Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Gazowy Brotje Energy Top 24 Cte - Dopuszczenie Wody

sergio8607 01 Dec 2014 10:42 15783 4
    sergio8607
    Level 8  
    Witam, jestem posiadaczem kotła gazowego Brotje Energy Top 24 CTE. Ostatnio zauwazylem na manometrze, że ciśnienie jest zbyt niskie. Zgodnie z instrukcją wyłączyłem kociol, odczekalem z 3 minuty, odkrecilem delikatnie ten zaworek i dopuscilem troszkę wody. Piec nie był jednak schłodzony. Zapewne było ok. 50-60 stopni W instrukcji o tym nie było napisane. Wycyztalem w internecie, ze nie powiino sie dolewac wody przy cieplym piecu. Czy mogłem uszkodzić w ten sposób piec (wymiennik ciepla). Proszę o informację bo martwi mnie ten temat. W jaki sposób moge sprawdzic czy wszystko jest okej, czy jesli nie cieknie nigdzie to mogę spać spokojnie ?

Poniżej schemat kotła:

Piec Gazowy Brotje Energy Top 24 Cte - Dopuszczenie Wody
  • Helpful post
    arelektroda
    Level 23  
    Możesz spać spokojnie. Właściwe ciśnienie w kotle jest podstawą jego poprawnej pracy. Przy zbyt niskim kocioł się w ogóle nie włączy.
    Po uzupełnieniu wody w instalacji mogą występować szumy w układzie. Szumy będą występować jeżeli do układu wraz z wodą dostanie się powietrze. Kocioł posiada automatyczny odpowietrznik i po pewnym czasie sam się odpowietrzy. Gdyby po tym ciśnienie znowu spadło to trzeba ponownie uzupełnić do właściwego ciśnienia.
    Gdyby jednak szumy były słyszalne w grzejnikach w czasie pracy całego układu ogrzewania to możesz spróbować odpowietrzyć poszczególne grzejniki po czym uzupełnić wodę w kotle do właściwego ciśnienia. Ze względu na budowę i rozmieszczenie układu grzewczego instalacji i grzejników kocioł nie zawsze jest w stanie odpowietrzyć cały układ a szczególnie dalej położone grzejniki.
    mirnn1
    Level 10  
    Witam.Podepnę się pod temat,choć mój problem trochę inny. Temperatura na c.o. 50 stopni,odkręcam ciepłą wodę ,choćby na chwilę,zakręcam,piec przełącza się na podgrzewanie c.o. I tak za każdym razem.
    arelektroda
    Level 23  
    Kolego @mirnn1 a jaki masz kocioł?. Jeżeli ten sam to Twój kocioł działa prawidłowo o ile po zakręceniu ciepłej wody przełącza się na podgrzewania CO ale po chwili się wyłącza o ile oczywiście znowu nie odkręcisz kranu CWU.
    Jak uważnie prześledzisz załączony w poście #1 schemat kotła to zauważysz, że jest tam między innymi zawór trójdrogowy sterowany układem z membramą oraz czujniki przepływu. Normalnie piec załącza się na pracę CO. W tryb pracy CWU kocioł przechodzi po odkręceniu kranu ciepłej wody co powoduje przepływ i zadziałanie membramy a ta przestawia zawór trójdrogowy i woda nie przepływa do obiegu CO tylko płynie do wymiennika płytowego podgrzewającego CWU.
    mirnn1
    Level 10  
    Drogi kolego.Piec Energy Top 24 KW.Moim skromnym zdaniem jeśli temperatura c.o. jest w tolerancji działania tz.piec załącza się między 43stopnie a 58 stopni,to dlaczego po włączeniu c.w.u. i wyłączeniu bez względu na temperaturę c.o. czyli powiedzmy mamy w momencie wyłączenia c.w.u. temperaturę c.o. 49 stopni , piec dobija za każdym razem do 58 stopni c.o. Nie powinien odczekać, aż temperatura c.o. spadnie do 43 stopni.Pozdrawiam.