Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator temperatury Open-Therm Cr11011

antjuan 03 Dec 2014 15:17 8955 14
    antjuan
    Level 9  
    Witam!
    Próbowałem podłączyć regulator Open-Therm do pieca Ecocondens Crystal Termetu, sprawa z pozoru prosta chyba mnie przerosła, bo mimo trzymania się instrukcji
    nic się nie dzieje, tzn ani ja ani wcześniejszych 2 instalatorów, w tym jeden z autoryzowany z termetu nie podołali próbie. Ostatni mówił że musi się dowiedzieć, ale jakoś chyba o mnie zapomniał. Zastanawiam się skąd ma zasilanie Opentherm, lub może jak go włączyć, czy ktoś w tej banalnej sprawie może mi pomóc??
    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
    antjuan
    Level 9  
    W instrukcji nic nie ma, tzn. takiej dołączonej w pudełku, mogę skany przesłać na priv, poza tym jest dostępna na stronie Termetu, ale trzeba być tam zalogowanym
    Pawlo-3102
    Level 17  
    Z tego co mi wiadomo Opentherm przesyła napięcie dwoma przewodami idącymi z kotła do regulatora.Na pewno przewody są w porządku?
    antjuan
    Level 9  
    Przewody chyba są ok, bo próbowałem podłączyć go 2 różnymi, w jednej instrukcji znalazłem notkę że średnica nie powinna być większą niż 1, przewód powinien być niespolaryzowany (jakieś szczególne wymagania???) i nic. Podłączyłem i nawet zostawiłem go na parę godzin aby może się podładował, wg. instrukcji w razie braku prądu, zapamiętuje ustawienia przez 5 godzin. Z kolei w instrukcji kotła jest napisane że współpracuje z regulatorami posiadającymi własne zasilanie, ale również z OpenTherm, w instrukcji nie ma nic o zasilaniu regulatora, gdzieś tkwi błąd tylko gdzie ?? W instrukcji regulatora jest napisane że podłącza się go do kotła za pomocą 2 żyłowego przewodu - kolejność żył nie gra roli, a dalej po włączeniu programatora .... ale czy on włącza się automatycznie czy któryś z guzików go uruchamia ??
    Pawlo-3102
    Level 17  
    Średnica średnicą a tak naprawdę regulator powinien odpalić się nawet na przewodzie od prodiża więc nie w tym problem...Jeśli chodzi o regulatory OT miałem styczność z takowymi przy kotłach DeDietrich.Włączały się natychmiast po uruchomieniu kotła.Wiem że to oczywiste ale muszę zapytać-czy mostek na złączu OT jest na pewno usunięty? Możliwe też, choć mało prawdopodobne że kocioł może mieć uruchamianie OT poprzez zmianę jakiegoś parametru w menu serwisowym.

Co jeszcze można zrobić? Sprawdzić przy pomocy miernika czy na złączu w kotle jest jakieś napięcie.Potem można sprawdzić czy te napięcie dochodzi do regulatora.Jeśli tak to prawdopodobnie wina leży po stronie regulatora (uszkodzony).
    Jacek79
    Level 37  
    A może przewody magistrali pomylone?
    Jacek79
    Level 37  
    Magistrala typu bus/opentherm z tego co wiem ma przewód HI i LO
    A może to zwykły sterownik on/off
    antjuan
    Level 9  
    O mostku pamiętałem, ale nie było tam żadnego, musiał być zdjęty przy poprzednich próbach, a przez ciekawość jak on najczęściej wygląda, kawałek drutu czy jakoś bardziej profesjonalnie,
    spróbuję z tym miernikiem,
    pozdrawiam
    Jacek79
    Level 37  
    A wiec znalazlem, regulator ten nie jest termera a honeywell
    Daj schemat podlaczenia elektrycznego pieca
    antjuan
    Level 9  
    Myślę że to o to chodzi Regulator temperatury Open-Therm Cr11011 Regulator temperatury Open-Therm Cr11011
    Jacek79
    Level 37  
    Na prawym zdjeciu sa 4 przełaczniki, daj ich powiekszenie
    Podlaczasz pod rt/ot?

Dodano po 2 [minuty]:

Tzn zworki konfiguracyjne
    antjuan
    Level 9  
    tak podłączam pod rt/ot
    kolejność żył jest bez znaczenia Regulator temperatury Open-Therm Cr11011
    McKwacz
    Level 16  
    Witam co prawda temat dawno poruszony ale dotyczy również mnie. Chciałem się podzielić informacjami na temat tego regulatora. Sterownik CR11011 podłącza się przewodem dwużyłowym o przekroju nie wiekszym niż 1mm2 a to dlatego bo grubszy nie da się podłączyć do małej kostki wewnątrz regulatora. Przewód ma być obojętnie jaki dwużyłowy. Niespolaryzowany oznacza to że nie ma znaczenia kolejność podłączenia żył. W piecu kabel podłącza się do zacisków RT/OT (kolejność nie gra roli). Fabrycznie jest tam założony mostek (kawałek drucika który zwiera zaciski RT/OT) należy go wymontować . A w miejsce mostka podłączyć należy dwużyłowy kabel który podłączony jest z drugiej strony do sterownika CR11011. Wszystkie podłączenia wykonujemy na wyłączonym z sieci 230V piecu. Po załączeniu zasilania pieca gazowego ecocondens crystal sterownik uruchamia się natychmiast i widać jest na nim treść.