Witam
Przedewszystkim baterie sie formuje a nie formatuje. I to jak jest nowa. Niestety chyba Cie nie pociesze ale ilosc cykli ladowanie /rozladowanie w Twojej baterii dobiega konca. Jedynym rozwiazaniem jest wymiana ogniw na nowe (NiCd). To chyba powinno rozwiazac problem. Nawet dosc glebokie rozladowanie i ponowne naladowanie nie przywroci sprawnosci ogniwom - po prostu reakcje zachodzace w ogniwie sa odwracalne ale ilosc tych "odwrocen" jest ograniczona. W NiCd jest to jakies 1000 cykli (niech mnie ktos poprawi jezeli jestem w bledzie) i jezeli ilosc tych cykli zbliza sie do tej magicznej liczby bateria daje znac objawami nie trzymania pojemnosci lub poprostu wskazuje na brak jakiegokolwiek napiecia (nawet mV). W tego typu ogniwach zalecane jest aby byly one na czas nieuzywalnosci caly czas naladowane (co jakis czas cykl rozladowanie/ladowanie w celu unikniecia efektu pamieciowego) . Jezeli lezaly dluzszy czas rozladowane to musze Cie zmartwic ale juz z nich nic nie bedzie. Proponuje rozebrac i zakupic nowe ogniwa. I nie wiem czy to da sie zrobic tak "na gwalt". Chyba ze juz masz takie ogniwa.
Pozdrawiam