Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung Galaxy S2 - układ zasilania

27 Lis 2014 23:54 2679 5
  • Poziom 2  
    Witam,
    Mam telefon Samsung Galaxy S2, który prawdopodobnie był częściowo zalany, bądź zawilgocony. Telefon rozładowywał baterię do zera w bardzo szybkim tempie, nie było możliwości naładowania go do końca. Obecnie telefon w ogóle nie ładuje.

    Po otworzeniu zauważyłem, że na płycie głównej jest bardzo mała bateria, która pokryta jest zielonym nalotem, podobnie niektóre komponenty i ich pady. Jakiś czas temu dokonywałem korekty lutowania padów w USB. Działało przez jakiś czas - ładowanie się włączało.

    Obecnie mimo, iż gniazdo polutowane jest dobrze i zasilanie dochodzi do płytki, telefon nie ładuje.
    Przypuszczam iż albo układ zasilania jest popsuty, albo jest to wada taśmy łączącej płytkę (z gniazdem USB) z płytą główną.

    W związku z tymi problemami mam pytania:
    1. Czy możliwe jest, że płytka z gniazdem i taśmą została uszkodzona przez wilgoć?
    2. Czy bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie modułu zasilania?
    3. Jeśli moduł zasilania to gdzie on się znajduje na płycie głównej ?
    4. Czy jest możliwość jego wymiany, czy niestety potrzeba będzie wymienić całą płytę?
    5. Czy posiada ktoś instrukcję serwisową?
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Sprawdz czy przypadkiem nie jest zwarte zasilanie na stykach bateri bo w i9100 lubi jeden kondensator C565 łapać przebicie
  • Poziom 19  
    Ja bym podłożył inną płytkę (oczywiście w oryginale) i standardowo kondensator ale to bardziej jak się nie włącza( w takim przypadku wyciągnąć go i zobaczyć czy odpali).
  • Poziom 2  
    Stellatech.com napisał:
    Sprawdz czy przypadkiem nie jest zwarte zasilanie na stykach bateri bo w i9100 lubi jeden kondensator C565 łapać przebicie


    Zajrzałem pod mikroskop - faktycznie coś jest nie tak, jedna z okładek praktycznie nie istnieje. Trochę się pospieszyłem z rozmontowaniem okolicy U504- wydawało się, że tam jest problem. Odlutuję ten kondensator i zobaczę czy to nie on powodował zwarcie - przy połączeniu zasilania do telefonu pobierany prąd z zasilacza laboratoryjnego ponad 3A...

    Dodano po 1 [minuty]:

    venummasa napisał:
    Ja bym podłożył inną płytkę (oczywiście w oryginale) i standardowo kondensator ale to bardziej jak się nie włącza( w takim przypadku wyciągnąć go i zobaczyć czy odpali).


    Zrobiłem taki test - wymontowałem płytę główną i podłączyłem zasilanie pod USB- nie było zwarcia, więc chyba taśma i mała płytka jest ok.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy ktoś z Szanownych Kolegów posiada informację o wartościach elementów biernych woków U504 oraz jaką pojemność winien mieć C565?
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    2203-007781 C565 C-CER,CHIP;22000nF,20%,10V
    Inna sprawa, że spokojnie możesz zostawić wszystko bez tego kondensatora i telefon będzie śmigał prawidłowo.
  • Poziom 2  
    sm233 napisał:
    2203-007781 C565 C-CER,CHIP;22000nF,20%,10V
    Inna sprawa, że spokojnie możesz zostawić wszystko bez tego kondensatora i telefon będzie śmigał prawidłowo.


    Teraz musze sobie jeszcze poradzić z osprzętem do U504. Zauważyłem, że U504 może być prawdopodobnie wymieniony na RT9536.
    RT9536

    Obudowa jak i funkcje poszczególnych pinów się zgadza, jednakże nie mam pewności co do parametrów - niestety brak dokumentacji.

    Co do C556 to zastanawia obudowa C-CER,CHIP1000NF,10%,25V,X5R,1608
    Na layoucie jest raczej 0603
    Co do C566 wg katalogu Samsunga 2,2uF/10V