Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer kompletnie się zacina - tylko podczas wlaczenia programu inventor

vojtek2 25 Nov 2014 17:23 2706 16
    vojtek2
    Level 10  
    Witajcie,
    mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, ponieważ mam taki problem:
    Zaraz po uruchamianiu programu Inventor (program graficzny do tworzenia modeli 3d), komputer się zawiesza i zero kontaktu, sztywny reset, jeszcze pół roku temu super działał.
    Wcześniej zawieszał mi się, ale sporadycznie (1 / 2-3 tygodnie ) przy filmie czy necie, a Inventor za każdym razem.
    Czasami gram kilka godzin w Counter Strike Global Offensive i nic się nie dzieje. Komputer niedawno czyszczony z kurzu, wymieniona past itp. Windows od nowa stawiany po formacie. Inventor ściągany prosto od producenta. Może pomogą screeny z Crystal Disk Info i HDDLife oraz z HWmonitor przed włączeniem programu i podczas gdy już wisi.

Crystal Disk Info i HDDlife
    przed
    po

Specyfikacja komputera:
    Toshiba l505
    4GB RAM (2x2GB)
    Intel Core i3 330M 2,13GHz
    Grafika Radeon HD4650.
    vojtek2
    Level 10  
    No właśnie w tym problem ze komp. W jednej chwili myszka przestaje się ruszać, ekran zastyga i żadna kombinacja klawiszy nie wzbudza żadnej reakcji.
    lesławek
    Level 32  
    Sprawdź pamięć botowalnym memtestem.
    vojtek2
    Level 10  
    Niestety, to nie to:
    lesławek
    Level 32  
    Próbowałeś porady z linku?
    vojtek2
    Level 10  
    Nie mam możliwości takich zmian jak w linku, mam Inventora 2015, może dlatego?
    Edit:
    Jak możecie to podpowiedzcie chociaż co mam zrobic, ponieważ praca na tym programie jest mi potrzebna na studia.
    Błąd systemu, albo programu wykluczam.
    Co teraz?
    Zerowanie dysku by pomogło? Co mogło się uszkodzić?

Moderated By swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś używał "zmień" w momencie aktualizacji informacji.

lesławek
    Level 32  
    Sprawa może mieć związek ze sterownikiem grafiki. Może uruchom komputer w trybie awaryjnym i wtedy spróbuj uruchomić Inventora...
    vojtek2
    Level 10  
    Inventor w trybie awaryjnym nie włącza się w ogóle. Zaczyna się ładować i niknie. Sterownik jest ze strony Toshiby i zawsze na nim było ok.
    To może być uszkodzona karta graficzna?
    titolr10
    Level 12  
    Nie przegrzewa się? Sprawdź temperatury przy włączaniu programu.
    lesławek
    Level 32  
    Otwórz regedit i poszukaj takiego klucza
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Autodesk\Inventor\RegistryVersion19.0\System\Preferences\File]
    Potem znajdź podklucz ShowHomeBaseOnStartup i ustaw jego wartość na zero.
    vojtek2
    Level 10  
    Dzięki za rady. Nagrzewanie odpada, czyszczony niedawno i screen wyżej jest z temperaturami.
    Nie mam tego klucza u siebie, w Inventorze 2015 pewnie to jest.
    Wykluczone są uszkodzone kości, ponieważ włożyłem z innego laptopa i to samo. Postaram się załatwić jakiś dysk i postawić jeszcze na nim wszystko.
    Jeśli to nie będzie dysk, to będzie oznaczało ze płyta jest uszkodzona?
    titolr10
    Level 12  
    hmm.. Sprawdź na jednej kości ramu (najlepiej raz na jednej raz na drugiej).
    lesławek
    Level 32  
    Jaka to wersja Inventora? Czy działał kiedykolwiek poprawnie na tym komputerze?
    vojtek2
    Level 10  
    Próbowałem wersji 2013, 2014, 2015. Wcześniej pracowałem na wersji 2014 sporo czasu na tym komputerze. Czyszczenie i wymianę past robiłem sam i nie wydaje mi się żebym coś wtedy uszkodził bo w sumie tylko to było robione ze strony sprzętu od tamtego czasu. Wczoraj mi się zawiesil na filmie a nie był rozgrzany. Kości ram sprawdziłem tak jak radziliscie. Ponadto włożyłem od kolegi kość i zawsze to samo. W poniedziałek będę miał inny dysk na próbę, mam nadzieje ze to to będzie uszkodzone.

Edit

Okazuje się, że to wina dysku, wziąłem jakiś inny i działa bez problemu. Wiecie czy proces zerowanis dysku da mi jakieś miarodajne wyniki?
    Robert B
    Level 43  
    vojtek2 wrote:
    Wiecie czy proces zerowanis dysku da mi jakieś miarodajne wyniki?

Po zakończeniu zerowania pokaż ekran końcowy z czasami dostępu. Wtedy będzie można coś powiedzieć.
    vojtek2
    Level 10  
    Jednak nie będę zerował dysku, już zakupiłem ssd jako systemowy a ten bedzie wspomagał tylko. Dzięki wszystkim za pomoc !