logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instalacja elektryczna w listwach przypodłogowych jest bezpieczna na rok?

kecajs 26 Lis 2014 00:19 5520 18
  • #1 14166110
    kecajs
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam,
    elektryk zalecił mi wymianę instalacji w mieszkaniu, ale powiedział, że nie muszę kuć ścian i puszczać wszystkiego w ścianie, ale mogę wykorzystać do tego celu listwy przypodłogowe. Miałoby wyglądać to tak, że instalacja oświetleniowa pozostaje jak dotychczas, natomiast kontakty wyprowadzone są z listew przypodłogowych - kabel jest puszczony właśnie w listwie i gniazda zamontowane nad listwami, a nie jak teraz ok. 1 m nad podłogą. Do tego wszystkie gniazda połączone są ze sobą, tj. od gniazda A biegnie kabel do gniazda B, zaś od B - do C. Jedynie od kuchni i od łazienki miałyby iść oddzielne kable. Wszystko miałoby się spotykać na nowej tablicy przy liczniku i tam też miałby być wpięty ten stary kabel od oświetlenia.
    Wiem, że lepiej byłoby zrobić wszystko od A do Z (w ścianie, w pełni nowa instalacja etc.), ale nie mam teraz kasy, możliwości i warunków do kucia. Czy takie rozwiązane, traktowane jako tymczasowe (max. 1 rok) można zastosować? Jeśli nie, to jakie rozwiązanie możecie zaproponować - poza pruciem ścian oczywiście :)
    Pozdrawiam,
    Jacek
  • Pomocny post
    #2 14166138
    mamograf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Taka instalacja jest dopuszczalna. Zakładam że elektryk wie co robi i dobierze odpowiednie przekroje kabli. Zasugerowałbym aby zamknąć pętlę tzn z ostatniego gniazda powrócić do zabezpieczenia. Jedno co trzeba dobrze przemyśleć to przejścia przez drzwi. Kable muszą być odpowiednio zabezpieczone najlepiej schowane w posadzce. Widziałem też progi z miejscem na kable. Zawsze w takim przypadku dobrze sprawdzić jest atest. Jakieś domorosłe pomysły typu przykrycie korytkiem czy nakrycie blachą (i takie sa pomysły) zdecydowanie odradzam.
    Jak wszystko będzie dobrze i solidnie zrobione taka instalacja nie musi być prowizorką!
  • #3 14166160
    kecajs
    Poziom 17  
    mamograf napisał:
    Zakładam że elektryk wie co robi i dobierze odpowiednie przekroje kabli.

A Ty jakie przekroje byś zaproponował? Z tego co elektryka zrozumiałem, to miałyby być trzy obwody na gniazda:
    - ogólne,
    - łazienka wraz z pralką,
    - kuchnia wraz z kuchenką gazowo-elektryczną.
    no i jeden obwód na oświetlenie.

mamograf napisał:
    Zasugerowałbym aby zamknąć pętlę tzn z ostatniego gniazda powrócić do zabezpieczenia.

Czyli wyjść od tablicy i do niej wrócić? A nie można zakończyć na gnieździe?

mamograf napisał:
    Kable muszą być odpowiednio zabezpieczone najlepiej schowane w posadzce.

A jakie są możliwości? Mam parkiet (mozaikę lub klepkę - zwał jak zwał) i jedynym rozwiązaniem jest wydłubanie jakiegoś rowu i włożenie weń kabla, tylko czym go przykryć - betonem?
  • Pomocny post
    #5 14167731
    mamograf
    Poziom 12  
    Od razu przestrzegam przed samodzielnym wykonaniem instalacji. Tak mi się wydaje po Twoich pytaniach. Jeszcze 20 lat temu napisałbym Ci weź przewód YDY 3x2,5 i zabezpieczenie typu S B16A i po sprawie. Dzisiaj Bezpieczeństwo jest przede wszystkim. I tak aby dobrze wykonać taką instalację trzeba najpierw poznać impedancję pętli zwarcia. W istniejącym obiekcie najlepiej zmierzyć. Każdy elektryk z uprawnieniami wie jak to zrobić. Jeżeli spełniony jest warunek szybkiego wyłączenia dla wyłącznika B16A można go zastosować. Jeżeli nie niestety trzeba zejść z amperażem w dół. Dopiero o ile to nie jest rozległa jakaś instalacja (w domu najczęsciej nie jest można dobrać przewód. Do tego najprawdopodobniej będzie pasował ten 3x2,5mm2. Osobna kwestia jest co zrobić z przewodem zółtozielonym. Jak Twoja instalacja jest typu TT nie wolno go łaczyć w żadnym przypadku z N. Być może masz TN-C-S to problem z głowy jak nie to trzeba ją zrobić z TN-C. Jak - trzeba odpowiednio połączyć przy liczniku albo jeszcze lepiej w złączu. Jak widzisz jest tak wiele ale że lepiej to zlecić elektrykowi.
    Osobną sprawa jest kuchnia i łazienka. Bezwzględnie bym tam dał OSOBNE zabezpieczenie różnicowoprądowe. Co do prądów i przekrojów oraz przewodu PE uwagi jak wyżej.
    A Twój elektryk jeszcze powinien Ci powiedzieć że nowa instalacja elektryczna wymaga uzgodnienia z właścicielem budynku itd itd itd.
    Co do przejśc pod drzwiami. bruzda zalana betonem pod parkietem to dobry pomysł. warto pomyśleć o umieszczeniu przewodu w rurce lub peszlu. Trzeba pamiętać że przejście w progu jest bardziej drażliwe dla instalacji niż kabel w ścianie. Mycie podłogi i przypadkowe awrie nie mogą zalać instalacji!!!!!!!!
    Dla czego pętla? Nie jest konieczna ale jest bardzo pożądana. Po pierwsze zapewnia lepszy rozpływ prądu bo zasilanie jest dwustronne. Po drugie zmniejsza się szansa awarii w początkowym gniazdku i może to wyciąć cała dalszą instalację. Zasilanie dwustronne zapobiega takiej przypadłości. Pamiętajcie że nie ma już puszek a łączenia są w gniazdkach. Niestety coraz trudniej spotkać takie z połączeniem śrubowym a złączki zaciskowe jeżeli są od dobrego producenta to nie ma problemu ale jak od jakiegoś dusiciela cen..... bywa różnie.
  • #6 14167810
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    mamograf napisał:
    I tak aby dobrze wykonać taką instalację trzeba najpierw poznać impedancję pętli zwarcia. W istniejącym obiekcie najlepiej zmierzyć. Każdy elektryk z uprawnieniami wie jak to zrobić. Jeżeli spełniony jest warunek szybkiego wyłączenia dla wyłącznika B16A można go zastosować. Jeżeli nie niestety trzeba zejść z amperażem w dół. Dopiero o ile to nie jest rozległa jakaś instalacja (w domu najczęsciej nie jest można dobrać przewód. Do tego najprawdopodobniej będzie pasował ten 3x2,5mm2. Osobna kwestia jest co zrobić z przewodem zółtozielonym. Jak Twoja instalacja jest typu TT nie wolno go łaczyć w żadnym przypadku z N.

Same rewelacje, no no !
    Czyli przed wykonaniem instalacji należy mierzyć pętlę zwarcia
    Czyli PE nie łączyć z N, bo TT (?) To z czym łączyć, jeżeli wolno zapytać ?!
    Dalej - po to się robi instalację, by jej część wyciąć. Super !
  • Pomocny post
    #7 14167820
    mamograf
    Poziom 12  
    Przed wykonaniem instalacji trzeba ją dobrze zaprojektować. Żeby to wszystko pasowało. I tyle w temacie! A kolega specjalista jak dobiera zebezpieczenia?
  • #8 14167844
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    mamograf napisał:
    Pamiętajcie że nie ma już puszek, a łączenia są w gniazdkach.

Witam. Rozumiem że jakieś przepisy tego zabraniają -prosiłbym o podanie, chętnie się poduczę.
    mamograf napisał:
    Co do przejść pod drzwiami. Bruzda zalana betonem pod parkietem to dobry pomysł. Warto pomyśleć o umieszczeniu przewodu w rurce lub peszlu.

Pod drzwiami przykręca się listwy progowe na wkręty, nie polecam układania przewodu w tym miejscu.
  • #9 14167902
    mamograf
    Poziom 12  
    qadam12 napisał:
    mamograf napisał:
    Pamiętajcie że nie ma już puszek a łączenia są w gniazdkach.

Witam.Rozumiem że jakieś przepisy tego zabraniają -prosiłbym o podanie,chętnie się poduczę.
    mamograf napisał:
    Co do przejśc pod drzwiami. bruzda zalana betonem pod parkietem to dobry pomysł. warto pomyśleć o umieszczeniu przewodu w rurce lub peszlu.

Pod drzwiami przykręca się listwy progowe na wkręty, nie polecam układania przewodu
    w tym miejscu.

Albo co kraj to obyczaj albo się po prostu czepiacie. Żadne przepisy nie zabraniają stosowania puszek. Ale u nas się ich po prostu prawie nie stosuje. Instalacje idą od gniazda do gniazda przeważnie całym obwodem. Dla instalacji oświetleniowej z kolei większość łączeń robi się w puszkach łączników.
    Co do listew podłogowych lepiej je jednak unikać zawsze potem przeszkadzają.Jak Klient zgadza sie na bruzdę lepiej przejśc w bruzdzie.
  • #10 14167923
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    mamograf napisał:
    Ale u nas się ich po prostu prawie nie stosuje

Właśnie dzisiaj stosowałem.
    mamograf napisał:
    Dla instalacji oświetleniowej z kolei większość łączeń robi się w puszkach łączników.

W natynkowej też? Trzy rzędy lamp, jeden wyłącznik o zasilaniu już nie wspomnę. Powodzenia życzę.
  • #11 14167952
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Cytat:
    Dla czego pętla? Nie jest konieczna ale jest bardzo pożądana. Po pierwsze zapewnia lepszy rozpływ prądu bo zasilanie jest dwustronne. Po drugie zmniejsza się szansa awarii w początkowym gniazdku i może to wyciąć cała dalszą instalację. Zasilanie dwustronne zapobiega takiej przypadłości.
    Kto tego pożąda?
    Nie jest to kolego żadne żadne uzasadnienie. Idąc tym tokiem myślenia wskazane byłoby w każdym przypadku tak postępować.
    I w przypadku obwodów oświetleniowych i w przypadku linii zasilających jedno gniazdo czy jeden odbiornik.

A owe "pożądanie" jest bezmyślnym małpowaniem rozwiązań stosowanych na wyspach. Niczym więcej.
  • #12 14167962
    mamograf
    Poziom 12  
    qadam12 napisał:
    mamograf napisał:
    Ale u nas się ich po prostu prawie nie stosuje

Właśnie dzisiaj stosowałem.
    mamograf napisał:
    Dla instalacji oświetleniowej z kolei większość łączeń robi się w puszkach łączników.

W natynkowej też?Trzy rzędy lamp ,jeden wyłącznik o zasilaniu już nie wspomnę. Powodzenia życzę.

Ten post jest o mieszkaniu. Dawno już nie robiłem instalacji w mieszkaniu z trzema rzędami lamp po np 5 lamp.:) (tam w moim zdaniu jest słowo większość.
    Co do puszek dzisiaj nie ale wczoraj tez zastosowałem bo musiałem oddalić o kilkanaście cm od stropu i zrobić odejście na gniazdo. Ale w tamtym zdaniu jest takie słówko "prawie". Jak ktoś robi instalacje tak jak wcześniej to czemu nie. Żaden przepis nie zabrania można zrobić instalację pod sufitem i do każdego gniazda zejście na dół. Tylko że ten post jest o instalacji w korycie w mieszkaniu która jeszcze na dodatek ma byc tymczasowa- co nie znaczy że zrobiona nie zgodnie ze sztuką i byle jak.
  • #13 14167975
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Odejście z obwodu oświetleniowego na gniazdo ?
    Ciekawe :D
  • #14 14167997
    mamograf
    Poziom 12  
    Nie z gniazdowego. Stara instalacja obwód gniazdowy szedł pod sufitem. Niektóre wpisy są po prostu złośliwe. Gdzie napisałem, że z oświetleniowego wyciągnąłem gniazdo? Co w tym wpisie było merytorycznego.

Moderowany przez kkas12:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Proszę pisać tak aby wszystko było jasne.

• #15 14168181
    kecajs
    Poziom 17  
    Hmm, po pierwsze wyjaśnię, że instalację będzie robił elektryk z uprawnieniami i doświadczeniem. Poza tym - jeśli możliwe jest zastosowanie takiej instalacji dłużej niż tymczasowo, to super. Moje pytania mają na celu ułożenie sobie w głowie tematu po to nawet, abym mógł przedstawić to wszystko elektrykowi. Poza tym, czytając Wasze posty mam wrażenie, że każdy z elektryków ma swoje przyzwyczajenia i sposoby. Nie chciałem, aby mój temat kogokolwiek poróżnił, ale chciałem poznać zdania elektryków na tę kwestię. Może jest inny bardziej prosty, tańszy i bezpieczny sposób wymiany instalacji (wymiana części "gniazdkowej", nie oświetleniowej) bez prucia ścian i sufitów. Jeśli ktoś z Was robił coś takiego, to będę wdzięczny za odpowiedź, czy warto. Jeśli ktoś jest przekonany, że to zły pomysł, to proszę o podanie jakiegoś innego rozwiązania. Będę wdzięczny za wszystkie merytoryczne wskazówki.
    Pozdrawiam
  • #16 14170787
    100kW
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ależ syf, jak zwykle...

Kolego, nie polecam takiej spartanki w listwach - remont zapewne też kiedyś będziesz robił i kolejny raz dopłacisz do przeróbki instalacji elektrycznej. Takie półśrodki stwarzają tylko problemy (pod względem miejsca i zgrania np. z innymi instalacjami w domu) i nie są aż tak tanie, jak by się mogło wydawać. Jeżeli nie masz kasy, tym bardziej nie stać Cię na oszczędzanie w ten sposób.

W swoim mieszkaniu zostawiłem stare obwody oświetleniowe na aluminium i puściłem gniazda w miedzi, oczywiście cały osprzęt też nowy.
  • #17 14170901
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    100kW napisał:
    Ależ syf, jak zwykle...

Kolego, nie polecam takiej spartanki w listwach - remont zapewne też kiedyś będziesz robił i kolejny raz dopłacisz do przeróbki instalacji elektrycznej. Takie półśrodki stwarzają tylko problemy (pod względem miejsca i zgrania np. z innymi instalacjami w domu) i nie są aż tak tanie, jak by się mogło wydawać. Jeżeli nie masz kasy, tym bardziej nie stać Cię na oszczędzanie w ten sposób.

W swoim mieszkaniu zostawiłem stare obwody oświetleniowe na aluminium i puściłem gniazda w miedzi, oczywiście cały osprzęt też nowy.

Dyletantom tak się wydaje. Wykonywanie instalacji gniazd w listwach jest czymś normalnym, jednak pozostawianie oświetlenia bez przewodu ochronnego nie jest zbyt szczęśliwym rozwiązaniem.

mamograf napisał:
    Zasugerowałbym aby zamknąć pętlę tzn z ostatniego gniazda powrócić do zabezpieczenia.

Bez sensu, to błąd. Doświadczenia wykazały, że zapętlanie instalacji podczas wyładowania w sieć podwyższa napięcie w impulsie, mówiąc w uproszczeniu, czyli ilość uszkodzonego sprzętu w domu - rośnie..
  • #18 14171728
    kecajs
    Poziom 17  
    OK, dzięki bardzo. I tak będę rozmawiał z elektrykiem, bo opinie są tak odmienne, że masakra.
  • #19 14171818
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    kecajs napisał:
    OK, dzięki bardzo. I tak będę rozmawiał z elektrykiem, bo opinie są tak odmienne, że masakra.

Tak? Odmienne? Są tylko posty elektryków i nieelektryków. Wśród postów elektryków nie ma różnic. Sam możesz sprawdzić

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa instalacji elektrycznej w listwach przypodłogowych jako tymczasowego rozwiązania. Użytkownik rozważa możliwość wymiany instalacji w mieszkaniu bez kucia ścian, z wykorzystaniem listew przypodłogowych do prowadzenia kabli i montażu gniazd. Uczestnicy forum podkreślają, że taka instalacja jest dopuszczalna, pod warunkiem odpowiedniego doboru przekrojów kabli oraz zabezpieczeń. Zwracają uwagę na konieczność przemyślenia przejść przez drzwi oraz na bezpieczeństwo związane z ukrywaniem kabli. Wskazują na potrzebę pomiaru impedancji pętli zwarcia oraz na różnice w podejściu elektryków do projektowania instalacji. Niektórzy uczestnicy ostrzegają przed tymczasowymi rozwiązaniami, które mogą prowadzić do problemów w przyszłości, a także podkreślają znaczenie stosowania przewodów ochronnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA