Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suzuki Vitara 1.6 16v - problem z odpaleniem na zimnym silniku

suzuki vitara jlx 25 Nov 2014 11:20 5334 6
    suzuki vitara jlx
    Level 8  
    Witam
    posiadam vitarkę 1.6 16v i od niedawna mam z nia maly problem z odpalaniem dodam że sprawdziłem już wszystko co by mi mogło przyjśc do głowy świece,przewody,pompkę paliwa.To tak mianowicie nie moge jej odpalic na zimnym silniku chyba że (dam trochę samo startu lub placka ) po wymęczniu i odpaleniu ją potem pali jak na dotyk (przez cały dzien) i tu jest moje pytanie co może byc przyczyną że ma problem z odpaleniem pierwszy raz ?????? Prosze o odp bo już nie wytrzymuję z tym autkiem miało być super ekstra do zabawy a trzeba tylko cały czas coś w nim robić
    tomek130
    Level 22  
    Sprawdź czy świece są mokre po próbie uruchomienia, pomiar ciśnienia sprężania.
    suzuki vitara jlx
    Level 8  
    Swiece są w porządku ciśnienie po 12 tyle tylko że przekładałem silnik od balneo i regulowalem zawory i dałem po 15 i zastanawiam się czy nie za luźno iczy to nie jest przyczyną jak sądzisz ???
    mieszkod
    Level 1  
    suzuki vitara jlx wrote:
    Swiece są w porządku ciśnienie po 12 tyle tylko że przekładałem silnik od balneo i regulowalem zawory i dałem po 15 i zastanawiam się czy nie za luźno iczy to nie jest przyczyną jak sądzisz ???

Witam, nie pamiętam wartości luzów do 16v ale jeśli za luźne, to na pewno nie będzie problemów z kompresją - za ciasne powoduja podparcie zaworów i nieszczelności....

Ja mam 8v i czasami też mam problem z zapaleniem (auto jakieś 50Kkm na LPG) i wydaje mi się, że mam chwilowe braki ciśnienia paliwa. Jak "dobiję" ciśnienie włączając i wyłączając zapłon ze 3razy - pali ładnie od strzała.

Nie wiem jak 16v ale moja włącza pompę tylko na 2sekundy po właczeniu zapłonu i jak silnik zaskoczy to dopiero pompa chodzi - jak nie zaskoczy to pompa się nie włącza.
    tomek130
    Level 22  
    Więc mokre czy suche ??
    suzuki vitara jlx
    Level 8  
    suche ładnie wypalone iskra też bardzo ładna

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

dodam jeszcze gdy go już odpalę to nie pracuje za równo no ale nie ma tragedi
    tomek130
    Level 22  
    Suche czyli brak paliwa i na tym należało by się skupić.