Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes Atego - błąd MR 1615

mario86pl 04 Gru 2014 09:52 1614 7
  • #1 04 Gru 2014 09:52
    mario86pl
    Poziom 2  

    Mercedes Atego - błąd MR 1615 - błąd czujnika ciśnienia i temperatury oleju. Występuje tylko przy podwyższonych obrotach silnika - około 2000 i więcej - komputer stale pokazuje 4bary lub ewentualnie " --- " - czujnik zmieniony na nowy i niestety bez żadnego efektu - taki sam problem. Czy problemem może być instalacja ? jakieś zwarcie, etc ?

    0 7
  • #2 06 Gru 2014 15:47
    685832
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 13 Gru 2014 11:27
    mario86pl
    Poziom 2  

    Sprawa wyjaśniona - piszę dla wiadomości wszystkich na przyszłość :)

    Otóż okazała się że jakiś czas temu w tym Mercku był zmieniany sterownik silnika. W nowym sofcie ktoś błędnie 'wpisał' czujnik ciśnienia oleju jako "włącznik" zamiast czujnik.

    Różnica jest taka, żę włącznik pokazuje tylko ciśnienie "0" kiedy silnik nie pracuje lub "4"bary kiedy silnik pracuje. Wkręcając silnik na wyższe obroty zakres pomiarowy czujnika wychodził poza zakres który mierzy, czyli 4 bary i wyskakiwał błąd.

    Modyfikacja w sterowniku i wszystko pracuje w najlepszym porządku

    0
  • #4 16 Gru 2014 23:39
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Jaką modyfikację w sterowniku trzeba przeprowadzić i czy idzie to zrobić StarDiagnosis??

    Pytam bo mam podobnego pacjenta z usmażonym sterownikiem MR i chciałem włożyć drugi sterownik ale właśnie problemem jest różnica w softach. W aucie występuje osobno czujnik ciśnienia oleju oraz temperatury oleju natomiast w drugim sterowniku zaprogramowany jest czujnik zespolony B111 "zespolony czujnik ciśnienia i temperatury oleju".

    1
  • #5 17 Gru 2014 00:36
    685832
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 17 Gru 2014 10:42
    mario86pl
    Poziom 2  

    Tak jak pisał kolega powyżej, powinno się dać bez większych problemów.

    0
  • #7 17 Gru 2014 21:36
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Dzięki za podpowiedzi.

    Spróbuję jak tylko będę miał okazję pogrzebać przy tym samochodzie. Ale to pewnie będzie dopiero po nowym roku. W sumie nie wpadłem na to by pogrzebać w DAS. W sumie to nie miałem na to za dużo czasu.

    1
  • #8 19 Maj 2016 10:57
    mario86pl
    Poziom 2  

    Witam. Ja błąd rozwiązałem.
    W sterowniku błędnie był 'wpisany' czujnik ciśnienia oleju jako 'włącznik' działający 0-1 włączony / wyłączony, podczas kiedy powinien być jak zwykły czujnik, zmieniający swoje parametry wraz ze zmianą ciśnienia.

    0