Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłaczenie komunikatu w excel

EdwartS 27 Lis 2014 05:25 615 3
  • #1 27 Lis 2014 05:25
    EdwartS
    Poziom 6  

    Witam wszystkich, mam straszny problem i nie mogę sobie z tym poradzić a mianowicie chcę się pozbyć komunikatu po wykonaniu makra w excel. Już kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić wyskakuje mi powiadomienie po zapisie pliku gdy staje się dostępy sieciowo. Chcę to świadomie usunąć aby inny użytkownik nie wchodził w plik "base" przez ten komunikat bo blokuje innych podczas pracy.... ;-/ sam już nie wiem co mam z tym zrobić.... Nie wiem czy zadaję głupie pytania czy po prostu jest ostatnio mały ruch na forum. Załącznik obrazuje problem.

    0 3
  • #2 27 Lis 2014 08:59
    bobo
    Poziom 28  

    A kolega przeczytał ten komunikat? Nie wiem po co usuwać coś co jest konieczne do poprawnej pracy. Do pliku muszą być nadane określone uprawnienia / prawa dostępu, sieciowe, dla ustalonych użytkowników. To nie jest tak że wystawiam plik w sieci i każdy może robic z nim co chce. Po to jest nadawany z automatu tryb pracy, tylko do odczytu / edycji.

    0
  • #3 27 Lis 2014 19:23
    EdwartS
    Poziom 6  

    Witam, rozumiem twoje pytanie, ale tak jak napisałem "świadomie chce to usunąć" moje makro otwiera plik do momentu kiedy przestaje być aktywny tryb "tylko do odczytu" i zapisuje dane niestety z końcowym komunikatem nieświadomy użytkownik klika "Do odczytu i zapisu" i dupa użytkownik otwiera plik i może dowolnie edytować dane a moim zamiarem jest ochrona tych danych właśnie w taki sposób a nie inny. :-/ i chyba nic już z tym nie zrobię a nie jestem pewien czy pomożecie.

    0
  • #4 27 Lis 2014 21:27
    bobo
    Poziom 28  

    W excelu są takie trzy dostępne opcjie. Pierwsze dwie, w menu Narzędzia
    1. Udostępnij skoroszyt
    2. Ochrona
    Trzecia opcja to help, po polsku.

    Pozdrówka

    0