Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus/G124X/HS 2102 - Buderus G124X + Sterownik HS 2102 - działanie i ustawien

zakmiko 30 Nov 2014 19:05 5769 2
    zakmiko
    Level 8  
    Witam,

Chciałbym rozkminić +/- funkcjonowanie tego pieca więc będę drążył aż do skutku....:-)

Po kolei. Zaznaczam że ekspertem nie jestem, mniej więcej rozumiem jak to powinno funkcjonować....a może mi się tylko wydaje....ale po kolei.

Piec gazowy Buderus G124X Logano + sterownik Ecomatic 2000 (HS 2102). Czujnik temperatury zewnętrznej na dobrej ścianie. Brak sterownika w pomieszczeniu. Temparatura dzienna ustawiona na 19 stopni. Nocna 17. Program własny mniej więcej o stałych porach 4:30 do 21:30 praca dzień, reszta noc. Woda ustawiona na 44 stopnie. Jeden obieg grzewczy. Brak podłogówki.

A więc jak temperatura spadła ciut poniżej zera przez ostatnie dni to piec zaczął też grzać w trybie nocnym. Do tej pory nie grzał w tym trybie. Nie za bardzo to mi podchodzi zwłaszcza że nie potrzebuję takiego grzania bo przez parę godzin w nocy spada temperatura tylko o 1,5 stopnia. Tak było do tej pory i było OK. A dodatkowo grzeje też przecież wodę. Tylko po co mi gorąca woda nocą? A zużywa gazu dużo za dużo...:-(

Sprawdziłem dzisiaj ustawienia serwisowe na sterowniku:

Temperatura projektowa = 75stopni
    Mróz od = 1stopni
    Obniżenie zewnętrzne
    Min. załączenia = 10stopni
    Max. wyłączenia = 85stopni
    Spaliny OFF
    Zegar 0
    Wyrównanie 0.0
    Przekaźnik
    Wersja 123 5
    Krzywa grzewcza 22 10stopni

Które wyglądają nie halo i można manipulować?

a) Jak mniemam temperatura zamarzania powoduje że piec pracuje w nocy i grzeje dom oraz wodę. Mogę ten parametr obniżyć? Do jakiej wartości?

b) Co to temperatura projektowa i jak tym sterować?

b) Co to obniżenie zewnętrzne i jak tym sterować?

c) Co to wyrównanie i jak tym sterować?

d) Czy ta krzywa grzewcza jest OK?

Ma ktoś może instrukcję serwisową do sterownika Buderusa HS 2102?

Pozdrawiam

MZ
    Krzysztof.Grabowski
    Level 9  
    I chwała bogu, że nie masz instrukcji serwisowej. Już dość namieszałeś w tym kotle.
    Krzywa grzewcza za wysoko. Mróz zrób od 0.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Temperatura projektowa to temperatura jaką kocioł osiągnie przy temperaturze minimalnej. Przeważnie jest to -10°C
    Jeżeli masz budynek w miarę ocieplony to możesz ustawić w okolicach 50°C

Ostatni parametr krzywa grzewcza ma więcej podpunktów.
    Możesz sobie sprawdzić jaka temperatura wynika z krzywej przy odpowiednio 10°C na zewnątrz oraz 0°C, -10°C
    Krzywą regulujesz poprzez zmianę temperatury projektowej i zmianę temperatury wymaganej w pomieszczeniu. Jest jeszcze przesunięcie ale działa identycznie jak zmiana temperatury w pomieszczeniu.