Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell 3137 - Bios nie startuje ale System tak

NieUmiem 25 Lis 2014 19:31 1488 13
  • #1 25 Lis 2014 19:31
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Witam, otóż tak wcześniej przestawiałem w Biosie ustawienia z UEFI na LEGACY. oraz potem z powrotem LEGACY na UEFI, ale teraz nie chcą się włączyć ustawienia Biosu czy nawet same Boot options.

    Wcześniej tak robiłem i wszystko działało uruchamiałem opcje biosu z 3-4 razy a boot options z 2-3 razy , teraz tak jakby komputer nie reagował na przyciski które odpowiadają za włączenie ustawień (Setup'a) Biosu.

    0 13
  • #2 25 Lis 2014 21:24
    marek003
    Poziom 40  

    Samo wejście do biosu nie powinno się zmienić. Opcje bootowania pod F11 lub F12 mogą się zmienić ale nie wejście. Jak dobrze pamiętam w Dell to F2 jak nie pasi to spróbuj z F1 i del ale myślę że F2 zadziała.

    0
  • #3 26 Lis 2014 02:31
    gabik001
    Poziom 37  

    Jeżeli system startuje to BIOS musi działać. Nie ma możliwości odpalenia komputera i startu systemu z niedziałającym BIOS-em. Po prostu nie możesz wejść w ustawienia BIOS-u. Jak kolega napisał F2 przy rozruchu.

    0
  • #4 27 Lis 2014 13:35
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Nie działa żaden klawisz przed startem systemu :(

    Nie wiem co jest grane nie mogę się dostać do Ustawień Biosu

    Żaden z klawiszy nie działa a wcześniej działały

    Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

    OK już wiem czego jest przyczyna jakimś cudem funkcja F-lock sie włączyła ale ja nawet nie mam tego klawisza i nie wiem jak to wyłączyć w wy wiecie ?

    Edit: Nawet po wyłączeniu F-Lock dalej to samo

    0
  • #5 27 Lis 2014 15:30
    marek003
    Poziom 40  

    Najprawdopodobniej poprzez klawisz funkcyjny "fn" + ikonka kłódki.

    Lub nastąpiła zamiana (może i w biosie) "ważności" klawiszy funkcyjnych Spróbuj zamiast samego F2 wcisnąć wcześniej Fn i dopiero wtedy przy starcie "stukać w F2 (trzymając cały czas Fn.

    A spróbuj podłączyć klawiaturę na USB i za jej pomocą wciśnij F2.

    0
  • #6 27 Lis 2014 16:04
    olekolek1000
    Poziom 18  

    Miałem ten sam problem kiedyś. Bios mi się nie chciał włączyć nawet przy klikaniu przycisku DEL, ale system odpalał.
    Rozwiązanie było wyjęcie i włożenie baterii w płycie głównej. Aktualizacja BIOS-u jeszcze bardziej ulepszyła sprawę.

    0
  • #7 13 Gru 2014 18:08
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Bios wchodzi mi tylko z poziomu Systemu (Włączam jakieś tam ustawienia, i potem system sie wyłacza i włącza mi sie Bios,ale ręcznie nie moge odpalić :()

    0
  • #8 13 Gru 2014 19:51
    olekolek1000
    Poziom 18  

    Sprawdzałeś, czy działa sposób z baterią?

    0
  • #9 14 Gru 2014 21:28
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Nie mogę wyciągnąć baterii w swoim Dellu musiałbym go rozkręcać , a zamiast biosu odpala mi jakieś narzędzie testowe Dell i pika i pojawiają sie różne kolory ekranu , a powinien być Bios pod F2 a inne klawisze nie reagują wgl

    Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

    Próbowałem rozkręcić netbooka wyciągnąłem wszystkie śrubki które się da i ani rusz :(

    Nam co dalej czy uznają mi gwarancje po skasowaniu systemu i kombinowaniu w Biosie (Wyłączeniu UEFI i zmianie na Legacy ,teraz nie mogę wogule wejść do BIOSU w żaden spos9b niby przez chwilę akceptuje mi przycisk F2 (Widzi że go przyvisnąłem i podświetla się na ekranie na szaro napis F2 ale po chwili system nie startuje i tyle (Brak Systemu ) a automatyczna naprawa nie może się zalączyć bo włączyłem tryb Legacy

    0
  • #10 14 Gru 2014 21:29
    olekolek1000
    Poziom 18  

    Mógłbym wiedzieć, jaki jest dokładny model tego komputera? (Jeżeli to jest laptop to powinien być). Albo po prostu model płyty głównej.

    0
  • #11 14 Gru 2014 22:00
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Poprawka to nie tyle Bios co UEFI , sporo osób miało z tym problem że gdy już coś tam przestawiło klawiatura nie reagowała ,tzn nie załączała UEFI ,

    Model to DELL 3137

    0
  • #12 25 Sty 2015 18:05
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Sprawa rozwiązana . UEFI wystartowało przy krytycznym stanie baterii (Tylko wtedy się pojawił ) i po zmianie ustawień na domyślne wszystko już ok

    0
  • #14 28 Sty 2015 09:09
    NieUmiem
    Poziom 16  

    Brick G , taki tępy to ja nie jestem przed formatem partycji systemowej mogłem przez system wystartować , do uruchomienia zaawansowanego i uruchomić UEFI .

    Po prostu po zmianie ustawień w UEFI (Wyłączeniu Boot Secure, oraz Zmianie trybu z UEFI na LEGACY) pod klawiszem F2 zamiast niego startował Program Diagnostyczny od Della , dopiero przy krytycznym stanie baterii udało się wejść w to i zmienić ustawienia żeby normalnie bootował.

    0