Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wordpress - Automatyczne scrollowanie menu - Wordpress

oskar556 05 Gru 2014 20:11 1317 7
  • #1 05 Gru 2014 20:11
    oskar556
    Poziom 12  

    Witam,
    Chciałbym aby na mojej stronie po naciśnięciu w dany element, menu automatycznie scrollowało się do połowy strony. Wiem jak to zrobić teoretycznie, ale w praktyce jest gorzej. Nie wiem gdzie jest kod który odpowiedzialny jest za funkcję menu.
    Myślałem że będzie to w pliku header.php , ale tam jest tylko to:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Ten kod nie jet odpowiedzialny za funkcję menu. Może ktoś zna się bardziej i wiem gdzie szukać pliku gdzie znajdę kod w którym można zmienić funkcję hiperłącza w menu?
    Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
    link do strony: http://projekt.hekko24.pl
    CMS: Wordpress 4.01
    Pozdrawiam

    0 7
  • #2 05 Gru 2014 20:30
    anmedia
    Poziom 39  

    oskar556 napisał:
    Nie wiem gdzie jest kod który odpowiedzialny jest za funkcję menu

    To zalezy od szablonu jaki masz zainstalowany.

    oskar556 napisał:
    Myślałem że będzie to w pliku header.php , ale tam jest tylko to:

    To caly kod w header? Szukaj funkcji (w plikach functions.php lub tempalte-functions.php itp) o nazwie omega_header tam szukaj funkcji odpowiedzialnej za menu "wp_nav_menu"

    oskar556 napisał:
    CMS: Wordpress 4.01

    Wersja nie ma znaczenia, najwazniejsze jest jaki masz szablon - Church!

    0
  • #3 06 Gru 2014 20:01
    oskar556
    Poziom 12  

    anmedia napisał:
    To zalezy od szablonu jaki masz zainstalowany.

    Jak pisałeś jest to motyw Church
    anmedia napisał:
    To caly kod w header?

    Tak
    anmedia napisał:
    Szukaj funkcji (w plikach functions.php lub tempalte-functions.php itp) o nazwie omega_header tam szukaj funkcji odpowiedzialnej za menu "wp_nav_menu"

    Przeszukałem już plik functions.php , ale nic tam nie ma gdzie mogę zmienić hiperłacza do mojego menu.
    To plik functions.php :
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Natknalem sie w przez przypadek na pliku o nazwie: menu-primary.php ma właśnie kod funkcji wp_nav_menu o której mówiłeś. Tam jest kod php który nie jest dla mnie do końca jasny. Czy mogę zmienić w nim coś żeby zmienić odnośniki w moim menu?
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Skrótowo chodzi mi o to aby odnośnik w menu przenosił mnie na podstronę i scrollował jednocześnie stronę do połowy jej zawartości. Da się to zrobić, bo już to testowałem. Problem w tym że nie wiem w którym miejscu to zakodować, aby działało.

    Poprawiłem osadzenie kodu. Proszę używać znaczników "syntax" /salmon/

    0
  • #4 06 Gru 2014 21:51
    anmedia
    Poziom 39  

    oskar556 napisał:
    ale nic tam nie ma gdzie mogę zmienić hiperłacza do mojego menu

    Moze zacznij od jakis samouczkow, albo zle zadajesz pytania. Skoro utworzyles juz jakies menu (panel admina) to rowniez tam podajesz wszystkie hiperlacza recznie.

    0
  • #5 09 Gru 2014 12:11
    oskar556
    Poziom 12  

    Zdecydowanie źle zadaję pytanie. Nie potrafię tak dobrze wytłumaczyć tego.
    Może zacznę od początku w inny sposób to zrobię,. Odpuszczę sobie na tą chwilę to scrollowanie menu. Może zapytam w ten sposób.

    Chcę aby w tej mojej stronie (link w 1 poście) zdjęcie które jest pod menu (czyli w headerze) na każdej podstronie było inne.
    Tzn. wchodząc w "ofertę dla firm" chcę mieć np. zdjęcie jakiegoś budynku firmowego. I analogicznie do każdej z podstron inną grafikę. Jak to zrobić?

    Mój motyw to Church, pobrany z: http://www.motywywordpress.pl/church/
    Jest jakaś wtyczka do tego? czy muszę grzebać w kodzie? a jeśli tak to w którym pliku dokładnie?

    Proszę o pomoc...

    0
  • #6 09 Gru 2014 13:04
    anmedia
    Poziom 39  

    oskar556 napisał:
    Jak to zrobić?

    W prosty sposob nie jestes w stanie tego zrobic. Pamietaj ze wordpress to system blogowy skoncentrowany na zawartosci bloga, czyli jesli chodzi o funkcjonalnosc to znajduje sie ona z "tylu rankingu".
    Owszem da sie to rozwiazac tworzac kod i montujac go na stronie page.php
    Code:
    if (is_front_page()) { include('header1.php');}
    
    elseif (is_page('id_strony')) { include('header2.php');}
    elseif (is_page('id_strony')) { include('header3.php');;}
    elseif (is_home()) { include('header4.php'); ;}


    oskar556 napisał:
    Jest jakaś wtyczka do tego?

    Z pewnoscia cos znajdziesz na stronie wordpressa

    0
  • #7 10 Gru 2014 14:22
    oskar556
    Poziom 12  

    anmedia napisał:
    Owszem da sie to rozwiazac tworzac kod i montujac go na stronie page.php
    Kod:
    if (is_front_page()) { include('header1.php');}
    elseif (is_page('id_strony')) { include('header2.php');}
    elseif (is_page('id_strony')) { include('header3.php');;}
    elseif (is_home()) { include('header4.php'); ;}


    O takie coś mi chodzi właśnie żeby to w instrukcji warunkowej wrzucić. Ale w który miejsu mam to wkleić jak w page.php mam taki kod? :

    Code:
     
    
    get_header(); ?>

       <main  class="<?php echo omega_apply_atomic( 'main_class', 'content' );?>" <?php omega_attr( 'content' ); ?>>

          <?php
          do_action( 'omega_before_content' );

          do_action( 'omega_content' );

          do_action( 'omega_after_content' );
          ?>

       </main><!-- .content -->

    <?php get_footer(); ?>


    Za Chiny nie rozumiem jak zachowują się te akcje, które są tworzone w php...

    0
  • #8 10 Gru 2014 14:46
    anmedia
    Poziom 39  

    oskar556 napisał:
    Ale w który miejsu mam to wkleić jak w page.php mam taki kod?

    Sprobuj go wkleic w page.php poniej:
    get_header(); ?>

    Jesli nie zadziala probuj w header.php (podmieniajac funkcje odpowiedzialna za wyswietlanie naglowka).

    0