Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wymagane natężenie prądu dla tego układu ?

BenDover 03 Gru 2014 19:37 765 24
  • #1 03 Gru 2014 19:37
    BenDover
    Poziom 8  

    Witam, zbudowałem sobie układ i do tej pory zasilałem go z usb, ale muszę go zrobić mobilny więc kupiłem sobie baterię 9V i prostym dzielnikiem napięcia zrobiłem sobie 4.5V (szeregowo dwa rezystory 2k) ale po podłączeniu układu napięcie spada mi do 2.2V więc wyszedłem z założenia, że bateria daje za mało prądu, no to podłączam zasilanie z usb przez miernik żeby sprawdzić ile potrzebuje i nie działa no i teraz zgłupiałem, bo myślałem amperomierz się wpina do układu:
    Wymagane natężenie prądu dla tego układu ?
    czy coś źle robię? Bo zgłupiałem w tej chwili.. Dzięki.

    0 24
  • #2 03 Gru 2014 19:42
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Podaj model miernika i jak podłączyłeś przewody pomiarowe. Może spaliłeś bezpiecznik.

    0
  • #3 03 Gru 2014 20:35
    BenDover
    Poziom 8  

    Miernik to jest jakiś DT830B ten zwykły z leroy merlin za 15zł.. Układ to mikrokontroler atmega 328 moduł bluetooth i senor imu wszystko chodzi na 5V więc jest szeregowo podłączone do zasilania. Czyżby ten układ ciągnął aż tyle, żeby przepalić bezpiecznik w mierniku? To czy znajdę jakąś baterię o sensownych rozmiarach do tego?

    0
  • #4 03 Gru 2014 20:44
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Jeżeli mierzyłeś prąd, to czy przewody pomiarowe miałeś podłączone do wejścia "VΩmA" czy do "10A DC" ?

    0
  • #5 03 Gru 2014 20:51
    robert7319
    Poziom 15  

    Witam bezpiecznik w tym mierniku to 200mA, mógł się spalić.

    0
  • #6 03 Gru 2014 21:02
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Już to napisałem powyżej, więc twój post kolego robercie to zwykły spam tak samo jak ten, który piszę do Ciebie, aby Cię o tym poinformować.

    0
  • #7 03 Gru 2014 21:07
    BenDover
    Poziom 8  

    Do VΩmA.. i chyba faktycznie się spalił bo na wejściu 10A działa i co ciekawe pokazuje mi 60mA, więc jakim cudem się spalił?

    0
  • #8 03 Gru 2014 21:09
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Może spaliłeś go już przy wykonywaniu jakichś wcześniejszych pomiarów.

    0
  • #9 03 Gru 2014 21:11
    BenDover
    Poziom 8  

    To był pierwszy pomiar który wykonałem tym miernikiem bo go dopiero przywiozłem ze sklepu :)

    0
  • #10 03 Gru 2014 21:13
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Może już od nowości bezpiecznik był spalony :P

    0
  • #11 03 Gru 2014 21:17
    BenDover
    Poziom 8  

    No chyba nie bo mierzyłem nim też napięcie (a z portu usb nie będzie większego niż 5V więc raczej się tu nie spalił) a teraz widzę też nie działa pomiar napięcia, więc bezpiecznik był wspólny ... No i teraz muszę jechać do sklepu po nowy bezpiecznik :\

    0
  • #12 03 Gru 2014 21:20
    yoachim95
    Poziom 15  

    Pojawia się pomysł, że może przy załączaniu układu występuje ''udar prądowy'' ale po tym co napisałeś (Układ to mikrokontroler atmega 328 moduł bluetooth i senor imu) na 99,9% ten pomysł odpada... :) Sprawdzałeś czy w ogóle masz bezpiecznik w tym mierniku? Rozkręć go i zobacz co się stało to wtedy będziemy mieć podstawy, żeby gdybać co mogło być nie tak... :)

    0
  • #13 03 Gru 2014 21:21
    BenDover
    Poziom 8  

    Rozkręciłem go i widać bezpiecznik przepalony więc coś mu się stało przy pierwszym podłączeniu pomiaru prądu :( BTW. dlaczego ta bateria 9V nie dała mi 60mA przecież to nie jest aż tak dużo? No chyba, że mój dzielnik napięcia to jakiś nietrafiony pomysł i powinienem się zaopatrzyć w stabilizator na 5V?

    0
  • #14 03 Gru 2014 21:22
    yoachim95
    Poziom 15  

    BenDover napisał:
    No chyba nie bo mierzyłem nim też napięcie (a z portu usb nie będzie większego niż 5V więc raczej się tu nie spalił) a teraz widzę też nie działa pomiar napięcia, więc bezpiecznik był wspólny ... No i teraz muszę jechać do sklepu po nowy bezpiecznik :\

    Bezpiecznikiem zabezpiecza się tylko pomiar natężenia prądu... Z założeń działania woltomierza wynika, że przez niego nie płynie prąd (tak się przyjmuje) i one nie są zabezpieczane bezpiecznikami - bynajmniej nigdy o takim czymś nie słyszałem... :)

    Dodano po 42 [sekundy]:

    BenDover napisał:
    Rozkręciłem go i widać bezpiecznik przepalony więc coś mu się stało przy pierwszym podłączeniu pomiaru prądu :(

    Jakie są oznaczenia na tym bezpieczniku? :)

    0
  • #15 03 Gru 2014 21:28
    BenDover
    Poziom 8  

    No to nie wiem woltomierz ewidentnie nie działa, a na 100% działał przed chwilą. Na bezpieczniku napisane jest I-0.5AL250V co raczej mówi samo za siebie nie mam pojęcia czemu się przepalił :P

    BenDover napisał:
    BTW. dlaczego ta bateria 9V nie dała mi 60mA przecież to nie jest aż tak dużo? No chyba, że mój dzielnik napięcia to jakiś nietrafiony pomysł i powinienem się zaopatrzyć w stabilizator na 5V?

    0
  • #16 03 Gru 2014 21:30
    yoachim95
    Poziom 15  

    BenDover napisał:
    Rozkręciłem go i widać bezpiecznik przepalony więc coś mu się stało przy pierwszym podłączeniu pomiaru prądu :( BTW. dlaczego ta bateria 9V nie dała mi 60mA przecież to nie jest aż tak dużo? No chyba, że mój dzielnik napięcia to jakiś nietrafiony pomysł i powinienem się zaopatrzyć w stabilizator na 5V?

    Według mnie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie stabilizatora, a jeszcze lepszym będzie wykorzystanie takiego urządzonka. :D

    0
  • #17 03 Gru 2014 21:30
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Wartości rezystorów źle dobrałeś, ponieważ maksymalny prąd jaki może popłynąć w twoim układzie to 4,5mA a napisałeś, że podczas pomiaru prądu z portu USB wyszło 60mA.

    0
  • #18 03 Gru 2014 21:32
    yoachim95
    Poziom 15  

    Podczas mierzenia najpierw ustawiłeś odpowiedni zakres pomiarowy i podłączyłeś układ, czy najpierw podłączyłeś układ, a potem ustawiłeś zakres? :D

    0
  • #19 03 Gru 2014 21:34
    BenDover
    Poziom 8  

    MietekFighter napisał:
    Wartości rezystorów źle dobrałeś, ponieważ maksymalny prąd jaki może popłynąć w twoim układzie to 4,5mA a napisałeś, że podczas pomiaru prądu z portu USB wyszło 60mA.

    Użyłem takich jakie miałem nie mam zbyt dużego wyboru muszę się wybrać do sklepu w takim razie :)
    yoachim95 napisał:
    Podczas mierzenia najpierw ustawiłeś odpowiedni zakres pomiarowy i podłączyłeś układ, czy najpierw podłączyłeś układ, a potem ustawiłeś zakres? :D

    Najpierw ustawiłem zakres, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia skoro bezpiecznik jest 0.5A, a układ pobiera 60mA?

    0
  • #20 03 Gru 2014 21:35
    yoachim95
    Poziom 15  

    BenDover napisał:
    Najpierw ustawiłem zakres, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia skoro bezpiecznik jest 0.5A, a układ pobiera 60mA?

    Oj ma to znaczenie... Podłącz miernik do napięcia i przeskocz przez zakresy omomierza i zobaczysz czy to nie ma znaczenia, ale odradzam sprawdzanie... :D Dobrze zrobiłeś, że najpierw ustawiłeś miernik, a potem podłączyłeś układ... :D

    Wracając do tematu to nie wiem czemu spalił się bezpiecznik, wymień na nowy i sprawdź jeszcze raz... :)

    0
  • #21 03 Gru 2014 21:36
    MietekFighter
    Poziom 20  

    Skoro nawet pomiar napięcia Ci nie działa to miernik ten to jakiś bubel.

    0
  • #22 03 Gru 2014 21:38
    yoachim95
    Poziom 15  

    MietekFighter napisał:
    Skoro nawet pomiar napięcia Ci nie działa to miernik ten to jakiś bubel.

    Mierniki za 15zł raczej nie powalają jakością, ale do podstawowych pomiarów początkującemu powinny wystarczyć... Możliwe, że od nowości coś było nie tak z miernikiem... :)

    0
  • #23 03 Gru 2014 21:44
    BenDover
    Poziom 8  

    Mam jakiś drugi taki sam w szafie którym też kiedyś napięcie mierzyłem i się zepsuł (prądu nigdy nie mierzyłem nim), zastanawiam się czy to przypadkiem też nie przeszedł w nim bezpiecznik :P

    0
  • #24 03 Gru 2014 21:44
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Cytat:
    prostym dzielnikiem napięcia zrobiłem sobie 4.5V (szeregowo dwa rezystory 2k) ale po podłączeniu układu napięcie spada mi do 2.2V więc wyszedłem z założenia, że bateria daje za mało prądu,
    A pomyślałeś o rezystancji wyjściowej dzielnika?

    Dzielników napiecia nie warto stosować w obwodach zasilających, duże straty i duża rezystancja wyjściowa.

    0
  • #25 03 Gru 2014 21:50
    BenDover
    Poziom 8  

    jarek_lnx napisał:
    Cytat:
    prostym dzielnikiem napięcia zrobiłem sobie 4.5V (szeregowo dwa rezystory 2k) ale po podłączeniu układu napięcie spada mi do 2.2V więc wyszedłem z założenia, że bateria daje za mało prądu,
    A pomyślałeś o rezystancji wyjściowej dzielnika?

    Dzielników napiecia nie warto stosować w obwodach zasilających, duże straty i duża rezystancja wyjściowa.

    Zacząłem o tym myśleć dopiero jak zobaczyłem na wiki odwrócony wzór z prądem, teraz już rozumiem czemu nie działa. Przynajmniej wiem po co wynaleziono stabilizatory napięcia (:

    0