Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Prosz, dodaj wyj徠ek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

Amplituner Kenwood VRS-5100 - Brak g這su

27 Lis 2014 19:01 1308 11
  • Poziom 25  
    Witam
    Po w陰czeniu do pr康u miga 6x "mute" na wy鈍ietlaczu po czym znika i nie ma g這su na g這郾ikach jak i s逝chawkach.
    Nie mam pilota do tego sprz皻u, a na pulpicie nie ma nigdzie przycisku mute.
    Dziwne, 瞠 przy od陰czeniu od pr康u to si nie kasuje, po rozkr璚eniu nie wida 瞠by by豉 jaka bateria podtrzymuj帷a pami耩, przynajmniej od g鏎nej strony p造ty PCB.
    Czy ma kto jaki pomys na te mute opr鏂z kupna pilota?
  • PCBway
  • Poziom 36  
    Instrukcja obslugi si k豉nia dost瘼na dla wszystkich .
    Reset procesora:
    W陰cz normalnie i wy陰cz a pojawi si OFF. Nast瘼nie od陰cz od zasilania , wci郾ij i przytrzymaj ON/STANDBY i podepnij do sieci.

    PS. Poza tym s takie pami璚i jak EEPROM kt鏎e nie wymagaj bateryjki ;)
    Kolega si poduczy w wolnych chwilach .
  • PCBway
  • Poziom 31  
    W tym modelu jest podtrzymanie ustawie, wytrzymuje ok. 1 dnia od陰czenia od zasilania. Spr鏏uj zresetowa mikroprocesor: wy陰cz sprz皻 wy陰cznikiem, wyci庵nij wtyczk z gniazdka. Nast瘼nie trzymaj帷 wci郾i皻y przycisk w陰cznika w堯 wtyczk do gniazdka.
    Haha, kolega tik_tak mnie ubieg :)
  • Poziom 25  
    Pod陰czam kabel sieciowy do pr康u i w陰cza si amplituner, wy陰czam go przyciskiem ON/STANDBY (wy鈍ietlacz ga郾ie i zapala si czerwona dioda standby) nast瘼nie od陰czam kabel sieciowy od pr康u, naciskam przycisk ON/STANDBY i trzymaj帷 go pod陰czam wtyczk do pr康u, amplituner si w陰cza i dalej miga mute na wy鈍ietlaczu.
    Amplituner by od陰czony od pr康u wi璚ej ni 1 dzie.
  • Poziom 36  
    Przytrzymaj ON/STANDBY d逝瞠j , pokombinuj z t opcj resetu.
    Szuka貫 serwis闚ki?
  • Poziom 25  
    Reset nic nie daje.
    Znalaz貫m service manual.
    Z procesora CXP82860 id:
    SUR MUTE
    F MUTE
    SW MUTE
    SB MUTE
    C MUTE
    DSP MUTE
    V MUTE
    Wydaje mi si 瞠 one s odpowiedzialne za wyciszenie.
    Ustawiam amplituner na radio bez anteny (jaki szum w g這郾ikach powinien by) i nie ma napi璚ia na wyj軼iu g這郾ik闚 FRONT, jak rozumiem odpowiedzialne jest za to F MUTE napi璚ie na nim wynosi 2,06V jak amplituner jest wy陰czony (standby) w momencie w陰czenia amplituneru dalej jest 2,06V mruga na wy鈍ietlaczu MUTE 6 razy i jak ga郾ie to napi璚ie na F MUTE wynosi 4,8V.
    Za bardzo nie wiem czy stan wysoki (4,8V) powinien za陰cza g這郾iki czy wy陰cza?
    Dla zainteresowanych dodaje service manual.
  • Poziom 36  
    Kombinuj co dalej.Masz ju map a to du穎.
    Idziesz po nitce do k喚bka , szukasz gdzie id sygna造 wyciszenia i analizujesz po schemacie jak powinno by poprawnie.
    W og鏊e czy Ty co zmierzy貫 , stan zasilania i praca ko鎍闚ek mocy ?
  • Poziom 25  
    Stabilizatory 7812, 7912, 7805 sprawne, wsz璠zie jest napi璚ie.
    Na wyj軼iu g這郾ik闚 nie ma napi璚ia bo przeka幡ik jest otwarty( na wyj軼iu ka盥ego kana逝 jest przeka幡ik).
    Przed przeka幡ikiem jest 0,8V nie zale積ie od ustawionej si造 g這su.
    Przeka幡ikami steruje BU4094BCF-E2 kt鏎y jest pod陰czony do NJW1157, z NJW1157 wychodz wszystkie kana造 audio do ko鎍闚ek mocy.
    Ko鎍闚ki mocy to STK402-270
    Na pinach 8 (+VCC) oraz 9 (-VCC) jest 72V.
    Na pinach 4 (PRE +VCC) oraz 12 (PRE -VCC) jest 68V.
    FRONT LEFT:
    Na pinie 16 (C IN) jest 0,5V na pinie 17 (C NF) jest 0,5V na pinie 18 (C +VE) jest 0,7V i na pinie 19 (C -VE) jest te 0,7V napi璚ia mierzone wzgl璠em masy g這郾ik闚.
    FRONT RIGHT
    Na pinie 14 (FL NF) jest 0,5V na pinie 15 (FL IN) jest 0,5V na pinie 10 (FL +VE) jest 0,7V na pinie 11 (FL -VE) jest 0,7V napi璚ia mierzone wzgl璠em masy g這郾ik闚.

    Czyli na wej軼iu ko鎍闚ek mocy jak i na wyj軼iu brak napi璚ia.
    No i teraz za bardzo nie wiem co dalej robi, mo瞠 kto z was pomo瞠?

    @edit
    Uda這 mi si po篡czy pilot uniwersalny i gdy wcisn mute na pilocie to na wy鈍ietlaczu mruga ca造 czas mute do momentu w kt鏎ym znowu nacisn mute na pilocie.
    Tak wi璚 amplituner jest uszkodzony i dalej nie wiem co oznacza te mute na wy鈍ietlaczu co miga 6 razy podczas w陰czania ale na pewno nie wskazuje wci郾i皻ego mute na pilocie.

    Wracaj帷 do F MUTE to raczej ono prawid這wo dzia豉, jest 2,06V gdy na pilocie wcisn mute (na wy鈍ietlaczu mruga mute ca造 czas) natomiast gdy nacisn ponownie mute na pilocie (na wy鈍ietlaczu przestaje mruga mute) to na F MUTE jest 4,8V.

    @edit
    Brakowa這 napi璚ia +12V wcze郾iej jak sprawdza貫m to na stabilizatorze by這 12V ale pad by oderwany i dalej nie sz這 na p造t.
    Po zmostkowaniu amplituner si w陰cza a po 2-3 sekundach si wy陰cza i miga ca造 czas dioda standby.
  • Poziom 39  
    Sprawd uk豉d protekcji przed sk豉dow sta陰 na wyj軼iach ko鎍闚ki mocy.
  • Poziom 25  
    Podpowiesz jak to sprawdzi?
    A mo瞠 to co z pozystorem po od陰czeniu go jak by amplituner szybciej si wy陰czy.
    Normalnie ma 100 Ohm podgrza貫m troch go to uros這 do 130 Ohm wi璚 raczej jest sprawny?

    @edit
    Po z kr璚eniu wszystkiego do kupy ju si nie wy陰cza widocznie masa gdzie nie styka豉 bez obudowy.
    S造cha ju szumy radia na s逝chawkach ale na wyj軼iu g這郾ik闚 nie ma napi璚ia, b璠 musia pod陰czy jaki g這郾ik i sprawdzi czy dzia豉.

    @edit
    G這郾iki te ju dzia豉j.

    @edit
    Mam jeszcze pytanie, na amplitunerze pisz 60W a ko鎍闚ki mocy STK402-270 s na 40W to jak to jest?
  • Poziom 25  
    dzi瘯i za odpowiedz.