Gdybym ja widział co jest w pilocie ... . Niestety zwykle mam do czynienia z samą elektroniką lub elementami wykonawczymi. Widziałem układy radiowe producentów oraz tzw. uniwersalne, które miały oznaczenie wskazujące na otwieranie furtki/uchylanie bramy. Co do drugiego pytania to napiszę filozoficznie, że wszystko da się podłączyć, nawet domofon, byle tylko zgodnie z wymaganiami. Bardzo rzadko jestem na miejscu "tragedii", to znaczy tam gdzie nastąpiła usterka (stąd mało widziałem instalacji), ale z tego co widziałem to do otwierania furtek, lub uchylania bram są dodatkowe przyciski położone w miejscach, z których dobrze widać kto stoi. Zresztą są całe systemy domofonowe, które temu służą i mogą korzystać między innymi z RFID, 1-wire Dallas'a (jak i innych protokołów). Kilka nietypowych miałem okazję dostosowywać, ale to były baaardzo jednostkowe rozwiązania. Ja tylko zareagowałem na pierwszy post, abyś nie spalił triaków albo uzwojeń silników i nie narobił sobie dodatkowych, i niepotrzebnych kosztów, zaś co do samej instalacji typowego oprzyrządowania to przyznam się, że nie czuję się kompetentny i brak mi doświadczenia. Życzę zadowolenia z użytkowania tego sterownika i bezawaryjnej pracy. Niestety to nie jest ten sam układ, który był produkowany w latach poprzednich. [/quote]