Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102TE - Prąd spoczynkowy

corpha76lon 26 Nov 2014 22:20 2106 12
    corpha76lon
    Level 12  
    Witam, mam problem z ustawieniem tego prądu spoczynkowego, mianowicie maxymalnie mogę dać 16mV albo -440mV.... czy wartość na minusie może być?

P.S. Napięcie mierzę na R1016 bo tak wyczytałem w jakimś innym, już zablokowanym, temacie. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2745985.html
    chudy_b
    Level 20  
    Wg serwisówki prąd spoczynkowy mierzy się wpinając amperomierz zamiast jednego z bezpieczników i ustawiając wartość prądu na ok. 30mA. To trochę mniej dokładny pomiar niż pomiar napięcia na rezystorze emiterowym, ale może spróbuj.

P.S. I nie kręć tak radośnie regulacją po całym zakresie, bo zjarasz ten wzmacniacz o ile już tego nie zrobiłeś.
    corpha76lon
    Level 12  
    Nie, nie spaliłem i nie sądzę by się tak łatwo dało;] 2N jak i BD dość wytrzymałe są. Hmm sprawdzę ten sposób, ciekawe jakie mi pokaże napięcie, zaiste na minusie... Może się tu kto mądry jeszcze w miedzy czasie odezwie;]
    chudy_b
    Level 20  
    corpha76lon wrote:
    ciekawe jakie mi pokaże napięcie

Prąd nie napięcie. Na bezpiecznikach mierzysz prąd uprzednio wyjmując bezpiecznik. Napięcie mierzysz na rezystorze.
    corpha76lon
    Level 12  
    noooooo i o tymże rezystorze właśnie mowa;] Ustawie prąd według serwisówki i zobaczę jakie mi pokaże napięcie na rezystorze. Bo jeżeli będzie to około -30mV tzn, że nie mam sie czym przejmować czy to wartość dodatnia czy ujemna;]
    chudy_b
    Level 20  
    corpha76lon wrote:
    Bo jeżeli będzie to około -30mV tzn, że nie mam sie czym przejmować czy to wartość dodatnia czy ujemna;]

Napięcie mierzysz na końcówkach rezystora, więc czy pokaże + czy - zależy od tego jak podepniesz miernik. Trochę dziwne, że dawało sie regulować od napięć ujemnych po dodatnie. Te 30 mV które w innym wątku podał Sławek Kedra nie koniecznie musi być prawidłowe. Mógł pisac z pamięci i pomylił z wartością prądu podaną w serwisówce. To napięcie można policzyć znając opór rezystora i prąd. Być może jest to 30mV, być może nie.

EDIT: Jako że mam pod ręką rozebranego Radmora, to zmierzyłem napięcie na rezystorze R1009 przy prądzie 30mA. Miernik pokazał około 7mV. Coś mało. Możliwe, że mój miernik nie jest za dokładny.
    corpha76lon
    Level 12  
    Panowie nie ogarniam, wziąłem wpiąłem sie amperomierzem w bezpiecznik, tak jak piszecie i lipa... Dopóki nie podepnę głośnika i nie podgłśnie to nic nie zmierzę...
    Co do tego jak podpinam miernik przy mierzeniu napięcia na R1016 to popełniłem straszny błąd i nawet sie wstyd przyznawać:D

Teraz wiec niech mi ktoś rzetelny powie jakie ma być tam w koncu napięcie?! 30mV czy 18mV :|
    chudy_b
    Level 20  
    Wczoraj ustawiałem prąd spoczynkowy w swoim Radmorze. Chciałem najpierw zająć się jego stroną wizualna, ale w związku z Twoim postem zabrałem się za regulację.

Powtórzę jeszcze raz - wg serwisówki prąd spoczynkowy płynący przez bezpiecznik ma wynosić około 30mA. Pomiar tego prądu ze względu na niedoskonałości miernika (opór wewnętrzny, opór kabli) nie jest za bardzo dokładny, dlatego lepiej mierzyć napięcie na rezystorze R1016 (sorry za pomyłke w poprzednim poscie, R1009 to regulator). R1016 ma 0,33 oma, więc napięcie na nim przy prądzie 30mA powinno wynosić około 10mV i takie ostatecznie ustawiłem.

Prąd spoczynkowy ustawia się bez sygnału na wejściu. Jeżeli w takiej sytuacji mierzysz zero, to albo masz skręcony potencjometr R1009, albo cos jest uszkodzone.
    TOMI
    Service technician RTV
    chudy_b wrote:
    Prąd spoczynkowy ustawia się bez sygnału na wejściu.
    Oraz bez podłączonych głośników!! Jeżeli nie ma spadku na rezystorach emiterowych to znaczy że nie ma prądu spoczynkowego.
    corpha76lon
    Level 12  
    Ustawiłem po 10mV ale nie kumam dlaczego miernik mi nie pokazuje prądu na tym bezpieczniku dopóki nie obciążę go głośnikami i nie podgłośnie...
    chudy_b
    Level 20  
    Zapewne to wiesz, ale dla pewności napiszę. Prąd spoczynkowy ustawia się po nagrzaniu wzmacniacza, czyli po jakiś 10-20 minutach pracy. Po wprowadzeniu korekty należy odczekać kilka minut na ustabilizowanie się temperatury.

Jeżeli na rezystorach emiterowych mierzysz prawidłowe napięcie, to brak pomiaru prądu na bezpieczniku można tłumaczyć chyba tylko nieprawidłowym podłączeniem/ustawieniem miernika, lub jego uszkodzeniem.
    corpha76lon
    Level 12  
    A jako ciekawostka dodam, że gdy wszystko się już ustawi (odczeka ten czas) to jak włączę i wyłączę wzmaka to pokazuje mniejsze napięcie niż przed wyłączeniem ale po pewnym czasie się "naładuje" :D Co do multimetru to nie możliwe żeby nie działał skoro działa jak podepnę głośnik i podgłosnie ;]