Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JVC LT-42DY8ZG - wyłącza się samoczynnie do ST-BY

DJ Davi 25 Nov 2014 17:17 1299 0
    DJ Davi
    Level 21  
    Witam.
    Telewizor po różnym czasie poprawnego działania wyłącza się do trybu ST-BY. Po wyłączeniu nie da się go już włączy gdyż startuje tylko na chwilkę ( mignie podświetlenie ) i się wyłącza. TV potrafi nawet grac poprawnie kilka dni. Zasilacz profilaktycznie przelutowany, elektrolity wymienione oraz kondensatory 15nF 630V, brak też jakichkolwiek tętnień na wyjściach zasilacza.. TV z odłączonym inwerterem ( zasilacz obciążony żarówką w gałęzi napięcia 24 V ) też się wyłącza, stąd też wykluczam uszkodzenie inwertera lub świetlówek. Sam zasilacz uruchomiony na stole pracuje poprawnie ( testowałem kilka dni) . Zauważyłem też gdy TV wyłączy się do trybu ST-BY to nie wyłącza się główna przetwornica, a na pinie 6 wtyczki PL803 (poniżej schemat zasilacza) ciągle utrzymuje się napięcie 0,0V. Dopiero wyłączenie z kontaktu i włączenie powoduje pojawienie się napięcia 1,6V które wyłącza główną przetwornice. W TV została już podmieniona płyta MB lecz problem występuje też na tej podmienionej. Nie mam co do tej płyty MB pewności na 100% ponieważ była ona zakupiona na allegro ( pono sprawna na 100% ).
    W TV znajdują się:
    Inwerter - KLS-EE42TKH18A 6632L-0503B
    Zasilacz - 17PW16-2
    Płyta główna - 17MB22-2 26435498 LG