Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przetwornica na SG3525 i IRFZ44N - mocno grzejące się tranzystory

02 Gru 2014 21:10 2172 7
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam problem ze zbudowaną ostatnio przeze mnie przetwornicą impulsową na SG3525. Problem polega na tym, że klucze IRFZ44N bardzo się nagrzewają i już po ok. 5 min pracy ich temperatura osiąga do 80° i ciągle rośnie, a obciążenie - żarówka halogenowa pobiera prąd rzędu 80mA. Czym to może być spowodowane? W temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic53086.html (post nr. 11) kolega pisze, że nie powinny się grzać w ogóle i to prawdopodobnie klucze się nie domykają. W takim przypadku co powinienem zrobić aby się domykały?

    Drugą sprawą jest sprawność, która wynosi jedynie 35% czemu może być taka niska? Czy jest to bezpośrednio spowodowane nie domykającymi się kluczami? Dodam że po podłączeniu obciążenia w postaci rezystorów 200? sprawność wyniosła nieco więcej, bo 40% Nie będę ukrywał, że liczyłem na większą. :)

    I jeszcze ostatnie pytanko. W jaki sposób obliczyć częstotliwość kluczowania tranzystorów i jaką byłaby najefektywniejsza dla trafa EI-33?
    Dorzucam również schemat układu na podstawie którego został on zbudowany.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. :)
  • Poziom 43  
    Przypuszczam że częstotliwość jest za mała i rdzeń sie nasyca, co powoduje że płyną bardzo duze prądy przez tranzystory kluczujące, inną przyczyna moze być źle działający snubber, co powoduje że energia zgromadzona w rdzeniu jest wytracana w tranzystotrach podczas przebicia.

    Najlepiej podłącz oscyloskop i sprawdź napięcia na drenach oraz prądy.

    Cytat:
    I jeszcze ostatnie pytanko. W jaki sposób obliczyć częstotliwość kluczowania tranzystorów i jaką byłaby najefektywniejsza dla trafa ei-33?
    Nie wiesz z jakiego jest materiału, ile ma zwojów, jaką ma indukcyjność, jaki jest prąd nasycenia?
  • Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź. Do jakiej wartości powinienem podnieść częstotliwość w tym przypadku? Teraz mam ustawione prawdopodobnie 60kHz
    Cytat:
    Częstotliwość kluczowania możesz zmienić rezystorem Rt (zapiętym na pin 6 SG3525). Przy Ct=1nF (pin 5) otrzymasz częstotliwości zależne od Rt:
    - ca. 60kHz przy Rt=10k? do 100kHz przy Rt=5k6
    - ca. 30kHz przy Rt=20k?.

    Czy powinienem zwiększyć częstotliwość do 100kHz?

    Co do rdzenia (EI-33) Pod tym linkiem jest Datasheet
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/vi.../EI33/+2__W45VDDRSP/1GZhKFLRDE+/datasheet.pdf
  • Poziom 43  
    Cytat:
    Czy powinienem zwiększyć częstotliwość do 100khz?
    Bez oscyloskopu nie wiadomo co sie dzieje w układzie, więc możesz tylko eksperymentować ustawiaj różne częstotliwości i patrz co sie dzieje.

    Zaciekawiła mnie uwaga "pod 5V a nie pod 12V" ze schematu, jeśli tak zrobiłeś rdzeń nasyci sie szybciej więc potrzeba zwiekszyc częstotliwość ponad 2,5x w porównaniu z fabrycznym układem pracy, przez co straty w rdzeniu mogą byc duże.
  • Poziom 12  
    Do oscyloskopu niestety mogę mieć trudny dostęp, jednak jak się postaram może się to udać. :)

    Co do podłączenia do odczepów 5V zrobiłem to z uwagi na prąd płynący w uzwojeniu pierwotnym. Przy napięciu 12V nie jest on mały, a uzwojenie 12V nawijane jest cieńszym drutem i myślałem że nie wytrzymają. Myślisz, że to może być przyczyna i powinienem zrobić tak jak jest w schemacie? W Końcu autorowi projektu jakoś wytrzymało. :)

    Zwiększenie częstotliwości do 100kHz nic to nie dało.

    Zmieniałem też obwód "gasikowy". Najmniejszy prąd pierwotny płynął gdy nie było go w ogóle (4,3A). Trochę większy gdy podłączony był między drenami (4,5A), a największy gdy obwody były między drenem a masą (4,6A).
  • Poziom 27  
    przemkomac napisał:
    Witam.
    Mam problem ze zbudowaną ostatnio przeze mnie przetwornicą impulsową na SG3525. Problem polega na tym, że klucze irfz 44n bardzo się nagrzewają i już po ok. 5 min pracy ich temperatura osiąga do 80° i ciągle rośnie, a obciążenie - żarówka halogenowa pobiera prąd rzędu 80mA. Czym to może być spowodowane? W temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic53086.html (post nr.11) kolega pisze, że nie powinny się grzać w ogóle i to prawdopodobnie klucze się nie domykają. W takim przypadku co powinienem zrobić aby się domykały?

    Drugą sprawą jest sprawność, która wynosi jedynie 35% czemu może być taka niska? Czy jest to bezpośrednio spowodowane nie domykającymi się kluczami? Dodam że po podłączeniu obciążenia w postaci rezystorów 200om sprawność wyniosła nieco więcej, bo 40% Nie będę ukrywał, że liczyłem na większą :)

    I jeszcze ostatnie pytanko. W jaki sposób obliczyć częstotliwość kluczowania tranzystorów i jaką byłaby najefektywniejsza dla trafa ei-33?
    Dorzucam również schemat układu na podstawie którego został on zbudowany.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)


    Żeby nie tłumić Twojego zapału do budowania przetwornic, zwrócę Ci uwagę, że na "pałę" generalnie w technice nie należy działać :).
    Zbudowałeś przetwornicę w układzie push pull, żeby Ci pomóc, powinieneś ujawnić swoje obliczenia transformatora. Podać częstotliwość pracy transformatora fsw, przekrój poprzeczny transformatora Ae, przyjętą indukcję - ΔB, minimalne zasilanie Uz.

    Jak określiłeś transformator jego wymiary ?

    Skorzystaj ze wzory : AP = ((11,1 *Pin)/(ΔB*K* fsw))1,143

    gdzie, K= 0,2 współczynnik Cu dla push - pull ; AP = Aw*Ae ; fsw - częstotliwość pracy transformatora; ΔB - przyjęta indukcja 0,2 T dla 100kHz 1,143 - wykładnik potęgi, Pin - moc na wejściu przetwornicy

    Nie masz kompensacji pętli sprzężenia zwrotnego! Dlaczego ?

    Jak obliczyłeś parę sprzężonych dławików wyjściowych?

    Gdzie ograniczenie prądu wyjściowego tudzież kluczy?
  • Poziom 12  
    Tę przetwornicę wykonywałem według projektu http://320volt.com/ei33-trafo-kullanarak-dc-dc-konvertor-200w-2x30v-sg3524-sg3525/
    Nie liczyłem transformatora, gdyż w założeniu było wykorzystanie gotowego ei-33 z zasilacza komputerowego. Być może nie potrzebnie Użyłem odczepy 5V zamiast 12V Czy mogło to wpłynąć na pracę przetwornicy? zasugerowałem się wartościami prądów płynących w uzwojeniu pierwotnym, "na pałę" jak to Kolega zauwazył. Myślałem, że Nie wytrzyma ono płynącego prądu.
    Co do sprzężenia nie wiem czego brakuje, ale działa ono stabilnie.
    Dławika jeszcze nie założyłem, ale podobnie jak w projekcie zastosuję ten z zasilacza atx.
    Pozdrawiam

    Dodano później:
    Widzę nikt się nie odzywa.
    Podłączyłem transformator według schematu pod odczepy 12V i układ zaczął pracować tak jak należy. Sprawność Na poziomie 86% i klucze zimne :) Ciągle jednak się zastanawiam, jaki maksymalny prąd wytrzyma mi 12v-owe uzwojenie. trudno mi określić jakiej średnicy uzwojenie jest tam nawinięte, gdyż nie mogę dojść tam suwmiarką. Wydaje mi się, że będzie ono miało ok.1mm średnicy
    Cytat:
    Wzmacniacz na pewno nie będzie dostarczał pełnej mocy w sposób ciągły, więc można przyjąć gęstość prądu rzędu 8-10A/mm^2

    Mam jeszcze pytanie jak wykonać gasiki. Gdy podłączyłem Go między dreny tak jak wrysowalem na schemacie powyżej, prawie dwukrotnie zwiększył się prąd wejściowy , A rezystor 51ohm zaczął się palić. jak ten obwód wpływa na pracę przetwornicy i czy może go nie być w ogóle?
    Pozdrawiam

    Moderowany przez tmf:

    Scaliłem dwa posty autora. Na przyszłość proszę nie pisać posta pod postem, lecz korzystać z możliwości modyfikacji swoich postów.

  • Poziom 12  
    Witam po dłuższej przerwie.
    Z braku czasu temat odszedł na dalszy plan, jednak chciałbym go odświeżyć. Tak jak wcześniej wspominałem tę przetwornicę wykonywałem według projektu http://320volt.com/ei33-trafo-kullanarak-dc-dc-konvertor-200w-2x30v-sg3524-sg3525/
    Nie liczyłem transformatora, gdyż w założeniu było wykorzystanie gotowego ei-33 z zasilacza komputerowego. Nie potrzebnie użyłem odczepy 5V zamiast 12V co spowodowało nieprawidłową pracę. Po podłączeniu transformatora według schematu pod odczepy 12V i układ zaczął pracować tak jak należy. Sprawność Na poziomie 86% i klucze zimne :)
    Dławika jeszcze nie założyłem, ale podobnie jak w projekcie zastosuję ten z zasilacza atx. Nie wiem jednak jaką powinien mieć wartość. Czy 65uH na biało-żółtym rdzeniu atx-a bedzie odpowiedni?
    Pozdrawiam

    P.S. Sorry za posta pod postem, ale tamtego nie mogę edytować ani usunąć.