Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gateway 900w 1975w - Wyłączanie sie po sekundzie

elektryk88 25 Lis 2014 02:52 948 4
  • #1 25 Lis 2014 02:52
    elektryk88
    Poziom 17  

    Witam
    Dostałem do naprawy monitor Gateway 900w 1975w i wystepuje w nim znana usterka objawiająca sie wyłączaniem podswietlenia matrycy po sekundzie,przy swieceniu latarką w ciemną matryce widac obraz.Zasilacz wyjęłem,sprawdziłem kondensatory lecz żaden nie jest wybrzuszony ale dla pewnosci wymieniłem tylko część bo wiecej zapasowych nie posiadam.Niestety usterka nie ustąpiła,napięcia 5 i 12V,są prawidłowe i stabilne.Z matrycy wychodzą dwie pary 2pinowych wtykow od swietlowek,odłączyłem jakby dolną pare i po uruchomieniu,pojawia sie jasny obraz i podswietlenie po sekundzie wyłącza sie (przy swieceniu latarką obraz na samej matrycy jest)lecz gdy odłącze gorną pare a dolna zostawie to obraz z podswietleniem jest lecz to podswietlenie jest bardzo słabe i takze po sekundzie znika.Moje pytanie jest następujące czy to oznacza definitywnie,że ta swietlowka słabiej swiecąca jest zużyta i działa zabezpieczenie z inwertera i dlatego obraz gaśnie?Czy jednak to wina inwertera i brak wymiany pozostałych kondensatorów?

    0 4
  • #2 25 Lis 2014 07:12
    dzimi
    Moderator

    elektryk88 napisał:
    wyjęłem,sprawdziłem kondensatory lecz żaden nie jest wybrzuszony ale dla pewnosci wymieniłem tylko część bo wiecej zapasowych nie posiadam.
    - z zasady wymienia się wszystkie.
    Podstaw zewnętrzne świetlówki. Możliwe że któraś ma upaloną końcówkę i stąd takie zachowanie. W 90% ulegają upaleniu końcówki z górnych świetlówek.
    Zawsze dla wstępnej diagnozy, warto użyć takiej świetlówki. Możesz wykorzystać jakąkolwiek, nawet z laptopa.

    0
  • #3 25 Lis 2014 10:12
    elektryk88
    Poziom 17  

    Od właściciela dowiedziałem się dodatkowo że przed tym sekundowym wyłączaniem się,monitor potrafił pracować przez max.10min i w trakcie tej pracy z lewego dolnego rogu monitora było słychać wyraźne syczenie,początkowo stwierdziłem,że to tykająca bomba w postaci wybuchającego kondensatora,lecz po pierwszym rozebraniu nie pasował mi kierunek z którego syczało bo inwerter znajduje sie po calkiem innej stronie.W zasilaczu ujrzałem,że wszystkie kondensatory są ok,żaden nie wykazywał zużycia.Po wymianie częściowej kondensatorów,sprawdziłem transformatory w inwerterach omomierzem,w żadnym nie występuje przerwa.Po złożeniu wszystkiego monitor na ok.10min udało mi sie uruchomić już tylko 2 razy,potem uruchamiało sie juz tylko na sekunde.Wg mnie to syczenie i działanie monitora przez 10 min to było chyba juz dopalanie się tej dolnej świetlówki.Czy dobrze dedukuję?

    0
  • #5 26 Lis 2014 19:52
    dzimi
    Moderator

    dzimi napisał:
    Podstaw zewnętrzne świetlówki. Możliwe że któraś ma upaloną końcówkę i stąd takie zachowanie. W 90% ulegają upaleniu końcówki z górnych świetlówek.

    0