Witam
Jestem w trakcie projektowania zasilacza z regulacją prądu i napięcia na LM317 i LM337. I potrzebuję waszej pomocy w sprawdzeniu narysowanego przeze mnie schematu.
Mój schemat:
Schemat narysowany na podstawie:
i noty katalogowej LM317 str17:
Tranzystor MJ4502 zamieniony na 3 sztuki BD912.
Strona ujemna (LM337) jest narysowana tylko i wyłączanie na podstawie opisu z drugiego schematu.
Zasilanie opamp'ów przerobione na zasilanie ze stabilizatorów na diodach zenera.
Zasilane to wszytko będzie z transformatora o napięciu po wyprostowaniu 2x40V 300W.
I teraz moje wątpliwości tyczą się:
-czy jest sens dawać 3 sztuki tranzystorów na gałąź?
-czy opamp może być tak zasilany? Chodzi o to że w schemacie podane jest iż ujemne napięcie zasilania wynosi -6V a ja zasiliłem go symetrycznie ±12V
-czy poprawnie dobrane są elementy w zasilaczu opamp'ów(wartość i moc rezystora, moc diody) ?
-czy regulator ujemnego napięcia (LM337) ma poprawnie narysowany schemat?
-czy zamiast diody 1n457 mogę zastosować np. 1n4002?
-czy jest sens stosować w tej aplikacji diody zabezpieczające (pomiędzy Vin i Vout) LM'y?
Jest to mój pierwszy schemat który wykonałem jak i pierwsze użycie programu eagle wiec proszę o wyrozumiałość
W załączniku wszystkie schematy, pdf do LM317 i spakowany schemat z eagle 7.2.
Pozdrawiam
Marek
Jestem w trakcie projektowania zasilacza z regulacją prądu i napięcia na LM317 i LM337. I potrzebuję waszej pomocy w sprawdzeniu narysowanego przeze mnie schematu.
Mój schemat:

Schemat narysowany na podstawie:

i noty katalogowej LM317 str17:

Tranzystor MJ4502 zamieniony na 3 sztuki BD912.
Strona ujemna (LM337) jest narysowana tylko i wyłączanie na podstawie opisu z drugiego schematu.
Zasilanie opamp'ów przerobione na zasilanie ze stabilizatorów na diodach zenera.
Zasilane to wszytko będzie z transformatora o napięciu po wyprostowaniu 2x40V 300W.
I teraz moje wątpliwości tyczą się:
-czy jest sens dawać 3 sztuki tranzystorów na gałąź?
-czy opamp może być tak zasilany? Chodzi o to że w schemacie podane jest iż ujemne napięcie zasilania wynosi -6V a ja zasiliłem go symetrycznie ±12V
-czy poprawnie dobrane są elementy w zasilaczu opamp'ów(wartość i moc rezystora, moc diody) ?
-czy regulator ujemnego napięcia (LM337) ma poprawnie narysowany schemat?
-czy zamiast diody 1n457 mogę zastosować np. 1n4002?
-czy jest sens stosować w tej aplikacji diody zabezpieczające (pomiędzy Vin i Vout) LM'y?
Jest to mój pierwszy schemat który wykonałem jak i pierwsze użycie programu eagle wiec proszę o wyrozumiałość

W załączniku wszystkie schematy, pdf do LM317 i spakowany schemat z eagle 7.2.
Pozdrawiam
Marek