Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LINDE H 45T - zimny silnik nie odpala

Tomibart 26 Nov 2014 11:58 5958 6
    Tomibart
    Level 2  
    Witam drodzy forumowicze,
    mam problem z wózkiem widłowym LINDE H45T-04 z 4 - cylindrowym gazowym silnikiem Perkinsa. Rozdusznik kręci jak należy ale silnik zarówno ciepły jak i zimny ciężko pali tj. dopiero jak puszczam kluczyk prubuje załapać na niewszystkich cylindrach. Jak jest ciepły to pójdą wszystkie a jak zimny to potyrkocze trochę i gaśnie. Zimą to całkiem jest tragedia. Samostart do filtra, gorące kwacze i dopiero jakoś ruszy. Lokalne warsztaty mechaniczne rozkładają ręce ale to pewnie z powodu braku doświadczenia z wózkami widłowymi i takimi silnikami. Może ktoś z Was miał taki problem i wie jak go rozwiązać?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tomibart wrote:
    dopiero jak puszczam kluczyk prubuje załapać na niewszystkich cylindrach.
    To powinno Kolegę naprowadzić ;) Jak nie, zrobić inny test, włączyć kluczyk a rozrusznik wysterować osobno. Taki test, da odpowiedź na pytanie gdzie szukać.
    Tomibart
    Level 2  
    Rozumiem że Kolega podejżewa padniętą stacyjkę. Mam jeszcze 4 wózki Linde to może stacyjkę przełoże od innego i sprubuję wieczorkiem, bo dostęp do rozrusznika jest bardzo kiepski i ręką tam nie sięgnę żeby na krótko zapuścić rozrusznik.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Toć możesz użyć przewodu wychodzącego ze stacyjki na rozrusznik. Tak, najbardziej podejrzana jest stacyjka, w drugiej kolejności, spadek napięcia.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomi_bart
    Level 2  
    Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem. Rozwiązanie okazało się dość banalne aczkolwiek problem urastał z powodu niekompetencji serwisantów jacy podejmowali próbę naprawy. Wymyślali przyczyny bardzo kosztowne w wymianach na co nie godziłem się. Żaden z nich nie pomyślał o cewkach i świecach. Wymieniali raz jedno a raz drugie a walnięte było jedno i drugie. Poza tym do gazu świece powinny być z elektrodami powleczonymi czymś, chyba tytanem ale nie jestem pewien. Wózeczek pali bez problemu i mruczy. Dziękuję za podpowiedzi i temat zamykam.
    Tomibart
    Level 2  
    Witam, długo próbowałem różnych sposobów rozwiązania problemu. Niestety żaden nieskuteczny. Zamówiłem dość drogi serwis i problem rozwiązany. Komputer szwankował i po wymianie działa. Dziękuję wszystkim za dobre chęci i temat zamykam