Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thermomix TM31 error 39

tometom 30 Nov 2014 14:26 12009 13
    tometom
    Level 8  
    Witam, w Thermomixie pojawił mi się error 39, czy można to jakoś naprawić, w sensie czy naprawa jest opłacalna???, Czy ewentualnie ktoś podjął by się naprawy w Warszawie?? Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc.
    poker94
    Level 11  
    w moim przypadku była opłacalna, padł jeden z tranzystorów G04n60. Trudno znaleźć takie tranzystory IGBT dlatego u siebie zamieniłem go na MOSFETa BUZ91A. Dłuższy w nim będzie czas przełączania ale myślę że trochę wytrzyma.

Naprawa kosztowała niecałe 4 zł i 3 godziny pracy.
    pmitus
    Level 12  
    No u mnie również wyskoczył ten sam błąd. Po rozebraniu urządzenia okazało się, że bezpiecznik zwłoczny T3,15A przepalony. Dziś kupiłem nowy, co prawda o szybkim działaniu, bo dopiero w piątek będzie zwłoczny,ale niestety po wymianie bezpiecznika nadal błąd występuje. Macie jakieś pomysły? Od czego zacząć? W serwisie VORWERK kasują niebotyczne kwoty. Jeżeli miałbym pewność,że to problem z płytą główną to mogę kupić za 200zł.
    pmitus
    Level 12  
    Widzę, że brak pomysłów. Po przeanalizowaniu układu stwierdziłem uszkodzenia tranzystorów IGBT G04n60 i diody. Kupiłem tranzystory SGP04N60, prze-lutowałem 6szt, wymieniłem diodę i niestety po podłączeniu wszystkiego i odpaleniu thermimixa wielki strzał, rozerwało dwa tranzystory, bezpiecznik. Sprawdziłem grzałka, silnik sprawne. Ma ktoś jakieś pomysły skąd takie ponowne uszkodzenie?
    barfor
    Level 13  
    Udało się Panu rozwiązać problem ?
    pmitus
    Level 12  
    Niestety nie, od dwóch tygodni nie miałem czasu wrócić do naprawy. Płytka z uszkodzonymi tranzystorami leży. Myślałem,żeby wysłać do serwisu,ale oni wymienią płytkę i razem z wysyłką skasują około 800zł (sama wysyłka 65zł, bo nie mam oryginalnego pudełka). Chcę podjąć jeszcze temat naprawy.(do tej pory wymiana tranzystorów i diody kosztowała 40zł) Napisałem do użytkownika z forum który miał identyczny problem z padającymi tranzystorami,ale nie udzielił mi odpowiedzi.
    barfor
    Level 13  
    U mnie jak u Kolegi wyżej, także okazał się uszkodzony jeden z tranzystorów G04n60. Kupiłem oryginalny, po wymianie bezpiecznika i tranzystora urządzenie jak na razie pracuje normalnie. Nie wiem jaka była przyczyna uszkodzenia. Na dnie obudowy było trochę płynu z "czerwonych buraczków" - może to było przyczyną. Pozdrawiam, i czekam na dalszy ciąg Pana zmagań.
    pmitus
    Level 12  
    A czy może Pan podpowiedzieć gdzie kupić oryginały tych tranzystorów. Ja kupiłem zamienniki, bo tych samych nie znalazłem. Niestety zamienniki mi wystrzeliły po zwarciu, ale chciałbym kupić oryginały i jeszcze raz prze lutować.
    Póki co kupiłem używaną (po bardzo okazyjnej cenie),ale sprawną płytę i wymienię,ale starą w wolnej chwili (pewno dopiero zimą) chcę uruchomić.
    barfor
    Level 13  
    Sklep internetowy: www.100Hz.pl Bardzo miła i szybka obsługa. Jeśli uszkodzenia u Pana są tak duże proszę wymienić jeszcze MOC 3036. Pozdrawiam, Bartosz.
    pmitus
    Level 12  
    No właśnie w tym sklepie kupiłem: :SGP04N60 (G04N60) IGBT 4/10A 600V TO-220. (Potwierdzam miłą i expresową obsługę). W takim razie muszę kupić kolejny raz te same, przelutować i dodatkowo wymienić element 3036 tak jak Pan sugeruje.
    Nie wiem dlaczego po przelutowaniu wystąpiło takie zwarcie (wszystkie zabezpieczenia w całym budynku poleciały :))
    michas_74
    Level 9  
    Witam

tak się składa, że też mam problem z T31 error 39.
    uszkodzonych tranzystorów mam więcej - zastanawiam się nad przyczyna (przepięcie).

@pmitus
    czy udała się naprawa?
    może jakieś wskazówki - z góry dzięki za pomoc.
    pmitus
    Level 12  
    Naprawa się udała oczywiście samodzielna, bez serwisu. Wymieniłem płytę główną, którą kupiłem z ogłoszenia na OLX. Tu masz link do ogłoszenia: http://olx.pl/oferta/thermomix-tm-31-glowna-e...ytka-sterujaca-CID628-IDaePBT.html#589a16b60c. Zadzwoń zapytaj może gość ma jeszcze płyty, bo widzę, że ogłoszenie nie zdjęte.
    Swoją starą dałem koledze który ma serwis elektroniki, ma w długie zimowe wieczory rozkminić temat może uda mu się ją zreanimować. Ja wykorzystałem wszelkie swoje możliwości :) Jeżeli uda Ci się zdobyć płytę wymienisz ją bez problemu - łatwizna. Podobno 6-cio letnie thermomix-y TM31 tak mają pada zasilanie.
    tometom
    Level 8  
    Autoryzowany service rozwiazal moj problem.