Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu

Marek607 01 Gru 2014 15:14 2046 12
  • #1 01 Gru 2014 15:14
    Marek607
    Poziom 9  

    Witam,

    Jestem szczęśliwym posiadaczem routera cisco 837 i mam 2 problemy początkującego ;)

    1) Jak mogę wysłać pierwsza konfiguracje via ftp? Przy próbie wysłania mam informacje o braku połączenia ( bo router nieskonfigurowany) a konfiguruje/wysyła sie go w pliku ;)

    2) we wszystkich poradnikach na temat konfiguracji jest interfejs Dialer0 a u mnie go brak - rozumiem że jakoś można go (jak?) dodać?
    Przykładowy konfig do neostrady:

    http://lukasz.bromirski.net/projekty/cisco_faq_pl/cisco_faq_pl.html#AEN1144


    Lista interfejsów u mnie:


    Code:
     *: interface is up
    
     IHQ: pkts in input hold queue     IQD: pkts dropped from input queue
     OHQ: pkts in output hold queue    OQD: pkts dropped from output queue
     RXBS: rx rate (bits/sec)          RXPS: rx rate (pkts/sec)
     TXBS: tx rate (bits/sec)          TXPS: tx rate (pkts/sec)
     TRTL: throttle count

      Interface              IHQ   IQD  OHQ   OQD  RXBS RXPS  TXBS TXPS TRTL
    ------------------------------------------------------------------------
      FastEthernet1            0     0    0     0     0    0     0    0    0
      FastEthernet2            0     0    0     0     0    0     0    0    0
      FastEthernet3            0     0    0     0     0    0     0    0    0
      FastEthernet4            0     0    0     0     0    0     0    0    0
      Ethernet0                0     0    0     0     0    0     0    0    0
      ATM0                     0     0    0     0     0    0     0    0    0
      ATM0.1                   -     -    -     -     -    -     -    -   -
      Ethernet2                0     0    0     0     0    0     0    0    0
    NOTE:No separate counters are maintained for subinterfaces
         Hence Details of subinterface are not shown



    EDIT - dialer0 już mam - chyba po wejściu moge go konfigurowac co nie?:

    Code:
    cisco(config)#interface dialer0
    
    cisco(config-if)#

    0 12
  • #2 02 Gru 2014 19:29
    toriman
    Poziom 14  

    Witaj!

    Przydałoby się chociaż pobieżnie przejrzeć forum, skorzystać z szukania, itp.

    Proszę bardzo - link do działającej konfiguracji:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2496500.html

    Jeżeli naprawdę chcesz trochę bardziej "rozkminić" zagadnienie no to proszę zaciągnąć to:

    http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/routers/.../software/configuration/guide/SCG800Guide.pdf

    Pliki konfiguracyjne można wklejać tekstowo (COPY-PASTE) z notatnika np. do PuTTY najlepiej po kawałku bo czasami port konsoli "urywa" dane. Można użyć TFTP ale to z reguły nie jest potrzebne - TFTP używa się do zmiany np. IOS.

    Wklejanie konfiguracji zawsze w trybie config, czyli:

    router>enable
    router#conf t
    router(config)

    i teraz można wklejać, a po wklejeniu użyć komendy write i po naciśnięciu Enter konfiguracja zostanie zapisana do NVRAM. Przy każdym uruchomieniu routera konfiguracja z NVRAM będzie kopiowana do running-config.

    Pozdrawiam

    0
  • #3 03 Gru 2014 00:06
    Marek607
    Poziom 9  

    Hej

    Dzięki wielkie za link, niestety ustawiłem według tego co podałeś i dalej nic:

    Konfiguracja:

    Code:

    version 12.4
    no service pad
    service tcp-keepalives-in
    service tcp-keepalives-out
    service timestamps debug datetime msec
    service timestamps log datetime msec
    no service password-encryption
    !
    hostname cisco
    !
    boot-start-marker
    boot-end-marker
    !
    !
    no aaa new-model
    no ip source-route
    !
    !
    no ip dhcp use vrf connected
    ip dhcp excluded-address 192.168.0.1
    !
    ip dhcp pool CLIENT
       import all
       network 192.168.0.0 255.255.255.0
       default-router 192.168.0.1
       dns-server 194.204.159.1 194.204.152.34 8.8.8.8
       lease 0 2
    !
    !
    no ip cef
    no ip domain lookup
    ip auth-proxy max-nodata-conns 3
    ip admission max-nodata-conns 3
    !
    !
    !
    !
    !
    ip tcp path-mtu-discovery
    !
    !
    !
    !
    interface Ethernet0
     description Polaczenie dla sieci LAN
     ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
     ip nat inside
     ip virtual-reassembly
     no cdp enable
     hold-queue 100 out
    !
    interface Ethernet2
     no ip address
     shutdown
     hold-queue 100 out
    !
    interface ATM0
     description Polaczenie ADSL do ISP
     no ip address
     no atm ilmi-keepalive
     dsl operating-mode auto
     dsl enable-training-log
     hold-queue 224 in
     pvc 0 0/35
      encapsulation aal5mux ppp dialer
      dialer pool-member 1
     !
    !
    interface FastEthernet1
     duplex auto
     speed auto
    !
    interface FastEthernet2
     duplex auto
     speed auto
    !
    interface FastEthernet3
     duplex auto
     speed auto
    !
    interface FastEthernet4
     duplex auto
     speed auto
    !
    interface Dialer0
     description Interfejs dzwoniacy
     ip address negotiated
     ip nat outside
     ip virtual-reassembly
     encapsulation ppp
     dialer pool 1
     dialer-group 1
     ppp chap hostname ......(malpa)neostrada.pl
     ppp chap password 0 ..........
    !
    no ip forward-protocol nd
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer0
    !
    no ip http server
    no ip http secure-server
    !
    ip nat inside source list 100 interface Dialer0 overload
    !
    access-list 100 permit ip 192.168.0.0 0.0.0.255 any
    no cdp run
    !
    !
    !
    control-plane
    !
    !
    line con 0
     no modem enable
    line aux 0
    line vty 0 4
     login
    !
    scheduler max-task-time 5000
    end


    Po restarcie routera ( oczywiście konfiguracje zapisałem):





    Code:

    *Dec  2 11:48:13.499: %SYS-5-RELOAD: Reload requested by console. Reload Reason: Reload Command.
    System Bootstrap, Version 12.2(11r)YV3, RELEASE SOFTWARE (fc2)
    Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
    Copyright (c) 2004 by cisco Systems, Inc.
    C800/SOHO series (Board ID: 23-127) platform with 65536 Kbytes of main memory

    program load complete, entry point: 0x80013000, size: 0x999f3c
    Self decompressing the image : ####################################################################################################################################################################### [OK]

                  Restricted Rights Legend

    Use, duplication, or disclosure by the Government is
    subject to restrictions as set forth in subparagraph
    (c) of the Commercial Computer Software - Restricted
    Rights clause at FAR sec. 52.227-19 and subparagraph
    (c) (1) (ii) of the Rights in Technical Data and Computer
    Software clause at DFARS sec. 252.227-7013.

               cisco Systems, Inc.
               170 West Tasman Drive
               San Jose, California 95134-1706



    Cisco IOS Software, C837 Software (C837-K9O3SY6-M), Version 12.4(25d), RELEASE SOFTWARE (fc1)
    Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
    Copyright (c) 1986-2010 by Cisco Systems, Inc.
    Compiled Wed 18-Aug-10 12:51 by prod_rel_team


    This product contains cryptographic features and is subject to United
    States and local country laws governing import, export, transfer and
    use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
    third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
    Importers, exporters, distributors and users are responsible for
    compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
    agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
    to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

    A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
    http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

    If you require further assistance please contact us by sending email to
    export(malpa)cisco.com.

    Cisco C837 (MPC857DSL) processor (revision 0x600) with 58983K/6553K bytes of memory.
    Processor board ID FCZ100544TR, with hardware revision 4032
    CPU rev number 7
    2 Ethernet interfaces
    4 FastEthernet interfaces
    1 ATM interface
    128K bytes of NVRAM.
    12288K bytes of processor board System flash (Read/Write)
    2048K bytes of processor board Web flash (Read/Write)



    Press RETURN to get started!


    *Mar  1 00:00:05.959: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet1, changed state to up
    *Mar  1 00:00:05.963: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet2, changed state to up
    *Mar  1 00:00:05.963: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet3, changed state to up
    *Mar  1 00:00:05.963: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet4, changed state to up
    *Mar  1 00:00:05.963: %LINK-3-UPDOWN: Interface Ethernet0, changed state to up
    *Mar  1 00:00:07.019: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet1, changed state to up
    *Mar  1 00:00:07.019: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet2, changed state to up
    *Mar  1 00:00:07.023: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet3, changed state to up
    *Mar  1 00:00:07.023: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet4, changed state to up
    *Mar  1 00:00:07.023: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Ethernet0, changed state to up
    *Mar  1 00:00:08.375: %VPN_HW-6-INFO_LOC: Crypto engine: onboard 0  State changed to: Initialized
    *Mar  1 00:00:08.411: %VPN_HW-6-INFO_LOC: Crypto engine: onboard 0  State changed to: Enabled
    *Mar  1 00:00:17.411: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Ethernet0, changed state to down
    *Mar  1 00:00:17.907: %LINK-3-UPDOWN: Interface ATM0, changed state to down
    *Mar  1 00:00:18.215: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet1, changed state to down
    *Mar  1 00:00:18.215: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet2, changed state to down
    *Mar  1 00:00:18.219: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet3, changed state to down
    *Mar  1 00:00:18.219: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet4, changed state to down
    *Mar  1 00:00:19.427: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface NVI0, changed state to up
    *Mar  1 00:00:19.427: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface ATM0, changed state to down
    *Mar  1 00:00:19.431: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet1, changed state to down
    *Mar  1 00:00:19.431: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Ethernet0, changed state to up
    *Mar  1 00:00:19.431: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet2, changed state to down
    *Mar  1 00:00:19.431: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet3, changed state to down
    *Mar  1 00:00:19.431: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet4, changed state to down
    *Mar  1 00:00:22.295: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from memory by console
    *Dec  2 11:48:08.319: %LINK-5-CHANGED: Interface Ethernet2, changed state to administratively down
    *Dec  2 11:48:08.319: %LINK-3-UPDOWN: Interface Virtual-Access1, changed state to up
    *Dec  2 11:48:09.559: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Ethernet2, changed state to down
    *Dec  2 11:48:09.559: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Virtual-Access1, changed state to up
    *Dec  2 11:48:10.539: %SYS-5-RESTART: System restarted --
    Cisco IOS Software, C837 Software (C837-K9O3SY6-M), Version 12.4(25d), RELEASE SOFTWARE (fc1)
    Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
    Copyright (c) 1986-2010 by Cisco Systems, Inc.
    Compiled Wed 18-Aug-10 12:51 by prod_rel_team
    *Dec  2 11:48:10.539: %SNMP-5-COLDSTART: SNMP agent on host cisco is undergoing a cold start
    *Dec  2 11:48:14.199: %LINK-3-UPDOWN: Interface Ethernet0, changed state to down
    *Dec  2 11:48:15.199: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Ethernet0, changed state to down


    samo show dsl int atm0 pokazuje:

    Code:

    cisco#sh dsl int atm0
    Trying to bring up DSL line using Embedded firmware
    Line has not yet been activated.  No information available.

    Log file of training sequence:
    Power on the line is -6.148 dBm
    tone detected   = 40
    -->SNR  (lin)   = 791.403
    Power on the line is -11.438 dBm
    tone detected   = 56
    -->SNR  (lin)   = 405.127
    Power on the line is -11.625 dBm
    tone detected   = 64
    -->SNR  (lin)   = 310.680
    AME: peerModemFound at time : 534215
    --- Activator --- REPORT MODEMLINECONTROLLER notify : ITU_HS_FOUND
    PeerModemDetector::stopTranceiver
    _active_detectionMode == ADM_DETECT_ITU
    HS : TRELLIS_IN_LITE_IMPLEMENTED = #0x0#
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [0] =
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [1] =
    ** HS DL notify state *** enter : 0
    ** HS DL notify state *** enter : 1
    Start HandshakeSequence
    Installing initial TEQ coefficients
    new gain: 2100 /100
    HandshakeSequence(commmon): new gain = 2155 /100
    RxGain before C-TONE
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x6380
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x5002
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x5002
    doing power measurement on C-TONES
    Power on the line is -6.149 dBm
    tone detected   = 40
    -->SNR  (lin)   = 795.226
    Power on the line is -11.440 dBm
    tone detected   = 56
    -->SNR  (lin)   = 406.001
    Power on the line is -11.627 dBm
    tone detected   = 64
    -->SNR  (lin)   = 308.573
    CTones end of detection : 1,40
    doCtonesProcessing, measuredPower = 1048576.000
     RMS line single = 158.219
    handshakeSequence(nt): new gain = 1985 /100
    handshakeSequence(nt): new gain = 2685 /100
    RxGain after C-TONE
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x6600
    Handshake pilot tone: 40
    gain scale factor 0.926
    g1, g2 : 491,24857
    DPLL  (g1 = 491, g2= 24857) : freq error = 2.103204250335693359e1 ppm, dpll_loop acc = 0x1611
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x53A2
    Remaining frequency error 23.032
    DPLL  (g1 = 491, g2= 24857) : freq error = -5.2496337890625e0 ppm, dpll_loop acc = 0xFA7E
    [before 4QAM - 2BAM] : Remaining frequency error -5.249
    4QAM : x = 8225.000, y = 8158.000
    DPLL  (g1 = 491, g2= 24857) : freq error = -6.7091064453125e0 ppm, dpll_loop acc = 0xF8F6
    Remaining frequency error = -6.709
    Doing phase rotation
    installing demodulation
    ** HS DL notify state *** enter : 3
    sending RTone1
    pvoTimeRTone1: 534691
    enable counter reload
    HS BIT-BYTE sync :: GALF detected.
    HS BIT-BYTE sync :: GALF detected.
    HS :: send flags.
    ** HS DL notify state *** enter : 4
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [2] =
    ###### HsProtTimer :: timer not running #####.
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [2] =
    ###### HsProtTimer :: timer not running #####.
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [0] =
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [0] =
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [2] =
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [3] =
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [0] =
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [2] =
    ###### HsProtTimer :: timer not running #####.
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [1] =
    ** HS DL notify state *** enter : 5
    ==>>HsSegPool: getFreeSegment: returned [0] =
    disable Transmit Soc channel -> send quiet.
    disable Receive Soc channel.
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [2] =
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [0] =
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [3] =
    ==>>HsSegPool: releaseSegment: found [0] =
    ** HS DL notify state *** enter : 6
    *** start INITIALIZING ***
    +++ TRAINING +++
    vendor code: 0x4753504E
    version code: 0x8
    Installing initial TEQ coefficients
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x53A2
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x53A2
    RxGain MID before C-REVERB1
    AGC phase : 1 , 'gain'=3.468
    WARNING !!! getRxBPFGain function is used only for ADSF and ADSG.....
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x200
    Putting analog gain to 3 dB
    Putting FFT scale to 5
    dyn threshold: -26.149
    Power on the line is -8.850 dBm
    Pilot detected -->SNR  (lin)   = 4772.900
    C_PILOT detected
    TrainingSequence::adaptPilotFeq
    pilot = 64
    x = 645.562
    y = -5064.500
    scale = 2.269
    installing DPLL coefficients
    DPLL  (g1 = 274, g2= 18575) : freq error = -7.14471435546875e0 ppm, dpll_loop acc = 0xF881
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x52E2
    DPLL  (g1 = 154, g2= 13931) : freq error = -2.39398193359375e0 ppm, dpll_loop acc = 0xFD7D
    DPLL  (g1 = 86, g2= 10448) : freq error = -2.55780029296875e0 ppm, dpll_loop acc = 0xFD51
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x52C2
    ToneTriggerModule: enable recording of C_REVERB1
    P_Rx      =  7.737271308898925781e8
    P_echo    =  1.692000007629394531e4
    P_tot     =  7.737440586090087890e8
    P_RxBoost =  1.378612995147705078e9
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x200
    Putting analog gain to 3 dB
    Putting FFT scale to 5
    +++ ANALYSIS +++
     Pilot rescale ...
    x = -3197.375
    y = 2814.500
    scale = 2.719
    Echo Measurement ...
       DcOffset value : -3.40388178825378417e2
    Channel Measurement ...
      DcOffset value : -3.40702629089355468e2
    First TEQ-FEQ calculation
    !! FIRST_MEDLEY_TONE_INTEROP_MASKING 220 : DELTA_SNR_INTEROP_MASKING = 2
    do NOT MASK tone 248
    do NOT MASK tone 249
    do NOT MASK tone 250
    do NOT MASK tone 251
    do NOT MASK tone 252
    do NOT MASK tone 253
    do NOT MASK tone 254
    do NOT MASK tone 255
    P_Rx      =  7.712579250335693359e8
    P_echo    =  1.243503570556640625e2
    P_tot     =  7.712580680847167968e8
    Calculated window move parameter : 251
    *** Start EXCHANGE ***
    New PILOT has carrier number 70
     RTV value for segue detection : 139
    +++ start transmitSequence +++
    enable synchronuous schedule swap
    Seque symbol detected at sync 86 and symb 46
    C_MESSAGES1 received completely
    Psd down: -44
    Target NM: 6
    Downstream option #0 interl : 252
    Downstream option #0 fast   : 0
    Downstream option #0 RS interl:2
    Downstream option #0 2*S    : 2
    Downstream option #0 Idepth : 64
    Downstream option #1 interl : 252
    Downstream option #1 fast   : 0
    Downstream option #1 RS interl:2
    Downstream option #1 2*S    : 2
    Downstream option #1 Idepth : 64
    Downstream option #2 interl : 252
    Downstream option #2 fast   : 0
    Downstream option #2 RS interl:2
    Downstream option #2 2*S    : 2
    Downstream option #2 Idepth : 64
    Downstream option #3 interl : 252
    Downstream option #3 fast   : 0
    Downstream option #3 RS interl:2
    Downstream option #3 2*S    : 2
    Downstream option #3 Idepth : 64
    ---------------------------------------------------------------
    MODEM INITIALIZING IN OPERATION MODE  G_DMT POTS  !!!!!
    INITIALIZATION SPECIFICATIONS : STANDARD COMPLIANT INITIATIZATION  !!!!!
    INITIALIZATION SPECIFICATIONS : MINUMUM OVERHEAD FRAMING  !!!!!
    ---------------------------------------------------------------
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x72C2
    build R_MESSAGES1
    New PILOT has carrier number 95
    force counter reload
    TransmitSequence: Counter reload event
    Calculate final TEQ
    delta = 241     delta_0 = 249
    teq gain = 0
    Calculate final window move
    TEQ-FEQ : DcOffset value : -2.22075223922729492e3
    FSE after TEQ: 4
     RTV value for segue detection : 249
    SNR Measurement ...
    enable counter reload
     SNR measurement ...
    Calculating max capacity ...
    SNR medley:

    38: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    48: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    58: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    68: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    78: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    88: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    98: 0   0       0       0       0       0       0       0       0       0
    108: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    118: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    128: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    138: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    148: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    158: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    168: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    178: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    188: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    198: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    208: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    218: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    228: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    238: 0  0       0       0       0       0       0       0       0       0
    248: 0  0       0       0       0       0       0       0
    bad SNR values : 0 bits supported
     Max capacity Execution time    = 10 ms
     Total_number_of_bits_supported = 0
     Performance_Margin             = 0.000 dB
    uncoded snr: 824  coded snr: 746 averageBi : 14
    Coding Gain (in units of 0.5 dB : 4
    Build R_MESSAGES_RA
    enable counter reload
    TransmitSequence: Counter reload event
    Seque symbol detected at sync 227 and symb 122
    decode C_MESSAGES_RA
    CRC error for C_MESSAGES_RA
    AnalogInterface : Message transfered after filtering 0x0x7E01
    Autonomuous Message : Modem init failure


    obecnie korzystam z tplink-a do neo i wyglada to tak:

    http://scr.hu/3u5d/y7fqd

    Sama konfiguracja połączenia:
    http://scr.hu/3u5d/n6sv1

    Zmieniłem pvc 0 0/35 na pvc 2 0/35 , ale wtedy po restarcie mi router sypał błedami:

    Code:


    % Ambiguous command:  " pvc 2 0/35 "
      encapsulation aal5mux ppp dialer
                    ^
    % Invalid input detected at '^' marker.

      dialer pool-member 1
       ^
    % Invalid input detected at '^' marker.






    I jeszcze debug przy podniesieniu atm0:

    Code:

    *Dec  2 12:29:55.719: DSL: Sent command 0x3no s
    *Dec  2 12:29:58.219: DSL: 1: Modem state = 0x8hutdown
    cisco(config-if)#
    *Dec  2 12:30:00.719: DSL: 2: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:01.675: Resetting ATM0
    *Dec  2 12:30:03.219: DSL: 3: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:03.419: %LINK-3-UPDOWN: Interface ATM0, changed state to down
    *Dec  2 12:30:05.719: DSL: 4: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:08.219: DSL: 5: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:30:10.719: DSL: 6: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:30:13.219: DSL: 7: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:30:14.895: DSL: Received response: 0x22
    *Dec  2 12:30:14.895: DSL: Open failed: Handshake or init message invalid or had bad CRC -- retrying
    *Dec  2 12:30:14.895: DSL: Reading training log
    *Dec  2 12:30:22.887: DSL: Trying to bring up DSL line using Embedded firmware version : 3.9.220
    *Dec  2 12:30:22.887: DSL: Send ADSL_OPEN command.
    *Dec  2 12:30:22.887: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:22.887: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:22.887: LOCAL:Max noise margin for power cutoff 31
    *Dec  2 12:30:22.887: DSL: Sent command 0x3
    *Dec  2 12:30:25.387: DSL: 1: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:27.247: DSL: Received response: 0x22
    *Dec  2 12:30:27.251: DSL: Open failed: Error in early non-CRC message or in first CRC-covered message -- retrying
    *Dec  2 12:30:27.251: DSL: Reading training log
    *Dec  2 12:30:31.971: DSL: Trying to bring up DSL line using Embedded firmware version : 3.9.220
    *Dec  2 12:30:31.971: DSL: Send ADSL_OPEN command.
    *Dec  2 12:30:31.971: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:31.971: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:31.971: LOCAL:Max noise margin for power cutoff 31
    *Dec  2 12:30:31.971: DSL: Sent command 0x3
    *Dec  2 12:30:34.471: DSL: 1: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:36.555: DSL: Received response: 0x22
    *Dec  2 12:30:36.555: DSL: Open failed: Error in early non-CRC message or in first CRC-covered message -- retrying
    *Dec  2 12:30:36.555: DSL: Reading training log
    *Dec  2 12:30:41.327: DSL: Trying to bring up DSL line using Embedded firmware version : 3.9.220
    *Dec  2 12:30:41.327: DSL: Send ADSL_OPEN command.
    *Dec  2 12:30:41.327: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:41.327: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:30:41.327: LOCAL:Max noise margin for power cutoff 31
    *Dec  2 12:30:41.327: DSL: Sent command 0x3
    *Dec  2 12:30:43.827: DSL: 1: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:46.327: DSL: 2: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:48.827: DSL: 3: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:51.327: DSL: 4: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:30:53.827: DSL: 5: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:30:56.327: DSL: 6: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:30:58.827: DSL: 7: Modem state = 0x10
    *Dec  2 12:31:00.503: DSL: Received response: 0x22
    *Dec  2 12:31:00.503: DSL: Open failed: Handshake or init message invalid or had bad CRC -- retrying
    *Dec  2 12:31:00.503: DSL: Reading training log
    *Dec  2 12:31:09.439: DSL: Trying to bring up DSL line using Embedded firmware version : 3.9.220
    *Dec  2 12:31:09.439: DSL: Send ADSL_OPEN command.
    *Dec  2 12:31:09.439: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:31:09.439: DSL: Using subfunction 0x15
    *Dec  2 12:31:09.439: LOCAL:Max noise margin for power cutoff 31
    *Dec  2 12:31:09.439: DSL: Sent command 0x3
    *Dec  2 12:31:11.939: DSL: 1: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:31:14.439: DSL: 2: Modem state = 0x8
    *Dec  2 12:31:16.939: DSL: 3: Modem state = 0x8



    Cofnalem ustawienia, błedów nie pokazuje ale połączenia też brak.
    Masz może jeszcze jakiś pomysł ( lub ktoś z forumowiczów) co może być nie tak?
    Będe naprawde wdzięczny za każdą pomoc.

    0
  • #4 03 Gru 2014 07:46
    toriman
    Poziom 14  

    Witaj,

    Wygląda na to, że jest jakiś problem sprzętowy z tym routerem.
    Konfiguracja jest wielokrotnie sprawdzona i nie było nigdy problemów.
    Nie mam już obecnie CISCO 837 (wyszły z użytkowania) i nie porównam logów DSL.
    Weź zrób erase startup-config, zrestartuj router, wklej od nowa konfig zamieniając oczywiście login neo i password neo na swoje dane i spróbuj raz jeszcze. Niepowodzenie raczej oznacza uszkodzenie routera - modem ADSL "padł"

    Pozdrawiam

    0
  • #5 03 Gru 2014 11:50
    Marek607
    Poziom 9  

    Niestety nic nie pomogło.

    Podłączyłem sobie teraz z tplinka do cisco kablem sieciowym, restart konfiguracji i śmiga ;)
    Fakt że obecnie wszystko ciągnie z konfiguracji routera tp-link, ale powoli postaram się go przekonfigurować by tplink tylko podawał sygnał do cisco a ten robił resztę.
    Chociaż i tak niezbyt mnie to rozwiązanie cieszy bo tplink ledwo zyje i ciskacz miał go zastąpić.

    0
  • #6 03 Gru 2014 18:12
    toriman
    Poziom 14  

    Witaj,

    No raczej jest tak jak napisałem, że w routerze jest uszkodzony modem ADSL. Jeżeli jesteś trochę elektronikiem - możesz go otworzyć (dwa wkręty do plastiku i po krzyku) i popatrzeć na płytę główną. Gdzieś w okolicy gniazdka liniowego znajduje się bezpiecznik SMD oznaczony bodajże literką F (podaję z pamięci). Warto sprawdzić omomierzem czy ma przejście bo bywało, że coś go upalało (np. burza ;). Zachowanie jest takie jakby modem po jednej żyle próbował się "podnieść" ale masz na tyle dużą odległość od węzła, że nie da rady.

    To co piszesz o połączeniu cisco i tp-link ehernetem to nie jest zbyt dobry pomysł no bo co niby router ma robić? Chyba że będzie switchem.

    To by było na tyle. Najlepiej gdybyś kupił za 25 pln działający na a....o z aweny czy jakoś tam i miałbyś to z głowy.

    Pozdrawiam

    DODANE 04.12.2014

    Znalazłem router 837 i przedstawiam dwa zdjęcia:

    Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu

    kółkiem oznaczyłem miejsce któremu należy się przyjrzeć. Interesujące elementy są na zdjęciu drugim - czyli bezpiecznik F3 oraz warystor RV2.

    0
  • #7 05 Gru 2014 10:00
    Marek607
    Poziom 9  

    Hej,

    Zrobiłem 3 zdjęcia - w srodku wszystko wygląda praktycznie jak nowe.

    Jedna rzecz mnie jeszcze zdziwiła - przy uruchamianiu routera zapalają się na sekunde najpierw 4 diody od wejśc FastEthernet i za chwile dwie od ADSL (RXD i TXD) - dioda CD wogóle nawet nie mrygnęła.

    Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu Cisco 837 - Pierwsza konfiguracja i brak interfejsu

    Poprzedni właściciel zalecił jeszcze upgrade firmware z c837-k9o3sy6-mz.124-25d.bin na c837-k9o3y6-mz.123-11.T10.bin - troche hardkor jak na świeżaka, ale może spróbuje.

    Możesz sprawdzić jaki jest firmware na twoim routerze? Sprawny on i może na sprzedaż?

    0
  • #8 06 Gru 2014 14:53
    toriman
    Poziom 14  

    Witaj,

    Raczej będzie wyglądało jak nowe :) trzeba wziąć omomierz i sprawdzić. Element FU (F3) ma przewodzić a warystor RV2 ma nie przewodzić.

    Dalej - zapalanie się diod jest OK tak wygląda BOOT routera.

    Poprzedni właściciel poradził zmianę IOS. Ta zmiana jest niepotrzebna ponieważ masz w routerze raczej jeden z najnowszych systemów - spservice 124.25d

    Ostatnie pytanie - a u jakiego dostawcy masz łącze? Czy aby nie ADSL over ISDN?? Pytam ponieważ ten router [CISCO837] obsługuje tylko ADSL over POTS, czyli na zwykłych liniach analogowych. Jakiego typu masz TP-link? Od jakiego dostawcy masz dostarczoną usługę? Podaj jeszcze szybkość na łączu.

    Zamieszczona konfiguracja routera CISCO jest pewna na 102%. Co więcej - taka sama lub bardzo podobna jest dla wielu innych modeli CISCO z interfejsem ADSL.

    Więcej pomysłów nie mam. A szkoda, że na początku nie zadałem pytania o dostawcę. Taki skrót myślowy, he, he... Router jest niestety nie na sprzedaż.

    0
  • #9 06 Gru 2014 15:06
    Marek607
    Poziom 9  

    łącze to typowa neostrada 20 mega - pakiet w tp internet + telefon - linia analogowa, od gniazdka kabel do kostki od tp która rozdwaja sygnał na telefon i router.

    Brak udziwnień typu live/sanbox-y.t

    Obecnie tp-link TD-W8901G ( tak, wiem że dziurawy ;) ) - więcej szczegółów technicznych niż podałem poprzednio nie wiem - dla przypomnienia:

    Cytat:
    obecnie korzystam z tplink-a do neo i wyglada to tak:

    http://scr.hu/3u5d/y7fqd

    Sama konfiguracja połączenia:
    http://scr.hu/3u5d/n6sv1

    0
  • Pomocny post
    #10 06 Gru 2014 15:18
    toriman
    Poziom 14  

    Cześć,

    Bardzo przepraszam za niedopatrzenie danych łącza w Twoich linkach. Masz łącze ADSL 20Mbit/s AnnexA czyli ADSL over POTS.
    Muszę Cię zmartwić ponieważ router CISCO 837 obsługuje max 8Mbit/s dlatego nie chce się synchronizować. Problem jest wyjaśniony w pełni.

    Potrzebowałbyś trochę nowszego routera.

    0
  • #11 06 Gru 2014 17:06
    Marek607
    Poziom 9  

    Dzięki wielkie za pomoc - mógłbys na koniec podpowiedzieć co szukać? Znalazłem 877 ale tez nie wiem czy da sobie rade, a nie chciałbym zostać kolekcjonerem routerów :)

    0
  • Pomocny post
    #12 07 Gru 2014 20:12
    toriman
    Poziom 14  

    Witaj,

    Tak - Cisco 877 się nada. Obsługuje ADSL2+ co oznacza, że spokojnie da radę na Neo 20Mbit. W konfiguracji z linka na początku wystarczy, że zmienisz linię:

    interface Ethernet0

    na:

    interface Vlan 1

    powinno zagrać i będziesz się cieszył działającym sprzętem.

    Jeżeli Cie zainteresuje możliwość uruchomienia usługi dynamic dns no-ip.com no to popatrz pod ten link:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2941086&highlight=

    tam masz opisane jak skonfigurować router CISCO dla tej usługi. najpierw zakładasz konto na no-ip.com a potem wystarczy, że powklejasz kawałki konfigu oznaczone grubszą czcionką uzupełnione danymi Twojego konta i powinno zagrać. Po każdym uruchomieniu routera pod Twoja nazwą w no-ip.com pojawi się prawdziwy adres CISCO.

    Pozdrawiam

    0
  • #13 16 Gru 2014 15:38
    Marek607
    Poziom 9  

    Dzisiaj dotarl do mnie 877W - skonfigurowałem według twojego howto i działa ;)
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.

    0