Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus K52J - Brak reakcji na zasilanie

conkore 28 Lis 2014 18:54 3177 14
  • #1 28 Lis 2014 18:54
    conkore
    Poziom 14  

    Witam,
    mam laptopa ASUS K52J, który nie reaguje na zasilanie. Oznaczenie płyty to:
    HannStar
    MV-4
    94-0
    1109
    K52JR
    REV. 2.3A

    Zmierzyłem wszystkie cewki i większe kondensatory i nie ma zwarcia.

    Macie jakieś pomysły co jeszcze zmierzyć?
    Macie jakiś schemat do tej płyty lub modułu zasilania o oznaczeniu:
    K52JR_DC_BOARD
    Rev. 2.2
    94V-0
    1105. E157925

    Proszę pisać wszystkie pomysly.

    0 14
  • #2 28 Lis 2014 19:17
    slawmix1234
    Poziom 31  

    19V masz na kluczach?, bios przeprogramowany?, reset CMOS zrobiony? , oscylacje na kwarcach obecne? napięcie na wyłączniku spada do 0V po wciśnięciu?, jakieś napięcia na cewkach masz?

    0
  • #3 29 Lis 2014 01:13
    majsterek
    Poziom 21  

    conkore napisał:
    Proszę pisać wszystkie pomysly


    Sprawdź czy masz zasilanie biosu i mikro-kontrolera płyty głównej, czyli czy działa Ci podstawowa przetwornica 3/5V.

    0
  • #4 01 Gru 2014 20:24
    conkore
    Poziom 14  

    Witam
    laptop ma osobną płytę zasilania. Na microswitchu ja każdej nóżce jest zero 0V obojętnie czy jest wciśnięty czy nie Asus K52J - Brak reakcji na zasilanie

    0
  • #5 01 Gru 2014 21:11
    majsterek
    Poziom 21  

    Czy na płycie masz układ RT8206A? Jeśli tak to czy możesz pomierzyć na nim napięcia? Cały czas próbuję ustalić czy działa Ci podstawowa przetwornica 3/5V.
    Możesz podać dokładne oznaczenie płyty?

    0
  • #6 01 Gru 2014 21:15
    boro1234567
    Spec od komputerów

    I to tyle jeśli chodzi o pomiary?

    0
  • #7 01 Gru 2014 21:21
    ul1002

    Poziom 35  

    conkore napisał:
    Witam
    laptop ma osobną płytę zasilania. Na microswitchu ja każdej nóżce jest zero 0V obojętnie czy jest wciśnięty czy nie Asus K52J - Brak reakcji na zasilanie


    Zaszalałeś, niestety napięcie na przycisk power idzie z części laptopa którą odłączyłeś od tej płytki, czyli z płyty głównej:) , teraz uważaj, bo jak źle podepniesz płytę główną coś pójdzie z dymem.

    0
  • #8 01 Gru 2014 23:33
    conkore
    Poziom 14  

    Po podpięciu płyty na switchu nadal 0V.

    Na płycie jest układ RT8206A. Napięcie 19V do niego dochodzi natomiast napięcia jakie są na wyjściu maja max 70mV.

    Oznaczenia na płycie ta takie jakie podałem w pierwszym poście:
    HannStar
    MV-4
    94-0
    1109
    K52JR
    REV. 2.3A

    0
  • #9 02 Gru 2014 07:27
    ul1002

    Poziom 35  

    Jaki prąd pobiera płyta?

    0
  • #10 02 Gru 2014 08:03
    lisek
    Spec od monitorów

    Popatrz czy masz 5VA ( LDO pin.7 RT8206A) oraz 3VA i czy masz to napięcie 3VA na KBC.....
    3VA jest robione z 5VA
    Dopiero jak syg.EN z KBC przyjdzie właczane sa "siłowe"5VSUS i 3VSUS.
    Jest pewna zależność z MB39A132
    Dopiero po tych pomiarach ... Wymień ten RT8206 /*oraz sprawdz klucze na polowych.

    *Tam często miały zwarcie kondensatory ceramiczne ... nawet w ok. chipseta
    oray RT8202A zasilanie procesora

    _____________________
    BD82HM55
    KBC: IT8570E
    charger MB93A132

    Podchodzi SM od K42JV rev.2.0 i wyżej, *ten model ma grafikę Nvidia
    Zaś K52JR Rev. 2.3A ma grafikę ATI , zazwyczaj HD6370 (216-0774211)

    Dla Bios ma ważne to co na stickerze napisano
    * np. na MB K52JR REV. 2.3A
    * na sticker PN: 60-N1XB1000 A06K52JU czyli BIOS ver. pod 52JU

    0
  • #11 02 Gru 2014 22:32
    conkore
    Poziom 14  

    Niestety LDO jest równe 0V. Na KBC +3V też nie ma.
    W czwartek będę miał nowy RT8206A. Wymienię go oraz klucze też wymienię.

    Napisze co osiagnąłem.

    0
  • #12 07 Gru 2014 23:24
    conkore
    Poziom 14  

    Witam,
    uklad RT8206A oraz klucze wymienione. Napięcie 5V jest, kontrolki się świecą, bateria się ładuje ale płyta nie odpala.

    Wymieniłem i zaprogramowałem także BIOS.

    Macie jakieś pomysły?

    0
  • #13 08 Gru 2014 08:32
    ul1002

    Poziom 35  

    Jaki prąd pobiera płyta(już pytałem-bez odpowiedzi) przed wymianą RT kontrolki się świeciły i ładowanie było?

    0
  • #14 08 Gru 2014 08:35
    majsterek
    Poziom 21  

    conkore napisał:
    Na KBC +3V też nie ma

    Piszesz, że 5V jest, ale sprawdziłeś czy masz zasilanie biosu i KBC? Napięcie na włączniku jest?

    0
  • #15 25 Gru 2014 22:56
    conkore
    Poziom 14  

    OK
    problem rozwiązany wymieniłem BIOS i płyta śmiga.

    Dziękuje wszystkim za pomoc.

    1
  Szukaj w 5mln produktów