Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmel ICE - Debuger umarł po upgrade

03 Gru 2014 21:18 1818 5
  • Użytkownik usunął konto  
  • TermopastyTermopasty
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Bo masz źle zrobioną przejściówkę. Atmel-ICE nie używa przejściówki 1:1 - sprawdź rozkład pinów na złączu Atmel-ICE i porównaj go do złącza JTAG. Wykrywanie napięcia polega na pomiarze napięcia na pinie VTG - jeśli masz tam mniej niż 3,3V to znaczy, że ten pin jest źle podłączony (i inne zapewne też).
  • TermopastyTermopasty
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    To w końcu udało ci się to uruchomić? Tak jak pisałem przejściówka z pewnością nie jest 1:1 - mam oryginalne kable i żyły są w nich przemieszane. Np. kabel ICE-PDI ma niektóre żyły ucięte (co jest oczywiste, bo PDI ma mniej sygnałów) i nie są to kolejne żyły taśmy. Na stronie Atmela jest dostępna rozpiska sygnałów na złączu SWD i AVR dla tego programatora, wg której można zrobić sobie kabel. Z Atmel Studio są też instalowane narzędzia linii poleceń umożliwiające komunikację z Atmel-ICE. Niemniej jeśli AS go nie widzi, to mała szansa, aby ich użycie coś zmieniło.
  • Poziom 37  
    Jeśli chodzi o inne narzędzia do obsługi tego debuggera jako programatora:
    http://www.avrfreaks.net/forum/avrdude-61-released
    Trudno niestety w tej chwili pisać o tym jako zalecanym rozwiązaniu.
    A jeśli chodzi o samoróbki to o ile mnie pamięć nie myli PDI, SPI i debugWIRE mogą być zrealizowane na jednej wtyczce.
  • Użytkownik usunął konto