)
    serwo66
    Level 25  
    Jeśli na noc ustawisz np. 20 stopni a rano kocił przełączy się na dzienną temp. np 22 to czujnik sam podniesie temp. ogrzewania centralnego aby szybciej osiągnąć ustawione 22, w miarę zbliżania się do żądanej temp. będzie powracał do wyliczonej temp. z krzywej grzewczej
    zlotoj
    Level 2  
    Hej Tomix,
    planuje podobną konfigurację kotła i sterownika, jak u Ciebie. Proszę daj znać czy musiałeś kupować jakąś specjalną przystawkę do protokołu OpenTherm, gdzie i jaki czujnik temperatury kupiłeś. Ja jestem z Wieliczki, Ty chyba też mieszkasz nie daleko, może się zgadamy i podzielisz się swoim doświadczeniem.
    tomix
    Level 16  
    @zlotoj Sprowadziłem temat to sytuacji najprostszej z możliwych. Termostat z mojego pierwszego posta OpenTherm PT52 podłączony do Vitodensa 100W + czunik temperatury zewnętrznej również podłączony do kotła. Całość ładnie razem współpracuje i nie sprawia kłopotów.
    zlotoj
    Level 2  
    @tomix_ Jaki czujnik temperatury zewnętrznej NTC kupiłeś - oryginalny od producenta, czy inny. Ja znalazłem np taki na allegro http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-co-z5-ntc-20k-i6567596966.html opis jego parametrów jest tutaj http://www.sksczujniki.republika.pl/klimatyzacja/COZ5.pdf

Czy to jest proste w podłączeniu? Jak sobie instalator nie da z tym rady, to czy ja sobie jakoś poradzę ;)

Możesz nastawiać zmiany temperatur w zasobniku z wodę użytkową z regulatora PT52?
    tomix
    Level 16  
    @zlotoj No coś TY, nie kupowałem oryginalnego bo cena jest oderwana od rzeczywistości. Kupiłem zamiennik w Tewie w Lublinie: TT7-5KC3-6. Oczywiście, że poradzisz sobie sam z montażem, jest banalnie prosty.
    Mam kocioł dwu-funkcyjny, bez zasobnika. Temperaturę CWU mogę regulować za pomocą PT52.
    ttmodel
    Level 9  
    Hej, Tomix czy PT52 kontroluje maksymalną temperaturę wody grzewczej - czyli w obiegu CO?

Niby w instrukcji jest, że można ją ustawić. Jak to działa z 100W? Czy w ogóle działa?

Chciałbym nabyć regulator, ale jeśli nie może kontrolować temp. w obiegu CO nie chciałbym mieć kaloryferów o temp. 70 stopni, kiedy regulator zażąda od pieca podgrzania wody w CO :)

Dzięki
    tomix
    Level 16  
    Cześć. Tak, kontroluje. Sam mam ustawioną taką temperaturę na 60°C. Poza tym PT52 załączając kocioł nie mówi mu "grzej ile fabryka dała" tylko ustawia temperaturę na kotle w zależności od: zadanej temperatury, temperatury wewnątrz, temperatury na zewnątrz i wybranej krzywej grzewczej. Kocioł w tym wypadku jedyne co musi to dobrać modulację palnika żeby z bieżącej temperatury osiągnąć zadaną. Nie wiem czy nie będę go sprzedawał za jakiś czas, potrzebuję coś z wifi i wystawionym API.
    ttmodel
    Level 9  
    Dziękuję Kolego,

chciałem rozwiązanie honeywell, które można ciekawie rozbudować.

Niestety obecnie nie ma możliwości ustawienia maksymalnej temp. wody grzewczej. Nie ma to sensu jak pompuje w kaloryfery WG o temp. 70 stopni.
    tomix
    Level 16  
    Ja zastanawiam się nad Honeywell T6, jesteś przekonany, że nie można tam ustawic max temp wody w obiegu C.O.? To byłaby poważna wada.
    krzys-iek
    Level 20  
    Stary temat ale do dzis w tym PT 52 nie usunieto cholernych bledow a tak prostych do poprawy.

Temp A moc - no u nas spojnik to "i", TUV zamiast CWU i to w polskim tlumaczeniu oczywiscie. A najbardziej irytuje temperatura TUV (czyli CWU) bez kropki (w PL znakiem dziesietnym jest przeciknek ale ok). Czyli zasonik ma wg PT52 450C... No i podswietlanie ktore gasnie po 2 sekundach, czasami nie lapie pierwszego nacisnienica przycisku itp.

W instrukcji ladne ortografy ale ot juz pikus. Zglaszane producentowi ponoc juz lata temu. Maja na to w....ne. A to chwila moment i nowa kompilacja programu i gotowe. Soft mam 10.05 a wy? Na koncu diagnostyk podaje.

Sa typy kotla 6 i 7 natomiast w instrukcji nie ma wyjasnienia co to oznacza!

Jeszcze pytanie czy z Viessman mozna odczytac cisnienie robocze instalacji?

Ja uzywam z termetem gdzie na sieci sprzedawcy pisza ze nie dziala a guzik prawda bo dziala chyba wszystko w tym program grzania CWU. Gdyby nie te bledy tlumaczenia oraz odbudowa z zatrzaskami (zamiast srubek). Ogolnie lepszego open therm w tej cenie nie znalazlem. Lyric T6 jest opcja ale drogi z kolei.