Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie dodatkowego gniazda 1 fazowego w domu

02 Gru 2014 11:20 2913 34
  • Poziom 9  
    Witam

    Chciałbym zamontować dodatkowe gniazdko, podpinając się już pod istniejące.
    Czy do takiej instalacji potrzebny jest protokół odbioru sporządzony przez osobę z uprawnieniami ?
    Jeśli tak to jak wygląda ten protokół lub, która jego część jest potrzebna.

    pozdrawiam
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Użytkownik obserwowany
    Nie jest potrzebna jeżeli nie jest to instalacja specjalnego przeznaczenia - np. w szpitalu.
    W domu możesz mieć w szeregu bezpiecznie do 10 gniazdek.

    Moderowany przez Łukasz-O:

    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

  • Moderator Elektrycy
    unitral napisał:
    Nie jest potrzebna jeżeli nie jest to instalacja specjalnego przeznaczenia - np. w szpitalu.
    W domu możesz mieć w szeregu bezpiecznie do 10 gniazdek.


    A gdy kogoś porazi, bo coś było "nie ok" w tym gniazdku, to do kogo będzie trzeba wysłać prokuratora?

    Prawo budowlane nie wybiera gdzie ma być pomiar a gdzie nie.
    Cała instalacja powinna mieć dokumentację techniczną. W tym projekt, aktualne badania, oględziny i pomiary.
  • Poziom 28  
    kozi966 napisał:

    Cała instalacja powinna mieć dokumentację techniczną. W tym projekt, aktualne badania, oględziny i pomiary.

    A od kogo taką dokumentację egzekwować w przypadku mieszkania blokowego z epoki Gierka? Właśnie kilka dni temu robiony był w naszym bloku przegląd 5 letni. Wszedł pan elektryk (chyba) włożył końcówki od uniwersalnego miernika i stwierdził że jest zero i sobie poszedł. Czekam jaki zostawi po sobie protokół w administracji.
  • Moderator Elektrycy
    Od właściciela. Jak nie ma projektu, to należy wykonać inwentaryzację instalacji i odtworzyć projekt. Nie ma znaczenia czy jest to instalacja z czasów Gierka czy instalacja z 2014.
    Inna sprawa, że kto na takie rzeczy wydaje pieniądze.
    Niemniej jednak, dla dodatkowego gniazda należy wykonać dokumentację techniczną.
  • Poziom 9  
    kozi966 napisał:
    Od właściciela. Jak nie ma projektu, to należy wykonać inwentaryzację instalacji i odtworzyć projekt. Nie ma znaczenia czy jest to instalacja z czasów Gierka czy instalacja z 2014.
    Inna sprawa, że kto na takie rzeczy wydaje pieniądze.
    Niemniej jednak, dla dodatkowego gniazda należy wykonać dokumentację techniczną.

    A czy możesz podać mi jak taki protokół wygląda?

    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator
    bisonen napisał:
    [
    a czy możesz podać mi jak taki protokół wygląda ?


    Wzory protokołów zawiera norma PN-HD 60364-6:2008 Instalacje elektryczne niskiego napięcia - Część 6: Sprawdzanie

    Prawo zabrania publicznego zamieszczania norm, nawet we fragmentach.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 9  
    A czy zamiast wszystkich tych tabelek nie wystarczy napisać:
    Badania i odbiór odbył się zgodnie z wymaganiami normy PN-HD 60364-6:2008.

    i pod tym pieczęć i podpis uprawnionego

    ?
  • Moderator
    Zapoznaj się najpierw z normą i wzorem zamieszczonego tam protokołu.
  • Użytkownik obserwowany
    retrofood napisał:
    Prawo zabrania publicznego zamieszczania norm, nawet we fragmentach


    No to ciekawe podejście...
    Na pewno prawo polskie taki zakaz przewiduje?

    Przecież normy są ogólnodostępne, więc czemu publikować ich nie można?

    Kiedyś nawet znalazłem stronę z normami polskimi do przeglądania za free.

    A co grozi za "zamieszczenie fragmentu normy" ? Tak z czystej ciekawości :)


    Moderowany przez kkas12:

    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

    Powyższe pytania proszę kierować do prezesa PKN.

  • Poziom 20  
    unitral napisał:
    retrofood napisał:
    Prawo zabrania publicznego zamieszczania norm, nawet we fragmentach


    No to ciekawe podejście...
    Na pewno prawo polskie taki zakaz przewiduje?

    Przecież normy są ogólnodostępne, więc czemu publikować ich nie można?

    Kiedyś nawet znalazłem stronę z normami polskimi do przeglądania za free.

    A co grozi za "zamieszczenie fragmentu normy" ? Tak z czystej ciekawości :)


    kkas12 napisał:
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

    Powyższe pytania proszę kierować do prezesa PKN.


    Nie trzeba nikogo pytać. Wystarczy użyć wyszukiwarki.

    Cytat:
    7. UWAGA! Ogłoszenie Polskiego Komitetu Normalizacyjnego

    Zgodnie z art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 169 poz. 1386), Polskie Normy są chronione prawem autorskim jak utwory literackie, a autorskie prawa majątkowe do nich przysługują Polskiemu Komitetowi Normalizacyjnemu. Naruszenie praw PKN jest przestępstwem i podlega postępowaniu karnemu w myśl ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90 poz. 631 z 2006 r ze zmianami). Polski Komitet Normalizacyjny prowadzi sprzedaż PN oraz innych wydawnictw normalizacyjnych w formie papierowej i elektronicznej. Użytkownik ma prawo do korzystania z zakupionych publikacji tylko na własny użytek, a w przypadku elektronicznej wersji na tylu stanowiskach, ile zostało podanych w zamówieniu. W przypadku zakupu dowolnej wersji elektronicznej zezwala się na wykonanie jednej papierowej kopii do własnego użytku. Wszelkie inne wykorzystanie (reprodukowanie, przesyłanie wynajem, dzierżawienie, odsprzedaż) całości lub fragmentów publikacji PKN jest zabronione lub wymaga specjalnego zezwolenia PKN. Kupujący zobowiązuje się zapewnić środki bezpieczeństwa uniemożliwiające osobom trzecim dostęp do publikacji.


    Źródło: http://sklep.pkn.pl/regulamin
  • Użytkownik obserwowany
    Dziękuję, teraz wszystko jasne.

    Dziwi mnie to podejście PKN, ponieważ tu gdzie mieszkam, tzn. w Austrii, takich cyrkowe nie ma i normy są darmowe i dostępne dla wszystkich, w Niemczech również.
  • Poziom 43  
    Jeden język więc dwa kraje oporządzone.
    Zapytaj Litwina czy Portugalczyka jak to jest u nich z normami?
    Człowieku, ani nawet nie mają norm wydanych w swoim ojczystym języku.
    Więc nie dość, że muszą za normy tak jak my zapłacić to jeszcze muszą znać język w jakim normę opublikowano.
    Więc nie domagaj się darmochy a zapłać za czyjąś pracę.
    Nikt tego za darmo nie tłumaczy.

    Ale zawsze przecież możesz kolego zakupione w Austrii normy tłumaczyć i na forum zamieszczać.
  • Poziom 12  
    Zgodnie z przepisami normy mogą być publikowane, ale z obostrzeniami. Muszą być oznaczone przez PKN(zgodność norm z aktualnym stanem prawnym), autor musi uzyskać zgodę PKN i uiścić opłatę.

    Jeśli chodzi o wyciąg z norm, to trzeba się doczytać jak to jest w kwestii cytatów i regulacji prawnych z tym związanym.
    W końcu w wielu podręcznikach są takie wyciągi z norm.

    Muszę się dopytać prawnika i sprawdzić jak wygląda sytuacja z publikowaniem formularzy, bo może być to ogólnodostępne i nie będzie podlegać prawu autorskiemu.
  • Użytkownik obserwowany
    kkas12 nie ma sensu się bawić w tłumaczenia... :-)

    I wcale nie domagam się niczego.

    Co do przepisów odnośnie tematu, ale w Austrii, to powiem jedynie, iż wymogów tu takich nie ma w sprawach dokumentacji technicznej.
    Dokumentacje sporządza się na etapie planowania nowego obiektu i takową zostawia w głównej szafie rozdzielczej obiektu. Zmiany Janowi się ręcznie na w/w. dokumentacji bez konieczności podania danych uprawnionego.
    Co się tyczy obiektów starszych bez takowej dokumentacji, to tylko tyle, że nikt nie może jej wymagać.

    Dokumentacji wymaga się jedynie przy wymianie przyłącza, ale tylko w postaci opisowej do szafy rozdzielczej, bez jej charakterystyki, ale z podaniem rodzaju głównego zabezpieczenia znajdującego się w lokalu i wpisem o rodzaju i mocy płyty grzewczej i ew. ogrzewania elektrycznego trwałego.

    Przeróbek instalacji w obiektach mieszkalnych i jej rozbudowy nie protokołuje się.

    Stąd moje zdziwienie.

    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Kolego tu nie chodzi o protokołowanie zmian w instalacji, ale o protokoły z badań okresowych tejże instalacji. Badań które zgodnie z PB należy przeprowadzić nie rzadziej jak raz na pięć lat.
    A montaż dodatkowego gniazda należy zakończyć pomiarem potwierdzającym bezpieczeństwo jego użytkowania.
  • Użytkownik obserwowany
    No to "Tu" muszę przyznać słuszność wykonywania takiego pomiaru.

    Niejednokrotnie naprawiałem i modernizowałem instalacje wołające o pomstę do nieba... W Austrii oczywiście :)
    Czasem też podczas rozbiórek widzę jaka fuszera była przez lata ukryta w ścianach, aż cud że wszyscy żywi :)

    A tak na marginesie, w PL mam mieszkanie w bloku z wielkiej płyty i raz na jakieś 3 lata przychodzi elektryk ze spółdzielni i sprawdza zerowanie w kuchni i w łazience. Zapytany o to czemu nie sprawdza reszty odpowiedział że tam jest nie ważne..?!?
    ps.instalację mam całkowicie nową - zrobioną podczas remontu, wszystko zgodnie se sztuką budowlaną i najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Pomimo iż przyłącze jest dwu-przewodowe, to nowa instalacja posiada uziemienie.
  • Moderator Energetycy
    unitral napisał:
    Pomimo iż przyłącze jest dwu-przewodowe, to nowa instalacja posiada uziemienie.
    Gdzie podłączone, jeśli można spytać ?
  • Użytkownik obserwowany
    Do kotwy uziemiającej w gruncie w piwnicy :)

    Dodano po 58 [sekundy]:

    ps. mieszkanie na 1 piętrze, na parterze są piwnice, niżej nic już nie ma.
  • Poziom 28  
    unitral napisał:
    N..?!?
    ps.instalację mam całkowicie nową - zrobioną podczas remontu, wszystko zgodnie se sztuką budowlaną i najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Pomimo iż przyłącze jest dwu-przewodowe, to nowa instalacja posiada uziemienie.


    A jaki masz rodzaj sieci zasilającej

    Dodano po 27 [sekundy]:

    unitral napisał:
    Do kotwy uziemiającej w gruncie w piwnicy :)

    Dodano po 58 [sekundy]:

    ps. mieszkanie na 1 piętrze, na parterze są piwnice, niżej nic już nie ma.


    I kto to robił ?
  • Użytkownik obserwowany
    Zasilanie piętra jest 3fazowe, ale do każdego z 3 mieszkań na pietrze dochodzi tylko jedna faza. Jak to za Gierka budowano...
    Przyłącza do klatek są wymienione kilka lat temu, pomimo to bez ochronnego przewodu.
    Uziemienie jest w piwnicach podłączone przez firmę, ktora instalowała kiedyś Internet i kablówke. Do niego są obecnie podłączone ciągi wodne, włącznie z grzewczym jak również Nowa instalacja od wind i Internetu oraz skrzynie z licznikami na klatce.

    Nie było niestety możliwości podpięcie się nowym przewodem do licznika bo "elektrownia zabrania" w naszych blokach.

    Instalacje u mnie zakładał elektryk z uprawnieniami, według mojego pomysłu.

    ps.też kiedyś miałem uprawnienia SEPowskie. Jeszcze w technikum na Jagiellońskiej zrobione:-)

    Dodano po 6 [minuty]:

    ps. napięcie pomiędzy uziemieniem w gniazdku a instalacją wodną wynosi wg. moich pomiarów poniżej 1V (miernik elektroniczny sprzed 12lat, nie pamiętam modelu, ale na tamte czasy był bardzo dobry i drogi) a odporność zaledwie 0,2-0,4 w zależności od miejsca pomiaru na 0,6 dopuszczalne w Austrii. Nie wiem ile dopuszcza Polska norma.
  • Poziom 28  
    unitral napisał:

    Przyłącza do klatek są wymienione kilka lat temu, pomimo to bez ochronnego przewodu.
    Uziemienie jest w piwnicach podłączone przez firmę, ktora instalowała kiedyś Internet i kablówke. Do niego są obecnie podłączone ciągi wodne, włącznie z grzewczym jak również Nowa instalacja od wind i Internetu oraz skrzynie z licznikami na klatce.
    Nie było niestety możliwości podpięcie się nowym przewodem do licznika bo "elektrownia zabrania" w naszych blokach.
    Instalacje u mnie zakładał elektryk z uprawnieniami, według mojego pomysłu.
    Dodano po 6 [minuty]:

    . Nie wiem ile dopuszcza Polska norma.

    Pachnie tu fuszerką i nadal nie podałeś czy instalację zaliczyć do TT- (sam zrobiłeś jak twierdzisz uziemienie) TN-C -( bo instalacja 2 przewodowa i brak PE) czy jakaś dziwaczna TN-C-S. To że firma od kablówki i netu zrobiła uziemienie to raczej usiłowała chronić swoją instalację bo Twoja jest dla mnie dziwnie wykonana lub nie rozumiem jak tłumaczysz.
  • Użytkownik obserwowany
    Nie wiem dokładnie jaką jest instalacja przed licznikami. Wiem tylko że nie ma tam przewodu ochronnego.
    Jest za to uziemieniem nie podłączone do żadnego z mieszkań, a jedynie do rur i skrzyń elektrycznych, to samo uziemieniem podłączone jest też w instalacji Internetu i kablówki.
    I właśnie do tego uziemieniem mam podpiętą instalacje.

    Identyczne rozwiązanie jest w mojej kamienicy w Austrii, z tą różnicą, że uziemieniem jest spięte z przewodem zerowym przy głównej szafie rozdzielczej. Instalacje tu wykonywała elektrownia. A do lokali jest przyłącze 5 bądź 3 przewodowe w zależności czy 3 czy 1 fazowe.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Elektrycy
    Kolego Bronku,

    Ja znam i to nie jedną. Znam też bardzo dużą ilość, która takowej nie ma.

    Wiesz co powinien zrobić sprawdzający taką instalację gdy otrzyma informację o braku projektu i starych protokołów? Stricte zgodnie z prawem.
    To ci odpowiem: Zgłosić to do odpowiedniego inspektora nadzoru budowlanego.
    Zgodnie z Ustawą Prawo Budowlane, budynek powinien posiadać dokumentację (projekty, badania, opinie, itd.) przez cały okres swojego istnienia.
    Większość jednak "daje szanse" i idzie na rękę takim właścicielom. Wykonują protokół wiedząc dokładnie ZERO o instalacji.

    P.S.
    Ochrona przeciwporażeniowa :D
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    kozi966 napisał:
    Wiesz co powinien zrobić sprawdzający taką instalację gdy otrzyma informację o braku projektu i starych protokołów? Stricte zgodnie z prawem.
    To ci odpowiem: Zgłosić to do odpowiedniego inspektora nadzoru budowlanego.
    Zgodnie z Ustawą Prawo Budowlane, budynek powinien posiadać dokumentację (projekty, badania, opinie, itd.) przez cały okres swojego istnienia.
    Większość jednak "daje szanse" i idzie na rękę takim właścicielom. Wykonują protokół wiedząc dokładnie ZERO o instalacji.

    Powiem tak, mieszkam w domu od 27 lat, i nigdy nikt nie wymagał ode mnie żadnych "papierów" odnośnie elektryki, nikogo też nie obchodziło co modyfikuję w swojej instalacji dla własnych potrzeb, jedynie po skończonej robocie musiałem zadzwonić do ZE, żeby ktoś zaplombował licznik energii elektrycznej, ale na to co jest "za licznikiem" to kładli nie powiem co. Dom był budowany w latach bodaj '50 czy początek '60 i oczywiście żadnego projektu instalacji nigdy nie było. Oczywiście dla własnego bezpieczeństwa zawsze robiłem pomiary na zakończenie, ale jedynie do celów własnych, więc z montażem dodatkowego gniazda też nie powinno być problemu.
  • Moderator Elektrycy
    Adam_Bandit napisał:

    Powiem tak, mieszkam w domu od 27 lat, i nigdy nikt nie wymagał ode mnie żadnych "papierów" odnośnie elektryki, nikogo też nie obchodziło co modyfikuję w swojej instalacji dla własnych potrzeb..


    Bo nic, zapewne, nikomu się nie stało. Jak dotąd.
    Prokurator czy ubezpieczyciel się upomną gdy coś się stanie :)

    Poza tym to nie ktoś ma od ciebie wymagać, tylko ty jako właściciel masz obowiązek posiadać.

    Cytat:
    To tylko jedno gniazdko.

    Dla elektryka to tylko jedno gniazdo. Wstawić, wrysować, sprawdzić, podbić. Roboty góra na godzinę.
    Dla wspomnianych wyżej, jedno gniazdo.