Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirpool AWO/D4513/p źle wiruje

02 Gru 2014 22:39 1245 6
  • Poziom 9  
    Pralka Whirpool AWO/D4513/p źle wiruje. Pralka ma 7 lat i nigdy nic się nie psuło i nie było wymieniane, w zeszłym tygodniu spalił się silnik. Dałem silnik do przezwojenia i po odebraniu zamontowałem go do pralki. Wszystko niby było dobrze do momentu wirowania. Gdy pralka zaczyna wirować to po ok. 1 minucie wirowania i przekroczeniu ok. 400-500 obrotów wyświetlacz mrugnie i cofa czas wirowania na początek wirowania i tak na okrągło. Nie dzieje się tak przy ręcznym ustawieniu obrotów wirowania na 400 obrotów na minutę, w tym przypadku wirowanie dojdzie do końca i cały program się zakończy. Pozostałe szybkości wirowania, aż do 1200 powodują po 1 minucie wirowania cofanie zegara do początku wirowania i wirowanie zaczyna się na nowo. Podczas rozpędzania się silnika na wirowaniu można usłyszeć takie stopniowe przyspieszanie silnika i na takim 3 przyspieszeniu dzieje się to cofnięcie zegara i wirowania. Proszę o pomoc co może być tego przyczyną. Do autoryzowanego serwisu Whirpool nie pójdę bo za koszt naprawy kupię najtańszą pralkę z promocji. Jeszcze raz proszę o pomoc i POZDRAWIAM.
  • Poziom 14  
    Proszę wyczyścić układ hydrostatu, oraz wąż łączący zbiornik z pompą i sprawdzić przepustowość węża spustowego.
  • Poziom 13  
    Silnik prawdopodobnie źle przewinięty .
  • Poziom 25  
    Sprawdź jakie iskrzenie występuje na komutatorze wirnika, ma być bardzo małe, wręcz minimalne, jeżeli tak jest to osobiscie kupiłbym zestaw naprawczy do programatora i wymieniłbym za 30 dyszki
  • Warunkowo odblokowany
    też mi się tak wydaje, że to wina silnika skoro na wyższych obrotach nie wiruje. Najlepiej by było podmienić na dobry i sprawdzić czy to jest na pewno wina silnika.
  • Poziom 24  
    Silnik do wymiany, żadnego zestawu naprawczego nie wymieniaj.
  • Poziom 9  
    Witam. Temat zamykam. Problem został rozwiązany, przyczyna to zbyt stary pasek napędowy. Zrobił się twardy i może trochę luźny, przez co był poślizg i elektronika wariowała. Informację o pasku znalazłem na elektrodzie. Po wymianie paska wszystko działa super. Wszystkim dziękuję za pomoc.