logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podłączenie automatyki King-Gates grupy Nice jest poprawne?

MIO24 27 Lis 2014 12:22 9510 9
REKLAMA
  • #1 14169833
    MIO24
    Poziom 8  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam pytanie odnośnie automatyki firmy king-gates grupy Nice, czy to jest dobre podłączenie całego układu? Czy podłączenie automatyki King-Gates grupy Nice jest poprawne?
  • REKLAMA
  • #2 14170566
    olszewr
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Nie piszesz jaki to jest sterownik, domyślam się, ze chodzi o sterowanie siłowników z nap. 230V (kondensator wymagany dla silników indukcyjnych). Jeżeli dobrze się domyślam, to masz błąd właśnie w przyłączeniu siłowników. Popatrz na instrukcję:
    http://www.nice.pl/resources/pliki/Instrukcje/KING_GATES/Star_2230.pdf
    (ja wziąłem Star2230 - bo taki właśnie naprawiam) str. 4 - sposób podłączenia.
    Kondensator zapinasz do zacisków tylko wtedy, kiedy nie masz go przy silniku siłownika!
  • REKLAMA
  • #3 14170604
    MIO24
    Poziom 8  
    Tak silowniki 230V centrala dokładnie ta sama którą naprawiania. Czyli serowniki wyposażenie są już w kondensator. Oki. Reszta połączeń oki? Nie trzeba nic mostkowac? Jak zamontować drugą parę foto które będą przed bramą? Oraz o co chodzi z tym stop i jak podłączyć funkcję furtki? Z góry dziękuję za pomoc.
  • #4 14170687
    olszewr
    Poziom 13  
    <q><cite>Czyli serowniki wyposażenie są już w kondensator. Oki </cite></q>
    Nie ma takiej pewności. Musisz sprawdzić.

<q><cite>Reszta połączeń oki? Nie trzeba nic mostkowac? Jak zamontować drugą parę foto które będą przed bramą? </cite></q>
    Podałem w poście powyżej link do dokumentacji, przeczytaj ją kilkukrotnie zanim zaczniesz podłączać.

<q><cite>co chodzi z tym stop i jak podłączyć funkcję furtki? </cite></q>
    Funkcja STOP pełni coś w rodzaju wyłącznika bezpieczeństwa. Wejście ma być NC (czyli normalnie zwarte), jeżeli rozłączysz procedura otwierania lub zamykania bramy zostanie wstrzymana.
    Opcję furtki podłączasz do wejścia PED, strona 12 dokumentacji sterownika, pkt.10B. Jest wejście NO (normalnie rozwarte), sygnał uchylenia bramy dla pieszych nastąpi po impulsie zwarcia wejścia do pinu 10 (pin wspólny sterowania). Wyjścia fotokomórek podłączasz do wejść PHO1 (pin 13) i PHO2 (pin 14) i do pin15.
    Proszę czytać i jeszcze raz czytać dokumentację, tam jest wszystko napisane co potrzeba aby poprawnie przyłączyć sterowanie.
  • REKLAMA
  • #5 14170818
    MIO24
    Poziom 8  
    Czyli są to opcję dodatkowe które nie są uruchamiane z pilota tylko przez dodatkowy np włącznik? Dobrze rozumiem? Sprawdze czy są kondensatory ale możliwe ze brak w napędzie gdyż dołączone są do zestawu.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie czy można podłączyć domofon tj by otwierać bramę przez naciśnięcie przycisku na słuchawce?
  • #6 14171257
    olszewr
    Poziom 13  
    Gdybym ja widział co jest w pilocie ... . Niestety zwykle mam do czynienia z samą elektroniką lub elementami wykonawczymi. Widziałem układy radiowe producentów oraz tzw. uniwersalne, które miały oznaczenie wskazujące na otwieranie furtki/uchylanie bramy. Co do drugiego pytania to napiszę filozoficznie, że wszystko da się podłączyć, nawet domofon, byle tylko zgodnie z wymaganiami. Bardzo rzadko jestem na miejscu "tragedii", to znaczy tam gdzie nastąpiła usterka (stąd mało widziałem instalacji), ale z tego co widziałem to do otwierania furtek, lub uchylania bram są dodatkowe przyciski położone w miejscach, z których dobrze widać kto stoi. Zresztą są całe systemy domofonowe, które temu służą i mogą korzystać między innymi z RFID, 1-wire Dallas'a (jak i innych protokołów). Kilka nietypowych miałem okazję dostosowywać, ale to były baaardzo jednostkowe rozwiązania. Ja tylko zareagowałem na pierwszy post, abyś nie spalił triaków albo uzwojeń silników i nie narobił sobie dodatkowych, i niepotrzebnych kosztów, zaś co do samej instalacji typowego oprzyrządowania to przyznam się, że nie czuję się kompetentny i brak mi doświadczenia. Życzę zadowolenia z użytkowania tego sterownika i bezawaryjnej pracy. Niestety to nie jest ten sam układ, który był produkowany w latach poprzednich. [/quote]
  • REKLAMA
  • #7 14171790
    MIO24
    Poziom 8  
    Dzięki za wszelkie wskazówki. A co do kondensatorow to jeżeli nie ma ich w silownikach to tak jak na moim schemacie dobrze są podłączone przy centrali tak? I co może się stać jeżeli są w silnikach i ja jeszcze podłącze przy centrali?
  • #8 14173484
    olszewr
    Poziom 13  
    Jeżeli nie ma kondensatorów przy siłownikach, to tak mają być przyłączone. Zwróć uwagę, że wg dokumentacji siłownik jest przyłączany trzema przewodami: jednym wspólnym i dwoma fazowymi (dla silnika indukcyjnego do pracy z nawrotem). Ty wrysowałeś przyłączenie siłownika za pomocą dwóch przewodów co może wskazywać, że masz inne siłowniki niż oryginalne. Każde stwierdzenie (a w szczególnie na odległość), że coś robisz dobrze może być dla Ciebie niebezpieczne, więc nikt takiego sformułowanie nie zaryzykuje. Nie piszesz o swoim doświadczeniu, nie piszesz czy masz świadectwo kwalifikacji "E" i w zakresie jakich prac.
    W związku z powyższym sugeruję abyś zwrócił się do osoby legitymującej się świadectwem kwalifikacji, a najlepiej do doświadczonego instalatora o podłączenie. Nie kombinuj i tym samym nie ryzykuj zagrożeniem swojej osoby i innych.
  • #9 14173621
    MIO24
    Poziom 8  
    Witam
    Nie mam świadectwa kwalifikacji E (ale zapisany jestem już na kurs) nie miałem wcześniej gdyż zajmuję się głównie instalacjami niskoprądowymi, ale i do tego wymagane jest już E. W automatyke dopiero wchodzę małymi kroczkami jak narazie jestem po szkoleniu Nice, wysłałem dziś schemat do instruktora z szkolenia i odp ze wszystko oki tylko właśnie brakowało 2 fazy, przy silownikach są 3 przewody tylko myślałem ze 1 faza 0 i Peo.
  • #10 17597555
    robijac
    Poziom 2  
    Wygląda na to, że niestety ale błędy sa w instrukcji.
    TX i RX - podłączenia wykorzystywane to 1 i 2 (TX) oraz 1,2 i 4,5 (RX) dalej podłaczenie jak koledzy podpowiadali.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia automatyki King-Gates grupy Nice. Użytkownik zapytał o poprawność podłączenia siłowników 230V oraz o dodatkowe funkcje, takie jak montaż fotokomórek i podłączenie domofonu. Odpowiedzi wskazują na konieczność sprawdzenia, czy siłowniki mają wbudowane kondensatory oraz na poprawne podłączenie trzech przewodów do siłowników. Zwrócono uwagę na znaczenie dokumentacji technicznej oraz na ryzyko związane z nieprawidłowym podłączeniem. Użytkownik przyznał, że nie ma jeszcze odpowiednich kwalifikacji, ale planuje je zdobyć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA