Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LTA400HM13 - Czerwony obraz, powidoki.

anemik 28 Nov 2014 08:11 3363 2
  • #1
    anemik
    Level 19  
    Witam serdecznie,
    W krótkim czasie trafiły do mnie dwa TV zaraz po gwarancji z tą samą przypadłością tj. obraz widoczny, ale przez czerwony filtr, złe odświeżanie.
    Pierwszy to Sharp LC40LE510E, z matrycą LTA400HM13, a drugi to Philips 40PFL3107H/12 na matrycy LTA400HM23. Obie matryce Samsunga.
    Moje pytanie to czy Samsung zaczął robić tak beznadziejne matryce, które wytrzymują niewiele ponad dwa lata?
    A może się mylę i to nie matryca (szkło) jest uszkodzone tylko, któryś układ (tak jak miało to miejsce przy matrycach CMO - AS15F,G,H)?
    Może, ktoś ma większe doświadczenie z tymi matrycami i może coś więcej na ich temat się wypowiedzieć?
    Oczywiście, żeby nie być goło słownym załączam wyniki pomiarów jakie wykonałem na T-con-ach. Wartości są podane z matrycy LTA400HM13, ale w LTA400HM23 są prawie takie same. Opis po rosyjsku, bo tam znalazłem jakieś pomiary do, których mogłem się odnieś.

    Вот напряжения на всех контрольных точках T-CON
    D1 – 0
    D2 – 0
    CKV1 – 9,72
    CKV2 – 9,72
    CKV3 – 9,72
    CKVB1 – 9,78
    CKVB2 – 9,78
    CKVB3 – 9,78
    STVP - -11,0
    AP_S – 0,10
    AP20_N – 0,55
    AP20_P – 0,38
    AP2E_N – 0,54
    AP2E_P – 0,38
    TP11 – 0
    TP12 – 0
    TP13 – 0
    TP14 – 0
    TP2 – 0
    TP5 – 0
    VOHE_28V – 30,6
    VSS_-7.5V - -7.31
    /OFFE_-11V - -11.13
    AVDD_17.5V – 16.32
    VMHL_7.5V – 8.54
    VDD_3.3V – 3.31
    VDD_1.2V – 1.21
    INV_V – 1.66
    TRDY – 3.29
    CPV1 – 3.11
    CPV2 – 3.11
    CPV3 – 3.11
    STV – 0.02
    VIN – 11.63
    VIN_O – 11.63
    Около разъема три группы по 4 площадки в ряд
    1.27
    1.07
    1.22
    1.12



    1.22
    1.12
    1.27
    1.07

    1.13
    1.18
    1.20
    1.10
    Еще две группы по 4
    1.18
    1.12
    1.15
    1.19

    1.21
    1.11
    1.18
    1.15
    WPN - 0.14
    CPV4 –3.15
    TM – 0.02
    NT – 0.02
    KB – 2.27
    INV_H – 1.66
    DE – 0/02
    SDA – 3.30
    SCL – 3.30
    WPP – 3.30
    DCC – 0.02
    VDD_1.8V – 1.79
    VCS2 – 7.15
    VCS3: 7.15
    IB – 1.17
    F_VC – 7.17
    TP1 – 7.22
    VCS4 – 7.17
    IA – 7.18
    O_C – 7.20
    VCG3 – 7.15
    VCG2R – 7.15
    IC – 7.17
    VCG1 – 7.16
    VCG2L – 7.16
    VGU_H – 15.74
    VGU_L – 8.87
    VGL_H – 7.85
    VGL_L – 0.48
    RST – 3.29
    VG18 – 0.47
    VG17 – 2.86
    VG16 – 3.85
    VG15 – 4.42
    VG14 – 4.92
    VG13 – 5.37
    VG12 – 5.80
    VG11 – 6.18
    VG10 – 7.84
    AP10_N – 0/51
    AP10_P – 0.40
    AP1E_N – 0.52
    AP1E_P – 0/41
    VG9 – 8.87
    VG8 – 11.59
    VG7 – 11.80
    VG6 – 11.87
    VG5 – 12.23
    VG4 – 12.61
    VG3 – 13.06
    VG2 – 13.59
    VG1 – 15.74
    На остальных точках - 0V

    T-cony są na stałe połączone z matrycami.
    LTA400HM13 - 400HR42S4LV0A - MAX9695 , 24C64WP, LOF6041T08-01, SM4109 DA1219
    LTA400HM23 - DLED400S4LV0.1 - 512N 1245 , i7939A H2497FG (12x4), LQF6041T0B-Q1 , 24C64WP (8), SM4152 DA1242 SMC0042
  • #2
    lisek
    Service technician RTV
    Być może jak w Link_ zwłaszcza ostatnie zdanie

    Quote:
    Po wymianie SM 4109 wystartował na chwilę , z zielonkawą treścią obrazu. Po czym SM 4109 uszkodził się ponownie ....
    - zwarcie w "szkle" zezłomowano

    Ponieważ o nim nic , a nic nie wiadomo >> być może i daje czerwony obraz?!

    *napięcia z G-amma IC wyglądaja ok?
    - te opisane VGx do VGxx

    Link_LTA400HM13
    Ten sam T-con T-CON 400HR42S4LV0A
    Quote:
    VONE 28V
    VOFFE ( -11V)
    VSS (-7.5V)
    AVDD 17.5v
    VMHL 7.5v - 8.6V
    VDD 1.2V
    VDD 3.3V
    INV_V - 1.66v
    VIN - 11.84v


    Chociaż na forum brazylijskim pisano , ze podobne objawy dawał Main 17MB60-4.1 40" (obraz na tej samej matrycy przesycony czerwienią)
  • #3
    anemik
    Level 19  
    Wszystko raczej wskazuje na szkło.

    Main i zasilacz podstawiony do drugiej matrycy i wszystko gra jak należy.
    Co się tyczy tego SM4109, to wydaje się być dobry, bo mam ujemne napięcia, które są generowane z niego. Co prawda nie badałem go dokładnie, bo nigdzie nie mogłem znaleźć żadnego datasheeta do niego.