Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Engl 620 Preamp - Spalony transformator zasilający

mauzer 25 Nov 2014 23:59 1737 22
Altium Designer Computer Controls
    mauzer
    Level 10  
    Dobry wieczór

Już długi czas nosze się z zamiarem naprawy tego przedwzmacniacza w którym spalone jest uzwojenie wtórne 250V.
    Jest to transformator do druku firmy Marschner o parametrach:

pierwotne: 220V,
    wtórne: U1-27V U2-9V (nie użyte w układzie), U3-250V, U4-6.3V
    trafo ma wymiary (obudowa) 55x68x25 więc można sobie wyobrazić jak malutki jest to transformatorek i jego części składowe:)

Dodam że był zalany gumą czy kauczukiem - dosyć na tym czymś takim nierozbieralnym. Jednak udało mi się go na tyle wygotować we wodzie by ładnie wszystko z niego (mechanicznie oczywiście) odeszło.

Czy jest jakaś szansa by taki transformator uratować jeśli będę znał parametry uzwojeń? Do kogo mogę uderzyć by go nawinąć?

Urządzenie z 1989r a trafo już nie produkowane xx lat i nie do dostania:/

Jak zwykle Dziękuję za porady.
  • Altium Designer Computer Controls
    Marek2006
    Level 29  
    Oczywiście, że można to uratować. Każda firma nawijająca transformatory to zrobi ale jest to droga impreza, bo to jest jednorazowa robota i firmy marudzą przy tym. Koszt wtedy jest znacznie wyższy.

Marek
    SlawekKedra
    Level 43  
    Może prościej i taniej byłoby dołożyć jakiś dodatkowy transformatorek z takim napięciem jak to uszkodzone uzwojenie zamiast przewijać ten oryginalny
    Radovic
    Level 17  
    Policz uzwojenia przy odwijaniu i nawiń sam. Nie jest to coś skomplikowanego żeby sobie nie poradzić.

Ręczną nawijarkę zrobisz z listewek i drutu/pręta w 20min, a drut nawojowy kupisz w necie.
    SlawekKedra wrote:
    To dobry pomysł o ile da się w ogóle rozebrać rdzeń. Często są one spawane co uniemożliwia łatwe rozebranie.
    Racja. Ale też da się uporać z tym problemem.
  • Altium Designer Computer Controls
    SlawekKedra
    Level 43  
    To dobry pomysł o ile da się w ogóle rozebrać rdzeń. Często są one spawane co uniemożliwia łatwe rozebranie.
    mauzer
    Level 10  
    To jest właśnie ten pacjent.

O ile przewijanie traf na kształtkach EI nie jest mi obce bo sam robie trafa do swoich wzmacniaczy a obliczanie uzwojeń jest banalne, to tutaj nie wiem czy to trafo będzie klejone na łączeniu w środku między kształtkami czy użyć dużej siły by je rozdzielić, no i jak obliczyć dla niego uzwojenia (te są zniszczone a i tak wole nawinąc nowe skoro jest wszystko "na wierzchu").

Wolę wpierw zapytać bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam!
    SlawekKedra
    Level 43  
    Jeśli ma to dawać takie samo napięcie jak było to należałoby odwijając liczyć ilość zwojów. Nawet jeśli uzwojenie jest zniszczone to da się to zrobić. Powód jest taki że do obliczenia ilości zwojów i średnicy drutu są przyjmowane pewne założenia. Nie wiemy jakie konkretnie zostały przyjęte w tym przypadku więc nie da się tego tak obliczyć aby obliczona ilość zwojów dokładnie zgadzała się z rzeczywistą ilością.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli chodzi o rdzeń, to nie bardzo jest tu możliwość stwierdzić jak ten rdzeń był składany. Trzeba kombinować. Jeśli się nie uda, pozostanie zrobienie podobnego transformatora na innym rdzeniu, takim który zmieści się do obudowy, nie koniecznie w to samo miejsce.
    mauzer
    Level 10  
    o dziwo mają.. 100Eu + przesyłka - bez przesady.

pozostaje pokombinerować
    Marek2006
    Level 29  
    A tu: http://www.englamps.de/ może się zapytać?

PS: firmy, które znam zrobiłyby to może za 200 zł. A tam masz oryginał za 400 zł. Nie wiem ile jest wart ten preamp ale nie wydaje mi się aby to było straszliwie drogo. Wiadomo, że fajnie byłoby gdyby te trafo kosztowało 30 Euro. Ale niestety tak nie jest.

Marek
    CommonRail
    Level 27  
    Masz podane wszystkie dane na obudowie. Nie lepiej dobrać inny trafo za ułamek tej ceny?
    Marek2006
    Level 29  
    CommonRail wrote:
    Masz podane wszystkie dane na obudowie. Nie lepiej dobrać inny trafo za ułamek tej ceny?
    Dla ustalenia uwagi: jest to przedwzmacniacz lampowy. W związku z tym ma uzwojenie do napięcia anodowego (ze 250VAC), uzwojenie do żarzenia lamp (6.3VAC). Wątpię aby z gotowych transformatorów można było coś dobrać.
    Ale faktem jest, że gdyby udało się w tą obudowę włożyć mały transformator toroidalny, to taki transformator można zamówić za około 150 zł. A toroidy, które się mieszczą w obudowie 1U są dostępne. Wszystko zależy od tego ile miejsca jest w obudowie.

@mauzer: Może zrób zdjęcie ile tam jest miejsca na ten transformator (albo zmierz).

Marek
    mauzer
    Level 10  
    Panie Marku oczywiście że wpierw pytałem (jest nawet post na forum Engla), ale już spotkałem się z opiniami że oni mają takich "klientów" w pupie... wiec raczej nie liczę na ich pomoc.

prowizorycznie obliczałem ilość zwojów dla tych napięć i prądów oraz przekrojów rdzeni, i co wyszło: 27V - 242zw fi 0.49, 250V - 2249zw fi 0.07mm (masakra) 6.3V 53zw fi 0.7mm. O ile w resztę mogę uwierzyć to w napięcie 6.3V nie bo odwinąłem dokładnie 180zw fi 0.75mm. Więc ma się to nijak do tego trafa... Korzystałem z aplikacji Transformer calculation gdzie nie ma niestety kształtki tego typu.
    SlawekKedra
    Level 43  
    mauzer wrote:
    Więc ma się to nijak do tego trafa...
    SlawekKedra wrote:
    Powód jest taki że do obliczenia ilości zwojów i średnicy drutu są przyjmowane pewne założenia. Nie wiemy jakie konkretnie zostały przyjęte w tym przypadku więc nie da się tego tak obliczyć aby obliczona ilość zwojów dokładnie zgadzała się z rzeczywistą ilością.

;)
    mauzer
    Level 10  
    więc od PCB max wysokość to 25mm, a jeśli coś poza płytke to 35mm ale nie chciałbym ze względów estetycznych, taki już jestem że sprzęt dla mnie musi wyglądać i brzmieć oryginalnie..:)

Nic nie stoi na przeszkodzie bym poeksperymentował z nawijaniem tego kilka prób i błędów i napięcia będą ok:)
    Marek2006
    Level 29  
    Akurat całkiem przypadkowo mam taki transformator toroidalny w domu. Ma następujące wymiary: wysokość (razem z blaszkami mocującymi) 35 mm, średnica 75 mm. Jest wykonany specjalnie do przedwzmacniacza lampowego na 3 sztukach ECC83 i do obudowy rack 1U.
    Jaki jest konkretnie powód, że nie można użyć takiego transformator umieszczając go poza płytką drukowaną? Myślę, że brzmiałby tak samo albo nawet lepiej, bo takie transformatory mają mniejsze pole magnetyczne skutkujące w mniejszym przydźwięku. Czy te miejsce po prawej, przy gnieździe sieciowym jest do czegoś używane? Dałbym tam kawałek blaszki i do niej przymocował taki transformator. Jeśli jednak chcesz mieć oryginał, to kup oryginał.

Marek
    mauzer
    Level 10  
    Dzięki

Jeśli jednak nie uda mi się rozebrać tych kształtek i nawinąć tego trafa to się na pewno zgłoszę. Przy okazji Jakie ma parametry ten toroid?

przyjałem

Up 3000zw 0.15mm
    U250v 3626zw 0.1mm
    U27v 400zw 0.28mm
    U6.3v 180zw 0.5mm (tyle odwinąłem)

Jeśli uzyskam przy zadanych pierwotnych 3000zw fi 0.15 napięcie ok 6.3V (przy zadanej liczbie zwojów żarzenia) to na reszcie będę mógł eksperymentować z ilością nawinięć.
    Marek2006
    Level 29  
    Żeby rozwiać wątpliwości: ja tego transformatora nie sprzedaję. Chciałem jedynie powiedzieć, że taki transformator można bez problemów zamówić (tanio) i bez problemów zmieściłby się w tej obudowie. Z tego co pamiętam to ten transformator ma około 30W.

Marek
    mauzer
    Level 10  
    Trafo przewinięte, karkasy dorobiłem nowe ponieważ stare ugotowały się :) w oleju w którym go kąpałem by rozbebeszyć.

Uzwojenia:

Up - 220V 4200zw 0.15mm 280 Ohm
    ---------------------------------------
    U1 - 257V 5200zw 0.1mm 1.32 k
    U2 - 27.6V 520zw 0.28mm 15 Ohm
    U3 - 6.8V 135zw 0.5mm 1.2 Ohm

Transformatora nie będę zalewał..

Sprzęt śmiga od 8godz elegancko:)
    Radovic
    Level 17  
    Z czego zrobiłeś karkas? Sam nawijałeś? No i powiedz jeszcze ile Cię to kosztowało bo jestem ciekaw:)
    mauzer
    Level 10  
    Karkasy są poskładane od podstaw z jakiegoś twardego plastiku który miałem pod ręką. Nawijam oczywiście sam a koszt to tylko koszt drutu 12Euro (austria) w polsce było by pewnie 12PLN :)

p.s dostałem miedzy czasie maila od firmy Marschner jako że poprosiłem ;) ich o dane techniczne tego trafa i w odpowiedzi dostałem to co siedzi na jego obudowie buahaha - mistrzowie.
    Pod spodem notka żebym w żadnym wypadku nie próbował naprawić tego transformatora - i teraz nie wiem czy dlatego że jest ta bardzo nie udany że w każdym preampie się pali czy boja się że jeszcze mi się uda :)

pozdrawiam

aha. kształtki są poskładane na coś w stylu:
    Marek2006
    Level 29  
    Myślę, że głównym powodem takiej notki jest fakt, że wyciągnięcie tego z obudowy, zwłaszcza metodą gotowania transformatora w oleju, grozi uszkodzeniem emalii na przewodach co dalej grozi zwarciami pomiędzy uzwojeniami. Gdybym ja to produkował też dałbym takie ostrzeżenie. Wiadomo, że zawsze znajdą się ludzie, którzy rozbiorą nierozbieralny produkt i go naprawią ale żadna rozsądna firma nie może brać tego pod uwagę tworząc dokumentację produktu.
    Czy ta specyfikacja powyżej to jest właśnie od producenta? Komuś może się to przydać.

Marek
    mauzer
    Level 10  
    Nie, od producenta wyciągnąłem tylko to że ten transformator jest na 220V i daje 250,27,9,6.3v ... więc równie dobrze bo krótko mogli mi odpisać 'Leck uns am arsch' ;)