Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

urmet,miwi 5025/1d zestaw - wymiana domofonu/ instalacja nowego zestawu

30 Lis 2014 13:01 5973 26
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie no i oczywiście prosze o pomoc kogoś życzliwego ;-)
    Jak w temacie wziołem sie za wymianę domofonu zestaw urmet miwi zasilacz 18a1
    panel zewn. 5052/1d unifon 1131
    Wydaje mi sie że połączyłem wszystko ok ale nie sjest ok ;-)
    Słychać na zewnątrz osobę mówiącą do słuchawki i działa w przycisk wywołania na panelu zewnętrznym .
    Czyli generalnie słabo bo z domu nie da sie otworzyć bramki, i nie słychać osoby przy bramce :-( to bardziej wyszło mi coś w rodzaju zwykłego dzwonka a nie domofonu :-(
    Co mogłem spitolić i co trezba poprawić - takie moje błagalne pytanie do Was?

    Jeszcze jedno do zasilacza podpiąłem 10 żył (więcej juz niestety nie ma) tyle tez jest widocznych przy kasecie na zewnątrz , ale na schemacie jest taki przewód ,jak "wywołanie" ,połączony z unifonem do panela zewnętrznego z pominięciem zasilaczA i tu chyba mam kolejny problem bo w takim razie brakuje mi na to połączenie przewodu :-( Jeśli tak to panowie da sie zrobić jakiś mostek,wykorzystać inne przewody, żeby to zadziałało czy raczej inny zasilacz :( ?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 9  
    Kolego tak się nie da określić co zrobiłeś źle.
    Do panela zewnętrznego masz mieć podpiętych 8 przewodów - więc gdzie podpiąłeś te 10?
  • Poziom 10  
    zasilacz potrzebuje 10żył i tyle miałem i wykorzystałem unifon 5 żył (4 złączone odpowiednio z oznaczeniami i wpięte do zasilacza + jedna omija zasilacz i powinna iść wg.schematu prosto do panela zewn. żył z unifonu mi wystarcza ale w przewodzie który ziemia idzie do panela zewn. jest jak juz pisałem 10 żył i wszystkie wykorzystane ;-( ) kaseta zewn. potrzebuje 7żył (w tym jedna omija zasilacz - to chyba mój problem) elektrozaczep potrzebuje 2żył

    teoretycznie wydaje mi sie że mam problem z brakującym przewodem który łączy unifon(CA) bezpośrednio z kaseta na zewnątrz, ale nie wiem czy to tylko to ,
    druga sprawa, czy można coś pokombinować aby ta dodatkowa żyłę "wyczarować" bo tak jak wspominałem instalacja połozona od zasilacza do kasety domofonu ma 10żył wszystkie wykorzystane

    Moderowany przez Tracer2:

    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

  • Poziom 10  
    kb2512 nie dowiary ale swoim postem pomogłes mi i to bardzo ;-)
    analizuje to od wczoraj i dopiero po twoim poście skupilem się na tej "10" i tym jak mogło braknąć żył ?!
    Wyglada na to ,że poprostu przy podpinaniu unifonu całkowicie bez sensu spiąłem ze soba 4 przewody z unifonu z czterama z tej "10" i teraz mi ich brakuje :-)
    Więc tak, poprzepinam to od nowa i zobaczymy jak będzie, bo jeszcze kwestia prowadzenia rozmowy i otwierania pozostaje ;-) ale mam nadzieje ,że coś drgnie po zmianach ;-)

    sorry za chaos ale amatorszczyzna w temacie wychodzi ;-)
  • Poziom 9  
    Dokładnie to miałem na myśli co napiał suworow.
    Może to ci coś rozjaśni.
    urmet,miwi 5025/1d zestaw - wymiana domofonu/ instalacja nowego zestawu
  • Poziom 10  
    Panowie fotki schematów wkleiłem ,jak by dobra dusza chciała pomóc ,żeby nie szukała - nie wziąłem pod uwagę, że znacie na pamięć ;-)
    Kolejne podejście do domofonu zrobię z braku czasu dopiero w środę :( pozmieniam wtopy które zrobilem do tej pory ;-) zrobie fotki i poproszę pomoc ;-)
    Alw dzieki za zainteresowanie twmatem .
  • Poziom 10  
    pozwalam sobie podbić temat ,udało sie wczoraj wszystko sprawdzić (choć zimno jak diabli;-) ) i lipa :-(
    Fotek nie ma co wrzucać bo po małych korektach wszystko zostało połączone jak w schemacie .
    w dalszym ciągu nie słychac w unifonie osoby która mówi do panela na zewnątrz :-( oraz nie można otworzyć bramki -choć tu sprawa jest inna bo myślę że po odkreceniu elektrozaczepu wszystko bedzie ok ,wiec tym się narazie nie przejmuje ale mam takie pytanko, czy w unifonie połączenie 10-6 nie powinno być czasem przerwane (tak jak było w starym unifonie )
    i drugie panowie co począć z tym panelem co to może być ,co jeszcze moge sprawdzić ? dodam jeszcze, że właśnie z tego powodu zdecydowałem sie na wymiane starego domofonu dokładnie ta sama usterka :-( czyli brak odsłuchu osoby mówiacej na zewnątrz tyle ,że stary panel miał w sobie dość duzo robali ;-) i osmolony był troszke ,czyli jakies zwarcie chyba było .
  • Admin Zabezpieczenia Stacjonarne
    pils napisał:
    Fotek nie ma co wrzucać bo po małych korektach wszystko zostało połączone jak w schemacie .

    Albo i nie. Bez opisu/ zdjęcia wykonanych połączeń możęmy sobie jeszcze długo tak gdybać.
    Kolejna kwestia to ciągłość/ brak zwarć na przewodach. Sprawdzałeś czy tez nie ma co sprawdzać bo na pewno jest wszystko dobrze?
    Mostek 6-10 zostaw w spokoju.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Podopięty wg. Schematu na bank -nie ma co tu szydzić ;-) choć amator ze mnie w temacie.
    Jeśli chodzi o przewody to celowo pozmienialem kolory żył względem starego podłączenia a dokladnie ta sama usterka mimo wszystko zepne zestaw na krótko lub sprawdze przewody puszczając na nie napięcie bo chyba nic innego nie pozostało :-( jak szczelone przewody
    to jestem w d....;-(
  • Admin Zabezpieczenia Stacjonarne
    ' Na bank" to Ci nie działa. Cała reszta pozostaje w strefie możliwości. i przez Twoją pasywność w domysłów. Czasami warto opisać zrobić schemat dla samego siebie.... bo juz w trakcie tej czynności wychodzi co jest nie tak. Najczęstsza pomyłka w tych domofonach to MK w panelu zew- i w sumie nawet by pasowało.
    A to ze jesteś amatorem to nawet plus, bo nie popełnisz przynajmniej tych błędów które wynikają z rutyny.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    podczas sprawdzania połączeń oczywiście powstał odręczny schemat ,nie wkleiłem coby nie było "po co wklejasz oczywiste rzeczy" ;-) wkleje więc wieczorkiem (teraz praca noe pozala) tym bardziej ,że masz racje ,ręki bym nie nadstawił za to połączenie choć jestem mocno pewny ze jest ok ;-)
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Narazie sprawa utknęła ,po puszxzczeniu napięcia na przewody okazało się że dwa przewody mają przerwę :-( udało się ją dość szybko zlokalizować pomógł pies który chciał się pochwalić co zmajstrował - odkopany i nadgryziony przwód :-( trzeba to teraz połatać i sprawdzić czy to była jedyna przyczyna usterki ech...
  • Poziom 10  
    Udało się wszystko załatać sprawdzić jeszcze raz przewody i po raz kolejny podpiąć ;-) i co sie okazało - że poszło mi jeszcze gożej niż za pierwszym razem :-(
    Panel na zewnącz buczy i poza tym generalnie nic:-( nie ma nawet podswietlenia na panelu :-( załączam schemat mojego podłączenia - najgorze ze teraz to już totalna załamka :-( jak ktos ma ochotę to prosze o radę;-)

    Dodano po 34 [minuty]:

    urmet,miwi 5025/1d zestaw - wymiana domofonu/ instalacja nowego zestawu
  • Specjalista Domofony
    schemat jest OK.
    A jak podłączysz na stole na krótkich kablach to jaki jest efekt?

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Nie sprawdzilem go tak na krótko powiem szczerze ale zwałe mam bo podpiolem go niemal identycznie jak przedtem a poprzednim razem niewiele brakowałlo do szczescia;-) a teraz taka padaka :-/ nie bardzo rozumiem jak to mozliwe :-?
    Pozdrawiam
  • Specjalista Domofony
    dlatego podłącz tak jak mówiłem, wtedy wykluczysz ewentualne problemy sprzętowe

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Nie ma wyjscia - tak zrobie

    Pozdrawiam
  • Poziom 17  
    Odłącz zasilanie ~12Vac o ~0. Sprawdź, czy nadal masz problem z buczeniem.
    Masz ewidentny problem z masami. Jeżeli masz tak podłączone jak narysowałeś to winny jest przewodnik (kabel)

    A co do schematu:

    Ircys napisał:
    schemat jest OK.

    Nie jest OK. Nie podpiąłeś elektro-zczepu [Z], chyba, że Ci nie zależy na jego obsłudze :)
  • Poziom 10  
    Witam ponownie , dzisiejsza "sesja" wreszcie była owocna i wszystko dziala :D
    Ale i tak mam pytanko - delikatne bzyczenie z elektrozaczepu :-\ z czego może wynikać i jak sie go pozbyć ?
    Poza tym wszystko działa w 100%

    pozdrawiam
  • Poziom 17  
    pils napisał:
    delikatne bzyczenie z elektrozaczepu


    Delikatne bzyczenie elektro-zaczepu wynika z jego... konstrukcji. A konkretnie napięcia zasilającego. Ponieważ jest zasilony prądem zmiennym to "bzyczy" i będzie "bzyczał".

    Jeżeli bardzo Ci to przeszkadza to musiałbyś zastosować elektro-zaczep na prąd stały i zmienić podłączenie elektrozaczepu w instalacji.
  • Poziom 10  
    Czyli zakupić nowy ekektrozaczep (najlepiej pod model domofonu, czy nie ma to znczenia?) i podpiąć wg. Jego instrukcji domniemam?;-)
  • Poziom 17  
    Napisałem Ci post wyżej tylko chyba w tym samym czasie ;)
  • Poziom 10  
    Dokładnie ;-)
    Choc zakup nowego zaczepu nie stanowi problemu to dziwi mnie to o tyle , ze ten sam zaczep przy starym domofonie nie "bzyczał" non stop a tylko podczas otwierania , stąd myslałem żd wystarczy coś przepiąć
  • Poziom 10  
    Tak zrobię ;-) dodam tylko ze zaczep choć cały czas " bzyczy" to otwiera/zwalnia się tylko przy wciśnięciu guzika w unifonie czyli tak jak powinien

    Pozrawiam
  • Poziom 17  
    Stawiam na jakieś przebicie masy bo inaczej nie powinien się tak zachowywać.
    Myślałem, że chodzi o "bzyczenie" podczas otwarcia.