Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Excel] Wykres w zaleznosci od arkuszy danych

Korek_123 05 Gru 2014 22:00 708 4
  • #1 05 Gru 2014 22:00
    Korek_123
    Poziom 11  

    Witam,

    Uprzejmie proszę o pomoc / radę / podpowiedź.

    Jak zbudować / stworzyć rozwiązanie, które będzie pozwalało na automatyczne tworzenie wykresu w zależności od dokonanych w arkuszu wyborów (w zakładce „Wykres” – wybory w zakresie „Pola wyboru”).

    Próbowałem ale nie potrafię tego zrobić – tak aby stworzyć „zautomatyzowany” sposób tworzenia wykresu.

    Zakładek „Dane_x” będzie więcej, niż trzy w załączonym przykładzie (i będzie ich przybywać z czasem) – i pozycji „Klient_x” też będzie pewnie przybywać.

    Bardzo proszę o radę jak sobie z tym poradzić.

    Pozdrawiam

    0 4
  • #2 06 Gru 2014 10:53
    marek003
    Poziom 40  

    Zmień podejście.
    Zrób jeden arkusz z tzw. bazową tabelą dla wykresu (lub zrób taką tabelę w tym samym arkuszu w którym masz listy i wykres) i za pomocą twoich pól wyboru oraz funkcji wyszukaj.pionowo(), podaj.pozycję(), indeks(), przesunięcie() zmieniaj dane w tabeli źródłowej do której będzie "podłączony" na stałe wykres. Zmiana danych będzie widoczna na wykresie.

    0
  • #4 08 Gru 2014 20:25
    marek003
    Poziom 40  

    Powiem Ci, że funkcje przedstawione wcześniej przeze mnie w połączeniu z nazwanymi zakresami ewentualnie z adr.pośr() jeszcze lepiej się sprawdzą.

    Nie da się tego prościej, tym bardziej że arkuszy może być wiele, klientów może być wiele, wybory okresów mogą być różne.


    Słuchaj. Tak jak sam napisałeś. To nie jest proste zagadnienie. Wymaga znajomości excela. Ciężko Ci będzie pomóc jeżeli nie masz wiedzy na temat excela tym bardziej, że są to funkcje bardziej "zaangażowane w wiedzę", a jeszcze do tego jak dodamy definicję zakresów z "opcją" dynamiki w zależności od zmiennych to w ogóle czarna magia.

    Ten przykład który znalazłeś świetnie obrazuje twój problem. Tam masz co prawda wytłumaczoną jedną tylko jedną zmienną (datę od- do) Ale to samo się robi dla drugiej zmiennej w przykładzie (poller1-poller3)
    U Ciebie właściwie też są dwie, bo nie rozumiem na czym polega opcja kwartałów kiedy wcześniej wybierasz okresy.

    Dodam że funkcja Offset() to po polsku Przesunięcie() a index() to indeks()

    Żeby to załapać zacznij na razie od założenia że okresy są stałe i zrób to co w tym przykładzie tylko dla różnych arkuszy. (Zmianie ulegają tylko arkusze, tabela jest zawsze taka sama)

    0
  • #5 26 Sty 2016 21:21
    Korek_123
    Poziom 11  

    Bardzo dziękuje za pomoc !

    0