Witam!
Chciałem zaprezentować moją wersję zasilacza laboratoryjnego z regulowanym napięciem od 0-30V i regulacja pobieranego prądu 0-2A który zawsze przyda sie przy majsterkowaniu, uruchamianiu ukladów, bądz zasilaniu nietypowych urządzeń. Zawsze chciałem zbudować podobny układ ale dopiero teraz znalazlem na to czas. Sam układ zasilacza to popularny kit firmy Jabel j-031 w którym zmieniłem:
T1- BC337 na BD139
T2- BD243 na BD911 + duży radiator
D1-D4 - 1N4001 na RL-207
C1- 1000uF/40V na 4700uF/50V
D6, D7 - 1N4148 na 1N4001
Oraz zastosowałem wszędzie do połączeń kablowych wygodniejsze goldpiny na raster 2,54mm...
Transformator jaki zastosowałem posiada odczepy: 25V 2A oraz 12V które w sam raz przydało się do napędzenia wentylatora chłodzącego radiator oraz zasilania diod na froncie. Na ten cel powstała mała płytka z mostkiem prostowniczym, kondensatorami filtrującymi oraz stabilizatorem LM7812 (z radiatorem).
Na początku 12V mialo też zasilać mierniki ale okazało się, że muszą one działać na napięciu z układu którego mierzą wartości... Dlatego dodatkowo na płytce zasilacza zaraz za kondensatorami filtrującymi umieściłem wyjście z napięciem ok. 33V. Do napięcia 33V powstała również mała płytka ze stabilizatorem LM7824 (z radiatorem).
Do obudowy zmieściłem transformator, płytke zasilacza, dwie płytki zasilające - 12V i 24V, radiator wraz z wentylatorem do chłodzenia BD911 sterowany termostatem bimetalicznym umieszonym w radiatorzr (załacza sie przy temperaturze 50*C). Na froncie obudowy umieściłem włącznik, trzy diody informujące o stanie zasilacza oraz wyświetlacze niebieski i czerwony z przyklejoną na nie folią przyciemniającą. Obok wyświetlaczy są potencjometry regulacyjne a dalej wyjście prądu zasilacza na bananach. Na tyle obudowy jest gniazdo prądowe, bezpiecznik oraz wentylator chłodzący 60x60mm.
Co do wyświetlaczy to pokazują one:
- niebieski - aktualne napięcie w woltach
- czerwony - aktualnie pobierany prąd w amperach
Diody pokazują:
- zielona - power
- pomarańczowa - załączenie wentylatora na radiatorze BD911
- czerwona - włączone ograniczenie prądowe lub zwarcie
KOSZTORYS:
- kit J-031 - 25zł
- obudowa - 8,50zł
- transformator - 20zł
- amperomierz - 20zł
- woltomierz - 15zł
- gałki potencjometrów - 2zł
- goldpiny + gniazda - miałem
- 2x stabilizator + 2x radiator - 6zł
- gniazdo sieciowe + kabel - miałem
- 2x gniazdo banan - 12zł
- termostat NO 50*C - 3zł
- gniazdo bezpiecznika + bezpieczniki - 6zł
- części zamienne + drobne elementy - 20zł
- drukowanie i laminowanie przodu oraz tyłu - 5zł
- radiator oraz wentylator - miałem ze starego komputera
- kabelki - wyciałem ze starego zasilacza PC
- folie przyciemniającą - dostałem od kolegi
RAZEM: ok. 140zł
Z zasilacza jestem bardzo zadowolony. Przydał się juz pare dni po ukończeniu budowy. Co do chłodzenia to włacza sie ono jedynie przy wiekszym obciazeniu i to na chwilke a po ok. 20-40 sek. wylacza, czyli chodzi dosyć sprawnie...
ZDJĘCIA:

Cool? Ranking DIY